Mainos: Keittiömaailma
Mainos | Keittiömaailma

Tältä näyttää 2020-luvun keittiö – suunniteltu todelliseksi kodin keskipisteeksi

Keittiö ei ole enää vain keittiö. Ruoan lisäksi siellä tehdään yhä useammin etätöitä ja läksyjä sekä vietetään iltaa. A la Carten uusi Vida-keittiömallisto mahdollistaa keittiön muokkaamisen oman elämäntilanteen mukaan.

Keittiötä on aina kutsuttu kodin sydämeksi, mutta vasta nykyisin se on sitä todella. Keittiö ei nimittäin ole enää ainoastaan ruoanlaittoa varten: yhä useampi keittiö on olohuoneen yhteydessä, ja saarekkeet ovat suosittuja.

Keittiössä valmistetaan paitsi päivän ateriat myös selataan päivän lehti, juodaan iltapäiväkahvit ja tehdään etätöitä sekä läksyjä. Juhlissakin vieraat kerääntyvät usein keittiöön. Keittiössä näkyy siis koko päivän kierto.

Keittiöltä vaaditaan edelleen samaa toiminnallisuutta kuin aiemmin eli riittävästi säilytys-, työskentely- ja laskutilaa. 2020-luvun keittiön on kuitenkin oltava paljon enemmän. Nykyisin keittiö suunnitellaankin mukautumaan käyttäjänsä arjen toimintoihin.

Kotimainen A la Carte lanseerasi keväällä aivan uudenlaisen Vida-keittiömalliston, joka koostuu erilaisista, lähes rajattomasti yhdisteltävistä moduuleista. Uusi mallisto siis mahdollistaa keittiön suunnittelun todelliseksi kodin keskipisteeksi.

Vida-keittiömallisto sisältää erilaisia moduuleja, joita voi yhdistää omien arjen tarpeiden mukaiseksi kokonaisuudeksi.

Toiminnallista tyyliä

Monet haluavat keittiön ja olohuoneen olevan yhtä avointa tilaa. Avokeittiö tuo kuitenkin paitsi mahdollisuuksia myös haasteita. Olohuoneen yhteydessä olevan keittiön täytyy olla toiminnallinen, mutta myös kaunis ja kodin muuhun tyyliin sopiva.

Joskus kodin avoimia tiloja voi olla haastavaa yhdistää toisiinsa. Vidan huonekalumaiset elementit helpottavat yhtenäisen ilmeen luomista kotiin. Saarekkeen kauniit jalkamallit voisivat yhtä hyvin koristaa ruokapöytää, joksi saareke muuntuukin helposti.

Vidan näyttävät jalat ovat keittiön katseenvangitsija ja tekevät saarekkeesta huonekalumaisen. Saarekkeeseen voi valita modernit jalat tai perinteisemmät pukkijalat. Saareke muuntautuu helposti myös ruokapöydäksi. 

Myös Vidan säilytysratkaisuilla kuten avohyllyllä ja kanavamoduulilla keittiöstä voi kehitellä omaan tyyliin ja arkeen sopivan kokonaisuuden. Väreissä ja tyyleissä on valinnanvaraa, sillä Vidan elementtejä on helppo yhdistää A la Carten mallistoon.

Avohylly, joko seinällä tai saarekkeen päädyssä on paitsi kaunis myös sisustuksellinen säilytysratkaisu.

Kaikelle oma paikka

Vida-keittiö haastaa perinteisen keittiösuunnittelun ja ajattelee selkeästi boksin ulkopuolelta. Saareke muuttuu kokkaustilasta niin ruokapöydäksi kuin työtilaksikin.

Osa keittiöstä voidaan suunnitella niin, että saarekkeen tason alle ei tulekaan totutusti alakaappia tai laatikostoja. Suurempien laatikostojen sijaan tason alle voidaan asentaa pienemmät vetolaatikot, joihin voi sujauttaa vaikka läppärin, kun päivän työt on tehty ja on aika siirtyä ruokailemaan. Ruoan jälkeen laatikoista voi nostaa esiin lasten piirustusvälineet tai lautapelit illanviettoa varten.
Keittiö pysyy siistinä, kun kaikelle on oma paikkansa.

