Mainos: Kikkoman
Mainos | Kikkoman

Näin kokkaat ravintola-annoksen kotikeittiössä – Vappu Pimiän cevichen salaisuus on ponzukastike

Suosikkijuontaja Vappu Pimiä rakastaa kuhaa ja siikaa. Hapolla kypsytetty kala eli ceviche saa Vapun keittiössä upean makuvivahteen soijapohjaisesta ponzukastikkeesta.

– Rakastan etikkaa ja sitruunaa, tai oikeastaan happoa ihan kaikessa! Hapokkaalla lime- tai sitruunamehulla kypsennetty kala on lempiruokiani, Vappu sanoo.

Vaikka limettimehulla kypsennetty kala eli ceviche on helppo valmistaa, Vapun perheessä se on pikemminkin viikonlopun ja juhlien herkku kuin arkiruoka.

– Tänä vappuna en voi lähteä mieheni kanssa perinteiselle vapun pussailulomallemme, joten vietämme vapun kotosalla. Ja meidän vappupöydästä löytyy taatusti cevicheä, Vappu naurahtaa ja jatkaa:

– Cevichen voi vapun kunniaksi asetella kauniiksi annoksiksi lautasille. Rennosti kulhosta tarjottu ceviche taas on mainio ruoka porukalla jaettavaksi.

Ponzu aateloi cevichen makumaailman

Luomua suosiva Vappu elävöittää klassista perulaista cevichereseptiä Kikkomanin Ponzu-chili– ja sitrussoijakastikkeilla, joihin ei ole lisätty väri-, säilöntä- tai lisäaineita.

– Ponzu tuo kivaa aasialaista twistiä perinteiseen cevicheen. Annostelen sen fiilispohjalta: välillä lorautan reippaasti, välillä lisään vain vähän. Sitrus– ja chiliponzu sopivat molemmat loistavasti tähän valkolihaiseen kalaherkkuun, hän sanoo ja rohkaisee käyttämään ponzukastiketta ”kaikenlaisten kalaruokien maustamiseen”.

Jos kotoa ei löyty riittävästi limettiä, kalan voi Vapun mukaan happokypsentää lime- ja sitruunamehun yhdistelmällä.

Kuha- ja siikafileestä syntyy upea ceviche

Vappu valmistaa cevichen mieluiten fileoidusta nahattomasta siia’asta – tai kuhasta, jos sattuu löytämään sitä nahattomana.

– Nahattoman fileen paloittelu on tosi helppoa. Toki lohikin sopii cevicheen, mutta itse suosin vaaleita kotimaisia merikaloja: niistä tulee hienoimman makuinen ceviche, hän sanoo ja jatkaa:

– Kikkomanin Ponzu-soijakastikkeissa on paljon umamia; siksi ne sopivat hyvin kaloille. Ja jos teet cevichesi lohesta, ne taittavat kivasti lohen rasvaisuutta.

Itse suosin vaaleita kotimaisia merikaloja: niistä tulee hienoimman makuinen ceviche.

Vaaleat kalat taipuvat moneen

Vapun kotona syödään pääasiassa valkolihaista kalaa.

– Vaalea kala on todella maukasta; sitä on helppo valmistaa ja maustaa eri tavoin.

– Siian ja kuhan ohella rakastan ahvenia. Paistetut ahvenfileet, uudet perunat ja parsa ovat parasta, mitä keväällä tiedän. Ahventen ja sienikastikkeen liitto on minulle pyhä. Tarjoan parsankin sienikastikkeen kanssa, klassisen hollandaisen sijaan.

Jos kalan käsittely arveluttaa, pyydä myyjää suomustamaan ja käsittelemään kala valmiiksi.

Paljon kalaa syövän Vapun mukaan kalafileiden käsittely ei ole vaikeaa:

– Esimerkiksi kuhafileistä saa helposti irrotettua ruodot, kun tekee pienen V-viillon fileiden toiseen päähän.

Kokonaista kalaa ostettassa kannattaa hyödyntää kalatiskin myyjien ammattitaitoa.

– Jos kalan käsittely arveluttaa, pyydä myyjää suomustamaan ja käsittelemään kala valmiiksi. Siitä on paljon helpompi lähteä tekemään ruokaa kotona, Vappu neuvoo.

Ponzu sopii suomalaiseen vappupöytään

Vappu Pimiän vappupöydässä siikaceviche tarjotaan alkupalana nachojen kanssa.

– Cevichen ohella kannattaa kokeilla Kikkomanin sitrus- ja chiliponzukastikkeita vappuklassikon eli perunasalaatin maustamiseen! Ne sopivat mahtavasti myös salaattikastikkeisiin, joilla aateloit muutkin vappupöydän salaatit, Vappu suosittelee.

– Vappuna pöydässä saa olla kaikkea ja paljon – ja eri maiden ruokakulttuureja voi sekoittaa juuri oman mielensä mukaan!

 

Vappu Pimiän ponzuceviche

4 annosta

2-3 kuha- tai siikafilettä, riippuen koosta (n. 400g)
6-8 rkl Kikkomanin Ponzu-sitrussoijakastiketta (tai Ponzu-chilisoijakastiketta)
2 sitruunaa
2-3 limeä
1 punasipuli
1 tuore punainen chili
1 ruukku korianteria
suolaa ja mustapippuria
1 kypsä avokado
1-2 tomaattia

  1. Poista kuhafileistä ruodot: voit tehdä keskelle pienen v-viillon ja näin saat ruodot kokonaan poistettua. Paloittele kala suuhun sopiviksi paloiksi.
  2. Ripottele suolaa kalanpalojen pintaan – kala tarvitse suolaa, mutta älä liiottele!
  3. Purista päälle sitruunan ja limen mehut sekä 3 rkl valitsemaasi Ponzu-kastiketta.
  4. Siirrä kalat peitettyyn astiaan ja tekeytymään jääkaappiin. Tämä kannattaa tehdä vähintään 2 tuntia ennen tarjoilua, voit tehdä myös aiemmin.
  5. Silppua chili – jos haluat tulisempaa, käytä myös siemenet. Hienonna myös korianteri ja sipuli pieneksi silpuksi. Kuutioi tomaatit ja avokado.
  6. Ota kalat jääkaapista ja sekoita pilkotut ja silputut aineet sekaan. Mausta suolalla, pippurilla ja valitsemallasi Ponzu-soijakastikkeella ja tarkista maku.
  7. Tarjoile maissilastujen kera.

 

Keskustelu

Kommentoi juttua: Näin kokkaat ravintola-annoksen kotikeittiössä – Vappu Pimiän cevichen salaisuus on ponzukastike

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X