Mainos: MikseiMikkeli ja Mikkelin seudun muuttajahanke
Mainos | MikseiMikkeli ja Mikkelin seudun muuttajahanke

Unelma kiireettömästä arjesta toteutui Mikkelin seudulla: ”Kun tulimme pihaan, tiesimme tässä se on”

Eija ja Tommi Kuusisto ja Timosen perhe toteuttivat sen, mistä moni suurkaupungeissa asuva suomalainen haaveilee: kiireetön elämä ja leppoisa arki luonnon keskellä. Mikkelin seutu tarjosi kahdelle erilaiselle perheelle täydelliset puitteet unelman toteutumiseen.

Maatila Puulaveden rannalla

Muutaman vuoden etsinnän jälkeen Timosen perhe löysi Etelä-Savosta unelmakotinsa, vanhan maalaistalon pihapiirin, johon kuului peltoa ja metsää.  

Muutto Hokan kylään lisäsi Timosen lapsiperheen elämänlaatua. Kuva: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Kun maatalous- ja metsätieteiden maistereiksi valmistuneet Petteri Timonen ja Sara Lankinen-Timonen muuttivat syyskuussa 2020 Kangasniemen Hokan kylään, seutu oli heille ennestään tuntematonta.

– Etsimme vanhaa maatilaa, jossa olisi vähintään viisi hehtaaria peltoa ja saman verran metsää. Heti kun tulimme tähän pihaan, tiesimme, että tässä se nyt on. Kotitilaamme kuuluu peltoa ja metsää yhteensä 20 hehtaaria, ja päärakennus oli remontoitu. Nyt meillä on oma uima- ja veneranta ja rannassa remonttia odottaa rantasauna.

Luomuviljelyä ja alkuperäisrotuja

Aurinkoisena kesäpäivänä Päivärinteen pientilan pihapiirissä laiduntaa kaksi vaaleaa lapinlehmähiehoa, puoli tusinaa kainuunharmas-lammasta, muutama kana ja kukko. Alkukesän aikana on istutettu 7500 Polka-mansikan taimea. Luomuun siirtymävaiheessa olevilla pelloilla kasvaa jo perunaa ja talvivalkosipulia.

– Viisi vuotta tein laskelmia ennen kuin pääsin tosi toimiin. Viljelemme myyntiin mansikkaa, valkosipulia, vadelmaa, perunaa, vihanneksia ja juureksia. Lähin kylätori on viiden kilometrin päässä, Petteri kertoo.

 

Pihapiirissä laiduntaa kaksi suomalaiseen alkuperäisrotuun kuuluvaa lapinlehmää. Topias ihmettelee lehmiä vielä turvallisesti Sara-äidin sylistä. Kuva: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Hyvät palvelut

Metsänhoitajaksi kouluttautunut Sara työskentelee Metsähallituksella luontotyyppi-inventoijana. Työt sujuvat pääosin kotoa käsin ja kohtuullisen matkan päässä ovat sekä Mikkeli, Jyväskylä että Pieksämäki. Myös tietoliikenneyhteydet pelittävät.

Vuoden kylänäkin palkittu Hokka on ottanut tulokkaat hienosti vastaan. Kolmivuotias Linnea ja vuoden ikäinen Topias ovat puolipäivähoidossa omalla kylällä toimivassa yksityisessä päiväkodissa.

– Naapurit ovat tosi ystävällisiä ja kymmenen kilometrin päästä kuntakeskuksesta löytyvät kaikki palvelut.

Muuttopäätös kohensi elämänlaatua. Nyt perhe elää luonnon keskellä ja sen rytmin mukaan. Pariskunta kannustaakin maallemuutosta haaveilevia tarttumaan tilaisuuksiin.

– Huomisesta ei tiedä koskaan, joten pitää muuttaa silloin, kun se on mahdollista. Kyllä täältä aina jotain tekemistä löytyy. Kannattaa olla joustava ja kekseliäs ja valmis sopeutumaan muutoksiin. Nyt meillä on oma piha, viljelyksiä ja rantaa. Huomaa selvästi, miten elämänlaatumme parani. Kannatti seurata unelmaa.

Päivärinteen pientilan elämää voi seurata myös Facebook-sivustolla.

