Mainos: Lead supply
Kilpailuta lainasi, lainat,
Mainos | Lead supply

Maksatko lainoistasi liikaa? Katso 7 vinkkiä parempaan taloudenhallintaan

Kilpailutitko lainojasi, ennen kuin otit ne? Ovatko lainojen, osamaksujen ja luottojen maksut jatkuva päänvaiva? Lue helpot vinkit siihen, miten lainat saa järjestykseen.

Etenkin pienet ja pitkäaikaiset lainat on helppo unohtaa. Rahaa lähtee tililtä melkein huomaamattomasti, kuin kuntosalin kuukausimaksu tai muut suoraveloitetut maksut. Mutta vaikka summa olisi pieni, lainakulut kannattaa aina tarkistaa.

Jos lainoja on useita, lainakuluja voi usein pienentää yhdistämällä lainat yhdeksi edullisemmaksi lainaksi. Keräsimme 7 vinkkiä lainakulujen pienentämiseen ja järkevämpään lainanhallintaan.

Vinkki 1: Selvitä perusteellisesti, mitä eri osamaksuja, luottokorttimaksuja ja lainoja maksat. Kirjoita ylös jokainen laina, niiden summat, jäljellä olevat maksut, laina-aika ja todelliset vuosikorot. Laske yhteen kaikkien luottojesi jäljellä olevat maksut ja se, kuinka iso osa maksuista on korkoa ja muita kuluja – ei siis varsinaista lainaa.

Vinkki 2: Vertaa lainojesi korkoja ja ehtoja saatavilla olevien lainojen korkoihin ja ehtoihin. Korot vaihtelevat kilpailun ja oman maksukykysi mukaan, joten sinun tulee yleensä lähettää lainahakemus ennen vertailua. Kilpailuta laina verkossa ja saat yhdellä hakemuksella lainatarjouksia kymmeniltä pankeilta ja luotonantajilta.

Kilpailuta laina verkossa ja saat yhdellä hakemuksella lainatarjouksia kymmeniltä pankeilta ja luotonantajilta.

Vinkki 3: Jos lainasi edut ovat huonot verrattain saatavilla oleviin lainoihin, voit korvata lainan helposti. Jos kyse on pienestä summasta, voit saada uuden lainan jopa samana päivänä. Näin saat suljettua vanhan lainatilin ja saat tilalle uuden uusilla, sopivimmilla ehdoilla. Ota kuitenkin huomioon, että vanhan lainan maksaminen ennakkoon saattaa maksaa ylimääräistä.

Vinkki 4: Jos sinulla oli useampia lainoja, osamaksuja tai luottoja, ne voi myös kuitata yhdellä lainalla ja siten säästää tilinhoitokuluissa – tätä kutsutaan yhdistelylainaksi. Myös niitä löytyy verkon vertailupalveluista ja vertailu onnistuu helposti yhdellä hakemuksella. Suurempien lainojen tapauksessa kannattaa olla erityisen tarkka korkojen kanssa – vaikka kuukausimaksu olisi pieni, korkoa kertyy sitä enemmän mitä pidempi maksuaika on.

Vinkki 5: Älä innostu liikaa. Ota harkintaan kuukausitulot ja niiden jatkuvuus. Maksuaikaa lyhentämällä voi säästää, mutta jokainen kuukausimaksu pitää kuitenkin hoitaa.

Vinkki 6: Aseta puhelimen kalenteriin muistutus tehdä tämä pieni oma-aloitteinen katsastus uudestaan tietyin aikavälein, esimerkiksi kuuden kuukauden välein. Ei kannata tuijottaa tilin summia joka kuukausi, etkä varmaan niin haluakaan tehdä. Jos asettaa kalenterimuistutuksen, ei asiaa tarvitse sen enempää ajatella siinä välissä.

Vinkki 7: Varo suoraveloituksen lopettamisen sudenkuoppia! Vaikka suoraveloitus vanhassa muodossaan loppui 2014, se periaatteessa jatkui uudessa muodossa, esimerkiksi Nordean SEPA-suoraveloituksena. Pankin sivuilta löytyy tarkat ohjeet suoraveloituksen lopettamiseksi.

Näillä keinoin voi järkevöittää kuukausimaksuja ja säästää niin kuukausitasolla kuin lainan kokonaiskuluissakin. Jos vinkit tuntuvat liian monimutkaisilta tai työläiltä, ei avun pyytämisessä ole mitään hävettävää. Jos oma taloudenhallinta ei meinaa sujua, voi apua pyytää esimerkiksi sukulaisilta, velkaneuvonnasta tai omalta seurakunnalta.

Keskustelu

Kommentoi juttua: Maksatko lainoistasi liikaa? Katso 7 vinkkiä parempaan taloudenhallintaan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X