Mainos: Digi- ja väestötietovirasto
Mainos | Digi- ja väestötietovirasto

Oletko jäämässä eläkkeelle? Muista nämä käytännön asiat

Eläkkeelle jääminen on merkittävä elämänmuutos, joka tuo mukanaan talouteen, ajankäyttöön ja ihmissuhteisiin liittyviä muutoksia. Tutkimusasiantuntija Kari Anttila ei aio jämähtää kotisohvalle jäädessään eläkkeelle.

Helsinkiläisen Kari Anttilan pitkä ura media-alalla tulee päätökseensä vuodenvaihteessa, kun ansaitut eläkepäivät alkavat. Anttila on tehnyt töitä viimeiset 29 vuotta saman työnantajan palveluksessa.

– Olen viihtynyt tutkimusasiantuntijan työssäni hyvin, mutta eläkkeelle jääminen tuntuu mukavalta, Anttila kuvailee tuntemuksiaan.

– Erityisesti nyt, kun ajat ovat tiukat, hän jatkaa.

Erityisempiä valmisteluja Anttila ei ole vielä ennättänyt tehdä.

– Olen kertonut esimiehille eläkkeelle jäämisestä. Nyt odotan, että henkilöstöosastolta otetaan yhteyttä ja he antavat käytännön ohjeita. Sovimme sitten yksityiskohdista.

Miten eläkettä voi hakea?

Voit hakea eläkettä työeläkelaitoksesta, Eläketurvakeskuksesta tai Kelasta noin kaksi kuukautta ennen kuin jäät eläkkeelle. Verkossa tehty sähköinen hakemus on nopea ja helppo tapa.

Lue lisää eläkkeen hakemisesta ja eläkkeelle siirtymisestä Digi- ja väestötietoviraston Suomi.fi-palvelusta.

Anttila iloitsee, että kirja- ja elokuvaharrastuksille löytyy jatkossa enemmän aikaa.

– En ole suunnitellut eläkepäiviä juuri muuten kuin pohtimalla, mille kuntosalille menisin. On tärkeää pysyä liikkeessä, eikä jämähtää sohvalle, Anttila tietää.

Anttila kokee, että myös sosiaalisia kontakteja on tärkeä ylläpitää, kun tuttua työyhteisöä ei enää ole ympärillä.

Muutoin miehen elämä ei vielä muutu ihmeemmin, vaikka työt päättyvätkin. Anttilan vaimo on vielä muutaman vuoden työelämässä ja perhe jatkaa eloaan pohjoishelsinkiläisessä omakotitalossaan normaalisti.

Vinkki! Muista eläkeläisalennukset

Eläkkeelle jääneenä tai yli 65-vuotiaana sinulla on oikeus monenlaisiin eläkeläisalennuksiin. Muista kysyä esimerkiksi matkalippuja, pääsylippuja tai palveluja ostaessasi, oletko oikeutettu eläkeläisalennukseen.

Lue lisää eläkeläisalennuksista Digi- ja väestötietoviraston Suomi.fi-palvelusta.

 

– 15-vuotiaan tyttäreni kanssa olemme puhuneet yhteisestä kielimatkasta Pariisiin. Hän opiskelee ensimmäisenä vieraana kielenä ranskaa ja minäkin olen opiskellut kieltä. Saa nähdä, koska pääsemme lähtemään.

Anttila on kerryttänyt hieman pesämunaa eläkkeen varalle, mutta uskoo pärjäävänsä pienemmillä tuloilla mainiosti.

– Olen tehnyt hieman budjettia ja miettinyt, mistä kaikesta pitää luopua. Tulot pienenevät ja siihen pitää sopeutua, hän pohtii.

Kuinka paljon eläkettä saa?

Työeläkkeenä maksettavan vanhuuseläkkeen suuruus vaihtelee sen mukaan, millaisen työuran olet tehnyt ja kuinka suureksi oma eläkekertymäsi on kasvanut.

Lue lisää eläkkeen suuruudesta Digi- ja väestötietoviraston Suomi.fi-palvelusta.

Muutoksia verotukseen

Eläkkeelle siirtyminen tietää muutoksia myös verotukseen. Eläketulon verotus poikkeaa muiden ansiotulojen verotuksesta muun muassa erilaisten vähennysten osalta, muistuttaa Verohallinnon henkilöverotuksen ohjaus- ja kehittämisyksikön ylitarkastaja Hilkka Pelander.

– Eläketulosta ei saa esimerkiksi tiettyjä vähennyksiä, joita muista ansiotuloista saa. Näitä ovat ansiotulovähennys ja tulonhankkimisvähennys sekä vähennykset esimerkiksi asunnon ja työpaikan välisistä matkakustannuksista ja muut tulonhankkimiskulut, Pelander selittää.

Eläketuloille on tärkeä hakea oma verokortti, jota ilman eläketulon ennakonpidätys on 40 prosenttia.

– Kun eläkkeensaaja on saanut eläkettä aiempana vuonna, Verohallinto laskee jatkossa automaattisesti ennakonpidätysprosentin eläketulolle. Veroprosentti lasketaan tällöin eläkkeiden maksajilta saatujen tietojen perusteella, ja Verohallinto toimittaa verokortin tiedot suoraan eläkkeen maksajalle.

Pelander kehottaa ottamaan käyttöön Suomi.fi-viestit, mikä säästää aikaa ja paperia.

– Suomi.fi-viestit käyttöön ottaneet asiakkaat eivät saa esimerkiksi Verohallinnolta enää paperipostia, eli se onkin samalla pieni ekoteko.
Verohallinnon kirjeet kuten verokortti ja verotuspäätös ovat katsottavissa heti sähköisessä asiointipalvelussa eli OmaVerossa, kun ilmoitus saapuu Suomi.fi-viestinä.

Muista ainakin nämä eläkkeelle jäädessäsi

1. Hae eläkettä kaksi kuukautta ennen eläkkeelle jäämistä omalta työeläkelaitokseltasi, Eläketurvakeskuksesta tai Kelasta.
2. Irtisanoudu työpaikastasi ajoissa.
3. Pyydä verohallinnolta verokortti eläketuloja varten, kun olet saanut eläkepäätöksen.
4. Selvitä, voitko saada Kelalta tukea esimerkiksi asumiskuluihin.
5. Selvitä, millaisia eläkeläisalennuksia voit saada.

Lue lisää eläkkeelle siirtymisestä Digi- ja väestötietoviraston Suomi.fi-palvelusta.

Lue myös: Eläkevuodet ovat suuri muutos ­­­– varaudu niihin ajoissa

On yhtä monta tapaa jäädä eläkkeelle kuin on eläkeläistäkin. Eläkevuosien alkuun liittyy kuitenkin aina luopumista. Siksi joutilaille eläkepäiville siirtyminen voi olla kriisi.

Keskustelu

Kommentoi juttua: Oletko jäämässä eläkkeelle? Muista nämä käytännön asiat

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X