Mainos: Asuntomessut
Mainos | Asuntomessut

Raumalaista Tuomo Ruususta lykästi: ”Ilman Asuntomessuja ei olisi tätä perhettä”

Tuomo Ruususen elämän tähtihetket kietoutuvat eri tavoin Asuntomessuihin. Nyt mies rakennuttaa perheelleen kotia kesän asuntomessualueelle Naantaliin.

Asuntomessualueelle Naantalin Luonnonmaalle kotia rakennuttavalla Tuomo Ruususella, 31, on tapana sanoa hieman kärjistäen, että ilman Asuntomessuja hän olisi todennäköisesti koditon, perheetön ja työtön. Nyt miehellä on hyppysissään koko paketti.

Tarina juontaa juurensa aina 1990-luvun alkuvuosiin. Ruusunen oli kaksivuotias, kun hän sai jo esimakua Asuntomessuilla työskentelystä. Perheen yritys Holvisaunat Oy esitteli vuonna 1992 maasaunoja ja -kellareita Raision Asuntomessuilla. Myöhemmin messut tulivat miehelle tutuiksi hänen työskennellessään perheyrityksessä.

Vuonna 2013 Holvisaunoilla oli oheiskohde Designtalojen kohteessa Hyvinkään Asuntomessuilla. Ruususen tuttavuus Designtalojen kanssa jäi elämään ja vuonna 2018 talomyyjäksi aikova mies alkoi tehdä lähtöä Holvisaunojen palveluksesta.

”Neuvottelimme Designtalojen kanssa heidän palkkalistoilleen siirtymisestä, mutta sanoin, että aloittaisin työt vasta Asuntomessut Porissa -tapahtuman jälkeen. Asuntomessut kun ovat iso satsaus pienelle perheyritykselle”, Ruusunen kertaa.

Kevään tullen Ruusunen alkoi käydä tiuhaan Porissa saunatyömaalla. Ilman Porin työkeikkaa Ruusunen ei olisi tavannut porilaista Petraa.

Tuomo ja Petra tapasivat vuonna 2018 Porissa, kun Tuomo työskenteli Asuntomessuilla. Kuva vuodelta 2021.

”Koska kuljin autolla Rauman ja Porin välillä enkä asunut hotellissa Porissa, Petran asunnosta tulikin tukikohtani messujen ajaksi. Samalla kun luuhasin hänen nurkissaan, tuttavuutemme syveni nopeasti. Petran asumiskuviot olivat muuttumassa ja päähänpistona pyysin häntä muuttamaan luokseni Raumalle. Ja sehän muutti!”

”Yhteiselo saman katon alla alkoi nopeasti. Suhteemme ei välttämättä olisi syventynyt ilman messukesän tiivistä yhdessäoloa. Ja nyt vasta syvällä ollaankin”, Ruusunen nauraa.

Työt ajoivat Naantaliin

Asuntomessut Porissa -tapahtuman jälkeen pari aloitti yhteisen elämän Raumalla ja Ruusunen uudet työkuviot Designtalojen myyjänä. Sittemmin perhe täydentyi myös Pihla-tyttärellä, joka on nyt kaksivuotias.

”Pihlan syntymän jälkeen alkoi käydä selväksi, että reilun sadan kilometrin työmatka ei sopinut uuteen perhetilanteeseen.”

Ruusunen työskentelee talomyyjänä Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa, mutta käytännössä suurin osa asiakkaista on nimenomaan Varsinais-Suomen päässä. Talomyyjän tapaamiset ajoittuvat ilta-aikaan, jolloin pitkä työmatka rasittaa entisestään. Syntyi varovainen ajatus muutosta Varsinais-Suomeen.

Ajatus vahvistui, kun Ruusunen näki ensimmäistä kertaa Designtaloille varatun tontin Luonnonmaan saarella eli Asuntomessut Naantalissa -tapahtuman alueella.

”Meren läheisyys ja korkeuserot tekevät messualueesta poikkeuksellisen kauniin ja pääsin tutustumaan siihen työni kautta aikaisessa vaiheessa. Jo pelkkää karttaa tulkitsemalla tajusin rakennuspaikan potentiaalin. Tunsin ja tiesin nopeasti, että siihen täytyy tehdä talo. Se ehdotus meni kotona läpi.”

Kompakti koti

Nyt Ruususen pienelle perheelle rakentuu moderni puutalokoti Luonnonmaan ainutlaatuisiin merimaisemiin. Ikänsä rakennusalan parissa työskennellyt mies suunnitteli talonsa itse. Kohde kantaa nimeä Designtalo Auroran Ruusu.

”Suunnittelun lähtökohtana oli, että mitä järkevämpiin neliöihin kaikki perheen tarpeet ja toiminnot saadaan mahtumaan, sen paremmin suunnittelu on onnistunut.”

Tuomo ja Petra-puoliso muuttavat parin kaksivuotiaan Pihla-tyttären ja perheen koiran kanssa Naantaliin, kun Asuntomessut ovat ohi. Perheen talon rakentumista voi seurata Instagramista @auroran_ruusu.

Tontin korkeuserot määrittivät paljon talon muotoa ja mallia. Pihatie on jyrkkä ja lattiakorko kaksi metriä ylempänä kuin naapureilla, mikä vaati melkoista viilausta suunnittelutyöhön. Mies on kuitenkin lopputulokseen tyytyväinen.

Asuntomessuilla nähdään 120-neliöinen kolmen makuuhuoneen kompakti koti. Yli viisi metriä pitkä lasinen liukuoviseinä tuo Luonnonmaan maisemat suoraan silmien eteen ja erillinen arkisisäänkäynti käytännöllisyyttä lapsi- ja koiraperheen arkeen.

Designtalo Auroran Ruusun sisustuksen on suunnitellut Kati Kokljuschkin. Itse talorakennuksen suunnittelu on Tuomo Ruususen käsialaa.

Yli viisi metriä pitkä lasinen liukuoviseinä tuo Luonnonmaan maisemat suoraan silmien eteen.

”Yksi makuuhuoneista on hybridihuone, joka soveltuu niin talomyyjän työhuoneeksi, vierashuoneeksi kuin penkkiurheiluhuoneeksikin. Rantaan on lyhyt matka, ja satamaan tulee tulevaisuudessa oma vene.”

Tulevaan messuhulinaan Ruusunen suhtautuu tyynesti, onhan taustalla vuosikymmenien kokemus Asuntomessuista.

”Kotiväkeä hieman jännittää, mitä kodistamme ollaan mieltä. Messut ovat tietyllä tavalla kotien kauneuskilpailu, kuten tuleva naapurimme kuvaili. Kaikkia ei voi miellyttää, mutta parin kriittisen kommentin vastapainoksi tulee varmasti sata positiivista.”

Lue myös: Naantaliin rakentuvat ainutlaatuiset Asuntomessut – tällaista ei ole aiemmin nähty

Lue myös: Asumisen onnea Naantalissa: ”En kaipaa materiaa vaan asumisen helppoutta”

Lue myös: Kurkista kulissien taakse! Viikottaisia kuulumisia Asuntomessuilta Naantalista ja parhaita paloja menneiltä messuvuosilta

Keskustelu

No onhan tuo ihana rakkaustarina ! Kaikkea hyvää heille, elämässä voi tapahtua ihania asioita kun niille on avoin.

Vuosiluvut eivät ihan tämää. Tuomo 31v oli 2v 1992???

Asuntomessut Raisiossa oli, kuin olikin 1997.

Kommentoi juttua: Raumalaista Tuomo Ruususta lykästi: ”Ilman Asuntomessuja ei olisi tätä perhettä”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X