Mainos: Kikkoman
Mainos | Kikkoman

Vappu Pimiän simppeli marinadi sopii suomalaiseen kesäkokkailuun

Vappu Pimiän mökillä juhannuksen lounaspöytään katetaan rakastetut suosikit kesästä toiseen. Juhannuslounaan tähtenä loistaa paella, jota Vappu maustaa lirauksella soijakastiketta. Soija on pääraaka-aineena myös Vapun kehittämässä helppotekoisessa marinadissa, joka sopii niin grillattavien marinointiin kuin kesäkeittiön yleismausteeksi.

– Meidän perheessä on tietyiltä osin hyvin tarkat juhannusperinteet. Jo viitenä kesänä mökillemme ovat kokoontuneet samat ihmiset. Myös lounaat ovat aina samat: aattona saaristolaispöytä ja juhannuspäivää paellaa. Näistä ei tingitä!

Juhannusillallisen ruokateema sen sijaan voi olla ihan jotain muuta. Vappu kertoo listaavansa joka juhannus kuusi teemavaihtoehtoa molemmille illoille.

– Niistä sitten äänestetään siskon, kaverin ja meidän perheiden aikuisten kesken.

Teemoina vuosien varrella on ollut niin Lähi-itää, Etelä-Afrikkaa, hampurilaisia ja ribsejä kuin kokonaista kalaakin. Juhannusherkkujen ohella Vapun kesäkeittiössä kokataan paljon kasviksia, joita marinoidaan ja maustetaan mieluusti soijakastikkeella.

Vapun marinadi sopii niin possulle, naudalle, kanalle kuin kalallekin.

Superhelppo marinadi valmistuu hetkessä

Kikkoman-soijakastikkeeseen tai sen vähäsuolaiseen versioon tehtävä selkeä marinadi valmistuu Vapun mukaan viidessä minuutissa.

– Idea tähän marinadiin sai alkunsa siitä, että kana on niin tylsä raaka-aine. Tykkäisin grillata sitä enemmänkin, mutta en pidä valmiiksi marinoiduista broilerituotteista. Siksi halusin tehdä oman marinadin, joka sopisi kanan ohella possulle, naudalle ja kalallekin, hän kertoo ja jatkaa:

– Lähdin siis kehittelemään mahdollisimman monikäyttöistä marinadia, jossa olisi umamia, suolaa ja happoa. Halusin myös, että jokainen voi varmasti hyödyntää tätä marinadia kesäkokkailuissaan. Siksi siinä on öljyn ja etikan ohella vain oreganoa ja tomaattipyrettä.

Halusin tehdä oman marinadin, joka sopisi kanan ohella possulle, naudalle ja kalallekin.

Vapun mukaan reseptistä riittää noin 1,5 kilolle lihaa – eli isommallekin poppoolle.

– Kanan paistileikkeet voi lykätä tähän marinadiin jo edellisenä päivänä tai 6–8 tuntia ennen valmistamista. Ohuet fileet eivät tarvitse yhtä pitkää marinointiaikaa, ja kalaa kannattaa marinoida vain hetki. Lihojen ja kalojen ohella marinoin tällä herkkusieniä ja kasviksia. Ja jos marinadia sattuu jäämään yli, se säilyy erinomaisesti.

Soijakastike kuuluu kesäkeittiöön

Vappu Pimiän kesäkokkailuissa soijalla on monipuolinen rooli. Sitä ”tulee lurauteltua vähän sinne sun tänne” makua antamaan.

– Jo pieni määrä Kikkoman-soijakastiketta tuo ihanaa twistiä ruokaan. Käytän sitä kesäisten salaattien kastikkeissa suolan tilalla. Myös keväällä kerätyistä korvasienistä tehtävään muhennokseen laitan soijaa. Soijakastike sopii myös kasviskeittojen ja paellan mausteeksi.

Soijakastike sopii myös kasviskeittojen ja paellan mausteeksi.

Perunaa, sipulia, valkosipulia, lehtikaalia, pinaattia, avomaankurkkua, mansikoita, ananaskirsikoita ja ”kaikkia mahdollisia yrttejä” tontillaan viljelevä Vappu laajentaa kasvimaataan jatkuvasti. Mökkitontilla on myös kasvihuone, jossa kasvaa tomaattia. Kesällä Vapun perheessä syödäänkin hulvattoman paljon vihanneksia ja yrttejä.

– Tätä mun simppeliä marinadia on kiva jatkaa yrttitarhan antimilla – tai marketin tuoreilla yrteillä, hän toteaa ja jatkaa:

– Ja sitten kun kesäkuumalla tulee fiilis, että keho tarvitsee suolaa, hörppään ensi hätään lusikallisen soijakastiketta!

Soijakastikkeeseen tehdyssä marinadissa on umamia, suolaa ja happoa.

 

X