Mainos: S-market
kalan grillaus lieminen
Mainos | S-market

Nyt grillataan kalaa – katso Liemisen vinkit täydelliseen grillikalaan!

Yhä useampi kaipaa grilliin makkaraa kevyempää grillattavaa. Grillattu kala on herkullista kesäruokaa eikä sen valmistustakaan tarvitse jännittää. Lähiöbotox-yhtyeestä ja Master Chef -ohjelman ruokatiimistä tuttu Jaakko Luomanen eli Lieminen kertoo parhaat vinkkinsä kalan grillaukseen.

Lieminen tunnustautuu intohimoiseksi, mutta rennoksi grillaajaksi. Tänään grilliin on menossa Liemisen ehdotonta suosikkikalaa, kultaotsa-ahventa.

”Kultaotsa-ahven sointuu monien ruokien kanssa. Lisäksi siitä saa helposti mehevää ja pienellä vaivalla näyttävän näköisen tarjottavan. Kala grillataan kokonaisena, sisään hierotaan suolaa sekä pippuria ja sujautetaan viipaloituja sitruksia sekä erilaisia yrttejä. ”

Lohi on suomalaisten suosikkikala. Lohikyljykset valmistuvat meheviksi grillissä. Reseptin löydän Yhteishyvästä.

Katso resepti Yhteishyvästä: Grillatut lohikyljykset ja sitruunamelissa-jogurttikastike

Vaihtelua eri kalalajeista

Kokonaisena grillattu kala on helppo valmistettava ja näyttävä tarjottava, mutta kalan voi grillata myös fileenä. Kala grillataan aina nahkapuoli alaspäin.

”Nahka pitää kalan kasassa ja on rapeaksi paahtuneena myös todella herkullista syötävää. Jos nahkaa ei ole, filee on parasta grillata folion päällä.”

Turvallisia kalalajeja grillattavaksi ovat kaikki rasvaiset kalalajit: makrilli sekä erilaiset lohikalat, kuten kirjolohi, taimen ja siika. Vähärasvaiset kalat, kuten kuha ja ahven ovat herkkiä kuivahtamaan, mutta pysyvät mehevinä folioon käärittyinä. Näin menetetään ehkä osa grillin tuomasta mausta, mutta toisaalta kala säilyy mehevänä.

”Kalatiskin lisäksi kannattaa kurkata myös S-marketin runsas pakattujen kalojen valikoima. ”

Yhteishyvän helpot kala-kasvisnyytit ovat rennon kokin valinta.

Katso resepti Yhteishyvästä: Grilliratatouille ja kuhaa kaprisvoilla

 Yrttejä ja sitruksia kalan kaveriksi

Kesäiset, simppelit ja raikkaat maut ovat Liemisen mukaan grillatun kalan parhaita kavereita. Yrttien ja sitrusten käytössä hän kannustaa rohkeuteen.

”Sitruuna ja limetti ovat varmoja valintoja, mutta uutta jujua saa esimerkiksi verigreipillä. Halkaise hedelmä, aseta se leikkuupinta alaspäin grilliin ja purista mehua grillatun kalan päälle. Tuoreet yrtit ovat aina bonus ja vievät annoksen seuraavalle tasolle. Tillin ja timjamin lisäksi kalan kanssa toimivat vaikkapa minttu tai lipstikka.”

Aasialainen makumaailma sopii erityisen hyvin rasvaisen lohen makupariksi.

”Helppo marinadi valmistuu sekoittamalla puolet soijakastiketta ja puolet miriniä sekä pari tippaa seesamiöljyä. Marinadi hierotaan kalan pintaan noin puoli tuntia ennen grillausta. Viimeinen silaus saadaan aikaiseksi seesaminsiemenillä.”

Suolan käytössä Lieminen kehottaa varovaisuuteen, sillä suola myös kuivattaa kalaa.

Tuoreet yrtit vievät annoksen seuraavalle tasolle.

