Mainos: Sahkon-kilpailutus.fi
sähkö, kilpailutus
Mainos | Sahkon-kilpailutus.fi

Näin valitset kotiisi sopivimman sähkösopimuksen

Sähkösopimuksen solmiminen voi herättää erityisesti ensiasuntoon muuttaville monia kysymyksiä.  On tärkeää pitää mielessä, että sähkösopimus tulisi aina solmia sellaisen sähkönmyyjän kanssa, joka tarjoaa parasta sähkösopimusta oman asumismuodon pohjalta. Sähkösopimuksen valintaan vaikuttavat asumistyypin lisäksi myös sähkönkulutuksen suuruus sekä sähkön alkuperä.

Sillä ei kuitenkaan ole väliä, missä päin Suomea sähkönmyyjä sijaitsee, sillä voit valita vapaasti minkä tahansa sähköä myyvän yhtiön välillä eri puolilta Suomea. Tämän ansiosta voit myös vapaasti kilpailuttaa sähköenergian osuuden sähkösopimuksestasi.

Miten sähkösopimusta vaihdetaan?

Sähkön kokonaiskustannukset voidaan jakaa kolmeen eri osaan: sähköenergiaan, sähkönsiirtoon ja sähköveroon.

Sähkönsiirto on riippuvainen paikallisesta jakelijasta, sillä jakelija vastaa esimerkiksi sähköverkoston ylläpitämisestä ja huoltamisesta. Sähkövero on taas laissa määritelty vero, joka tulee maksaa sähkösopimuksesta tai omasta paikkakunnasta riippumatta.

Kun puhutaan sähkösopimuksen vaihtamisesta toiseen, vaihdat toisin sanoen sitä yhtiötä, joka myy sinulle sähköä. Sähkönsiirto ja sähkövero pysyvät puolestaan samana. Tästä syystä saat kotiisi yleensä kaksi sähkölaskua: toinen koskee sähköenergiaa ja toinen sähkönsiirtoa.

Sähkösopimuksen päivittäminen tulee ajankohtaiseksi esimerkiksi silloin, kun määräaikainen sopimus on loppumassa, olet muuttamassa uuteen asuntoon tai haluat vaihtaa toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen uuteen.

Monilla on tapana päivittää vanha sähkösopimus automaattisesti saman sähkönmyyjän kautta ilman tarjouksen pyytämistä kilpailevilta sähkönmyyjiltä. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että eri sähkönmyyjät myyvät sähköä eri hintaan.

Kätevin tapa selvittää, miltä sähkönmyyjältä saat kaikkein edullisimman sähkösopimuksen juuri omiin tarpeisiisi, on vertailla sähkösopimukset tähän erikoistuneella nettisivustolla. Sähkön kilpailuttamisen ansiosta löydät helposti tarpeitasi vastaavan sähkösopimuksen kilpailukykyiseen hintaan.

Näin valitset itsellesi sopivan sähkösopimuksen

Sähkön hintaan vaikuttavia tekijöitä on monia – kun päivität sähkösopimusta, kiinnitä siis huomiota ainakin sopimuskauden kestoon, sähkön hinnoittelumalliin ja sähkön alkuperään.

Pörssisähköä pidetään pitkällä aikavälillä edullisimpana sähkön hinnoittelumallina, mutta esimerkiksi pienen kerrostaloasunnon sähkönkulutukseen riittää hyvin yleissähköön perustuva sähkösopimus. Jotkut sähkönmyyjät tarjoavat myös täysin perusmaksuttomia sähkösopimuksia, jotka soveltuvat parhaiten pieniin asuntoihin, joissa sähkönkulutus on pientä.

Pörssisähkön ja yleissähkön hinnalla muita hinnoittelumalleja ovat yösähkö ja kausisähkö. Tällöin sähkön hinta vaihtelee vuorokauden- tai vuodenajan mukaan.

Tällaisesta sopimusmuodosta hyötyvät erityisesti suuremmat kotitaloudet ja omakotitalot, joiden sähkönkulutus on merkittävää, sillä tämän tyyppisen tariffin ansiosta sähkönkulutusta on mahdollista optimoida edullisemmalle ajanjaksolle.

Mitä sähkösopimusten kestoon tulee, määräaikaiset sopimukset ovat yleensä edullisempia kuin toistaiseksi voimassa olevat sopimukset, sillä määräaikaista sopimusta ei ole mahdollista irtisanoa ilman painavaa syytä ennen sopimuskauden loppua. Paras aika määräaikaisen sopimuksen kilpailutukselle onkin silloin, kun sopimus on umpeutumassa tai olet muuttamassa pois edellisestä asunnosta.

Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen voi puolestaan kilpailuttaa milloin tahansa 14 vuorokauden irtisanomisajalla. Molempia sopimuskausia kannattaa kuitenkin verrata sähkösopimusten kilpailutuksen kautta, jolloin selvität helpommin, kumpi sopimuskausi sopii parhaiten omiin tarpeisiisi

Voit vaikuttaa sähkön kilpailutuksen avulla myös kuluttamasi sähkön alkuperään. Valitsemalla vihreän sähkön, edesautat uusiutuvien energioiden hyödyntämistä sähköntuotannossa. Tällä hetkellä suomalaiset sähkönmyyjät tarjoavat muun muassa aurinkoenergiaan, tuulivoimaan ja vesivoimaan perustuvia sähkösopimuksia. Sähkön hinta on uusiutuvia energianlähteitä hyödyntävissä sähkösopimuksissa luonnollisesti hieman korkeampi, mutta sähkön kilpailuttamisen kautta sinulla on mahdollisuus löytää myös entistä kohtuuhintaisempi vihreää sähköä tarjoava sähkösopimus.

Lue lisää sähkösopimuksista ja sähkön kilpailuttamisesta suoraan Sahkon-kilpailutus.fi-sivustolla. Sähkön kilpailutus tapahtuu yhteystyössä sähkönmyyjien kanssa, minkä ansiosta sivuston kilpailutuspalvelu on kaikille sähkösopimuksen päivittämistä pohtiville kotitalouksille täysin maksuton palvelu. Voit siis kilpailuttaa nykyisen sähkösopimuksen ilman sitoumuksia milloin itse haluat, ja selvittää halutessasi jo ennen edellisen sopimuskauden umpeutumista, millaisia vaihtoehtoja eri sähkönmyyjillä on tarjolla juuri omaan asumismuotoosi ja tarpeisiisi pohjautuen.

 

Keskustelu

Kommentoi juttua: Näin valitset kotiisi sopivimman sähkösopimuksen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X