Päivärinteen pientilan päärakennus oli muuttovalmis, kun Linnea, Sara, Topias ja Petteri Timonen muuttivat siihen asumaan syksyllä 2020. Kuva: Päivi Kapiainen-Heiskanen

 

 


Kaupunkikoti lähellä kesämökkiä

Me muutamme sitten eläkkeellä lähelle mökkiä, Eija ja Tommi Kuusisto miettivät. Kuusistot päättivät toteuttaa unelmansa etuajassa.

Muutto Mikkeliin vapautti aikaa mökkeilylle ja veneilylle. Tommi ja Eija Kuusistolla on nyt lyhyt kävelymatka myös Mikkelin satamaan. Kun mökkimatkat lyhenivät reilulla parilla tunnilla, aikaa jää nauttia Saimaan alueesta. Kuva: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Lähtösysäys muuttoajatuksille syntyi vähitellen. Kestoharmitus oli, ettei Anttolan-mökillä ehtinyt perjantaisin kuin lämmittää saunan ja sunnuntaisin oli jo lähdettävä paluumatkalle.

– Viime kesän ihmettelin maailman menoa kotikonttorista ja syntyi ajatus, että miksei sitä voisi muuttaa jo aikaisemmin, kun työt kulkevat perässä, Tommi Kuusisto tuumii.

Vuodenvaihteen tienoilla suunnitelmia hiottiin ja pääsiäisenä käytiin jo katsomassa asuntoja Mikkelistä.

– Myin itse entisen asuntomme Vuosaaresta viikossa. Ajatuksemme on nyt asua kesät mökillä, minne on nyt vain puolen tunnin ajomatka. Mikkelin torin laidalta löytyi helposti kriteeriemme mukainen asunto, neljä huonetta ja keittiö, johon teetimme perusteellisen remontin.

Töitä löytyi heti

Tommi jatkaa työtään amerikkalaisyrityksen Suomen ja Baltian myyntijohtajana, ja Eijalle löytyi saman tien työtä sairaanhoitajana Mikkelin keskussairaalasta.

– On ihana tunne, kun kaupunkiasunnosta voi poiketa torille kahville. Mikkelissä on yllättävän hyvät erikoiskauppojen valikoimat eli täältä löytyy läheltä kaikki, mitä tarvitsemme. Jos Helsingissä matka saattoi olla kynnys teatteriin tai urheilutapahtumiin menolle, täällä nekin ovat kävelymatkan päässä, Eija kuvaa elämänmuutosta.

Matka lasten ja lastenlasten luokse Eijan syntymäkaupunkiin Kuopioon lyheni sekin alle puoleen entisestä.

– Olenkin sanonut, että olemme nyt puolimatkan krouvissa läheisiin ja ystäviin nähden. Mikkelin seudulta meillä oli ennestään jo ystäviä, jotka tukivat muuttopäätöksessä.

Tommi Kuusiston pihapiiriin kuuluu maan kauneimmaksi aikanaan nimetty Mikkelin tori. Kuusistojen Mikkelin-asunnosta pääsee torikahville parissa minuutissa. Kuva: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Joka päivä tyytyväisempi

Nyt pariskunta ehtii tutustua myös Anttolaan paremmin. Mökiltä hurauttaa veneellä kauppaan muutamassa minuutissa, ja seudulla järjestettävät tapahtumat kiinnostavat.

Kuusistot kannustavat muitakin miettimään, josko mökkipaikkakunnalle muutto onnistuisi jo työikäisenä.

– Toki muuttopäätös vaatii rohkeutta ja luottamusta siihen, että kaikki sujuu. Olemme joka päivä vain tyytyväisempiä ratkaisuumme. Täällä oravanpyörä pyörii hitaammin ja stressi vähenee. Nyt on aikaa laittaa mökille kasvilavoja ja kesäkukkia oman mielen mukaan. Aiomme myös kalastaa. Aikaa jää kaikelle, mitä oikeasti olemme aina halunneet tehdä.

 

Keskustelu

Kommentoi juttua: Unelma kiireettömästä arjesta toteutui Mikkelin seudulla: ”Kun tulimme pihaan, tiesimme tässä se on”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X