Makua hiiligrillistä

Lieminen itse suosii kalan grillauksessa hiiligrilliä, joka tuo kalaan makua ja luonnetta. Kun kalan rasvaa tippuu kuumille hiilille, syntyy herkullisia makuaineita.

”Jos haluaa hifistellä, myös eri puulajeilla voi tuoda vaihtelua makuun. Lisäksi hiiligrilli tuo grillaukseen ihan oman fiiliksensä, mutta toisaalta myös omat haasteensa, sillä lämpötila on haastavampi pitää sopivana.”

Hiiligrilli kannattaa sytyttää ajoissa ennen grillausta. Apuna voi käyttää lämpömittaria.

Monet valitsevat hiiligrillin parempien aromien toivossa. Hiiligrilli kannattaa sytyttää ajoissa ennen grillausta.

Kala grillataan miedolla lämmöllä, alle 200 asteessa, jotta se säilyy mehevänä. Läpikypsäksi kalaa ei kannata päästää. Apuna voi käyttää lihalämpömittaria. Kun sisälämpötila on noin 45 astetta, on kala sopivan mehevää. Lieminen itse tunnustaa kuitenkin grillaavansa fiilispohjalta ja näppituntumalla. Kun lihan pinnasta alkaa nousta nestettä, alkaa kala olla sopivan kypsää.

”Tärkeää grillauksessa on, että grilliparila on riittävän kuuma. Anna levyn kuumeta rauhassa ainakin 15 minuuttia. Kun levy on kuuma, kala ei tartu kiinni yhtä herkästi. Nahkapuolelle voi ripotella suolaa, joka myös estää kalan tarttumista grilliin.”

Valmistele ennakkoon

Kala kypsyy grillissä nopeasti, joten grillin ääressä kannattaa päivystää herkeämättä. Hyvä esivalmistelu on kaiken perusta.

”Valmistele kaikki tarvittava etukäteen ja tuo tarvittavat tykötarpeet käden ulottuville. Kalan kypsyys saattaa olla minuuteista kiinni, joten keittiössä ei kannata tässä vaiheessa enää hääräillä. Grillausaikaan vaikuttaa kalalaji sekä tietysti grillattavan kalan koko.”

Yhteishyvän värikkäät siikavartaat maustetaan chilitahnalla.

Katso resepti Yhteishyvästä: Grillatut siikavartaat chilitahnalla

Lisäjujua lisukkeista

Grillatun kalan kanssa puhtaat, raikkaat ja kesäiset lisukkeet ovat parhaita. Suosi kaikkea, mikä on sesongissa ja sillä hetkellä parasta.

”Suomalainen kesäsipuli ja purjo toimivat grillatun kalan kanssa täydellisesti. Sulje purjo yrttien ja ranskankerman kera nyyttiin, grillaa hetki ja viimeistele maku grillatun sitruunan mehulla. Valkoviinietikalla maustettu ruskistettu voi puolestaan tuo keitettyihin varhaisperunoihin makua ja meininkiä.”

Myös simppelit salaatit sopivat grillatun kalan kylkeen.

”Käytä salaattiin rohkeasti erilaisia salaatteja, kuten pinaattia ja jäävuorisalaattia. Myös S-marketin valikoimasta löytyvät valmiit salaattisekoitukset ovat mainioita. Niiden avulla pääsee helpolla, mutta mausta ei tarvitse tinkiä. Kastikkeena toimii täydellisesti simppeli öljy-sitrusvinegrette, johon grillattu sitruuna tuo mainiota lisätwistiä.”

Lue myös: Näin käsittelet kalaa – Yhteishyvästä löydät helpot ohjeet, joilla ensikertalainenkin onnistuu

 

 

 

 

Keskustelu

Hyviä vinkkejä 80 käyvälle epäkäytännölliselle vanhalle pojalle.
KIITOS!

Kommentoi juttua: Nyt grillataan kalaa – katso Liemisen vinkit täydelliseen grillikalaan!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X