Nykyisin yhä useampi tekee töitä kotona, jolloin myös keittiöltä vaaditaan enemmän. Videopalavereja on mukava pitää, kun taustalla on siisti keittiö.

Keskustelu

Kovin ovat kalseita tiloja, liian steriilejä. En viihtyisi noissa. Puuttuu lämpö ja värit.

Vetolaatikot hyvä idea tasojen alla. Keittiö pitää kuitenkin olla oma alueensa erotettuna olohuoneesta, ei siis rivi kaappeja oh:n keskellä. Harvoin oikeassa elämässä näkee keittiöitä, joiden tasot olisivat tyhjät! Tavallisesti täynnä kaikkea kamaa ja varsinkin silloin, kun nykykeittiöt lähes ilman työskentely-ja leivontatilaa. Eipä ole kaunistus olohuoneessa.

Pöytälevyn alla olevat laatikot. Hyvä rarkaisu tilan puutteeseen. 👍👍👍

Uunin lähellä ei mitään laskutilaa. Hyvin vähän pöytätilaa ja tasoja. Epäkäytännöllinen, kallista hukkatilaa, Suomessa neliöt kalliita. Ilmeisesti vain varakkaille tarkoitettu. Esimerkkikeittiö huonosti suunniteltu.

Onpa keittiön nyt tylsän näköisiä. Ei jatkoon – toivottavasti. Keittiön pitää olla kodin sydän. ❤️

Kauniita, mutta epäkäytännöllisiä. Kuvissa ei oikeasti näy keittiöhommia: ruuanlaittoa, tiskihommia, kattamista. Arjen ruokailuun tuskin kuuluu ainakaan lapsiperheessä viinit. Maitopurkki ja vesikannu! Työskentelytasot vähäiset. Onkohan tarpeeksi tilaa ruokatarvikkeille ja astioille? Ja läksyjä ei tehdä enää nykyaikana keittiössä. 50-luvulla tehtiin niin, kun ei ollut kuin se yksi pöytä. Läppärikään ei mielestäni kuulu keittiöön. Oikean ruokapöydän ja tuolien ympärille tilaa, jos halutaan keittiön olevan kodin sydän.

Nykykeittiöt on suunniteltu perheen yhteiseen oleskeluun ja ruuanlaittoon. Hyvä niin.

Olen kanssasi samaa mieltä, kaikkien yhteinen, avoin tila. Ihania ratkaisuja. Kaapit on sitä varten, että tavarat saa sinne. Siistiä, kun tasot ei ole täynnä tavaraa.

Tämä keittiö on suunniteltu aamupalan ja välipalojen tekemiseen. Ei ruuan laittamiseen. Ruoka syödään ”ulkona”.

Latoihin ja valkeisiin sairaalakoteihin joka ikinen näistä kävisi.
Tyylistä ei voi puhua yhdenkään kohdalla.
Viivottimella vedettyjä hirvityksiä ja täysin värittömiäkin sen päälle.
Voi ostajan markkinat sentään, kun narusta vedetään näiden ihannoijia.

Mitenhän lapset roikkuu noilla tuoleilla tai kun haluavat nähdä pöydälle, mitä siellä onkaan? Ei tuon keittiön pöydän ääressä nyt kukaan varsinaisia töitä tee läppärillään. Siinä sivuttain istut ja keikut tuolilla. Onko rentouttavaa.
En halua keittiötä olohuoneeseen, vaan että keittiössä on riittävästi tilaa, isolle ruokapöydälle ja että useampi ihminen mahtuu siellä työskentelemään.

Nykyään on varmaan hyvät liesituulettimet, ettei rasva leviä pitkin olkkaria.

Ei vaikuta yhtään hyvältä. Ei käytännöllinen, eikä myöskään kaunis. Onneksi ei minulle tuota 🙂

Kommentoi juttua: Tältä näyttää 2020-luvun keittiö – suunniteltu todelliseksi kodin keskipisteeksi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X