Mainos: KIKKOMAN
Mainos | KIKKOMAN

Jennin loihtima ihana makuelämys arkeen

Suosittua Liemessä-blogia pitävä ruokataiteilija Jenni Häyrinen käyttää soijaa monenlaisiin ruokiin. Jennin helppotekoiset lohipihvit maustetaan Kikkomanin klassikkosoijalla ja pihvien kanssa tarjottavat ruusukaalit Ponzu-sitrussoijakastikkeella.

– Muistan Kikkoman-soijan jo lapsuudenkodistani, jossa sitä käytettiin pöytämausteena riisin kanssa. Nyt omassa perheessänikin soija on pöytämauste, mutta vielä enemmän käytän sitä ruoanlaitossa, laidasta laitaan.

Jennin mielestä soija sopii aasialaisten ruokien ohella miltei kaikkeen: perinteisten arkiruokien mausteeksi, kalan ja kasvisten marinointiin sekä kastikkeisiin ja dippeihin.

– Meillä kotona ollaan sekasyöjiä, joskin syömme yhä enemmän kasviksia. Viime aikoina olen alkanut lorautella soijaa tomaattipohjaisiin kastikkeisiin, joihin se sopii loistavasti. Myös kotimaiset sienemme rakastavat soijaa! Olen tosi innostunut sienistä ja haluaisin oppia tunnistamaan sellaisiakin lajeja, joita kaikki muut eivät kerää.

Häyristen kotona koko perhe syö samaa ruokaa, jota tehdään kerralla useamman päivän satsi. Raaka-aineiden alkuperästä ja laadusta tarkka Jenni pitää suomalaisesta ruokakulttuurista, mutta imee vaikutteita muidenkin maiden keittiöistä.

– Teen simppeliä, maistuvaa ja terveellistä ruokaa hyvistä, mieluiten kotimaisista raaka-aineista, sesongin inspiroimana. Toki lapsiperheessä on välillä kalapuikkopäiviäkin!

Soijan ja sitrusponzun liitosta syntyy ihana makuelämys

Klassisen Kikkoman-soijakastikkeen ohella Kikkomanin sitrusponzu on löytänyt tiensä Jennin keittiöön.

– Nykyään tulee tehtyä yhä useammin kastikkeita itse. Tykkään laittaa niihin, kuten kaikkeen ruokaan, happoa sitruunan tai etikan muodossa. Hapokas sitrusponzu sopii etenkin kasvisten ja kalojen kastikkeisiin.

Tämän reseptin raaka-aineeksi valikoitui arkiruokailuun sopiva lohi, koska ”sitä on aina saatavilla, myös fileenä”.

– Olen aiemmin tehnyt lohipihvejä grillissä, mutta nämä pihvit valmistuvat pannulla. Kalapihvimassa syntyy hetkessä sauvasekottimella, ja pihvit paistuvat nopeasti.

Lohen lisäkkeeksi Jenni paistaa juuri nyt sesongissa olevia ruusukaaleja, jotka saavat sitruksisen säväyksensä Kikkomanin Ponzu-sitrussoijakastikkeesta.

– Rakastan ruusukaalia, mutta ymmärrän, että se jakaa mielipiteitä, koska se saattaa maistua hiukan kitkerältä sellaisenaan. Nyt sesonkiaikaan on helppo löytää pieniä, vähemmän kitkeriä ruusukaaleja.

Hunajalla karamellisointi leikkaa Jennin mukaan kaalin kitkeryyttä. Soija ja sitruuna puolestaan taittavat hunajan makeutta. Lopputuloksena on upea ja terveellinen sesonkiherkku, joka sopii täydellisesti lohen kylkeen.

Reseptiin kuuluu myös kermaviilikastike, joka on Jennin mukaan hyvä esimerkki siitä, miten kivasti makua soijalla ja ponzulla saa kastikkeeseen.

Kokeile ennakkoluulottomasti

Jenni Häyrinen käyttää soijaa myös suolaisiin piirakoihin – tai oikeastaan lähes kaikkiin suolaisiin ruokiin.

– Soija on yksi ruokakaappimme perusraaka-aineista. Minulle on tärkeää myös se, että Kikkoman-soija on tehty luonnollisista raaka-aineista pitkään kypsyttämällä, eikä siinä ole aromivahventeita.

Vahvoja yrttejä rakastava ruokavaikuttaja yhdistää soijan myös yrtteihin. Lempiyrttejä ovat voimakasmakuiset salvia ja rosmariini, jotka muodostavat sitrusponzun kanssa ”täydellisen yhdistelmän kalalle”.

– Ja tietysti soija on myös hieno pöytämauste: siitä tulee ruokaan syvä umamin maku ja hyvä suolaisuus. Ruokaan ei tarvitse enää lisätä suolaa.

  • Vastanneiden nimi- ja osoitetietoja voidaan käyttää ja luovuttaa suoramarkkinointitarkoituksiin henkilötietolain mukaisesti.

Keskustelu

Soija on pahaa. Tosin söin pentuna soijaa ja myös maitojauhetta lehmien ja vasikoitten rehusäkistä suoraan. Olen maistanut myös muita soijaruokia ja soijanakkeja. Tosi pahaa. Samoin myös esim. kauramaito. Eli oikeita ruoka-aineita ei vaan voita mikään. Silti muut kasvisjutut jopa menettelevät.

Eläinperäisistä syömisistä täytyy vain vähitellen luopua. Karjankasvatuksesta siirrytään toisiin ammatteihin. Onneksi ihmisen aivot mukautuvat uusiin makuihin. Itsekään en nyt niin soijaa rakastanut aluksi, mutta nykyään kyllä tykkään. Onhan toki muitakin proteiinipitoisia kasveja.
Soijakastike on ihan liian suolaista minulle. Teriakikastikkeesta tykkään. Ja sweetchilikastikkeesta.

Olen vasta reilut 5 vuotta sitten oppinut käyttämään soijaa ruoan tekemisessä. Hyvin maistuu ja käy melkein mihin tahansa ruokaan.

Lohipiffit varmaan hyviä, tosin niihin voisi lisätä myös sieniä. Näin syksyllä käytän paljon sieniä, ovat niin hyviä ja ilmaista ruokaa suoraan luonnosta. Samalla tulee ulkoiltua, monta hyvää syytä. 😃

Kommentoi juttua: Jennin loihtima ihana makuelämys arkeen

Vastaa käyttäjälle Sudenkuu Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X