Mainos: Kikkoman
Mainos | Kikkoman

Vappu Pimiän arjen kanavuoka vie kielen mennessään

Taitavana kokkina tunnetun suosikkijuontaja Vappu Pimiän kanavuoan maun salaisuus on soijan ja sitruunan liitto – sekä tietysti marinointi. Yhdessä astiassa kätevästi valmistuva uuniruoka on myös perheen lasten suosikki.

– Riisin tähän ruokaan teen pilahviriisin tapaan eli ensin pannulla freesaten. Sitten vaan riisi vuokaan, vettä ja marinoituneet kanat päälle, ja vuoka uuniin, Vappu kertoo ja lisäilee kypsymisen aikana vuokaan soijaa ja sitruunamehua.

Umamihulluksi tunnustautuva juontaja sanoo käyttävänsä Kikkomanin soijakastikkeita ”ihan kaikkeen” lasten nakki- ja jauhelihakastikkeista sieniin ja kotimaisiin yrtteihin. Korianterin lisäksi hän nauttii soijan mausta esimerkiksi persiljan ja timjamin kanssa. Tyttäretkin ovat tottuneet soijan makuun pienistä pitäen.

– Ja riisin tosiaan maustan aina soijalla ja sitruunan mehulla, sillä riisi sellaisenaan maistuu melko tylsältä. Rakastan sitruunaa ja etikkaa, ja soija sopii niihin täydellisesti. Näillä kolmella syntyy hyvä umami ja hapokkuus annokseen kuin annokseen.

Soijaa marinadiin ja maustamiseen

Kananlihan marinointiin Vappu suosittelee Kikkomanin vähäsuolaista soijaa. Hänen keittiössään kana menee soijapohjaiseen marinadiin jo reippaasti etukäteen, sillä marinointi ”mureuttaa lihaa ihanasti”.

– Aamulla kanat kulhoon ja marinadi päälle, niin töistä tullessa kana on marinoitunut. Toki voit tehdä myös pikamarinoinnin ja pilkkoa sen aikana sipulit, valkosipulit ja muut tähän vuokaruokaan tulevat ainekset.

Kanaksi Vappu valitsee mielellään paistileikkeitä, koska ne kypsyvät niin nopeasti. Vuoan voi kuitenkin valmistaa myös rintaleikkeistä tai koivista.

– Meillä koko perhe rakastaa tätä arjen kanavuokaa, mutta jos mieheni saa valita, hän haluaa vuokaan koipia. Niitä kannattaa kypsentää uunissa hieman pidempään.

Varsinaisena kanavuoan kastikkeena Vappu käyttää Kikkoman Teriyaki -soijakastiketta tai BBQ-kastikketta.

– Makukysymys. Molemmilla tulee yhtä ihana lopputulos!

Upean monikäyttöinen soija

Vapun perheessä syödään myös paljon sieniä. Etenkin tähän aikaan vuodesta Vappu kokkaa niitä ”koko ajan”. Hänen sienikastikkeeseensa tulee aina soijaa.

– Soija maustaa myös yhden lempilisukkeeni, bulgurin sienten ja kesäkurpitsan kanssa. Tämä terveellinen lisuke sopii upeasti sekä kalalle että lihalle.

Vappu sanoo korvaavansa suolan usein soijalla – niin kokatessa kuin pöydässäkin.

– Ronskisti vaan kokeilen, sopiiko soija ruokaan, jota olen tekemässä. Jo pieni määrä soijakastiketta tuo annokseen ihanan säväyksen. Parasta Kikkoman-soijassa onkin sen riittoisuus – ja tietysti maku!

Aloittelevia ja epävarmoja kotikokkeja hän kehottaa kokeilemaan erilaisia Kikkoman- kastikkeita, sillä soija on niin ”helppo ja turvallinen tapa” tuoda ruokaan makua.

– Omassa keittiössäni soija on suolan ja pippurin kaltainen perusmauste, jota ilman ei tee mieli kokata. Ja vähäsuolainen Kikkoman-soija on siitä hyvä, että sillä voi lotrata keittiössä ja lisätä sitä vielä pöydässä, jos on yhtä umamin perään kuin minä.

Vapun tyttäret saavat annostella soijan pöydässä itse.

– Jos heillä lorahtaa hieman liikaa vähäsuolaista soijaa ruokaan, se ei ole yhtä vakavaa kuin jos suolaa hulahtaa liikaa. Silloin annos on auttamatta pilalla.

  • Vastanneiden nimi- ja osoitetietoja voidaan käyttää ja luovuttaa suoramarkkinointitarkoituksiin henkilötietolain mukaisesti.

 

Keskustelu

Eipä tos Vapun ohjeessa mitään uutta ollut;) ihan hyvä resepti itse käytän kalkkunaa kanan tilasta.
Kikkomania pitää aina olla kaapissa 🙂 !

Minulle oli uutta ja kokeiluun menee vaikuttaa helpolta ja kasvisten määrää voi jokainen itse lisätä.

Kommentoi juttua: Vappu Pimiän arjen kanavuoka vie kielen mennessään

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X