Huonekasvit

Sipulikukat voi istuttaa vanhoihin astioihin

Kukkasipuleissa on paljon pakahduttavaa kasvun voimaa ja riemua. Herkistävä keväänpoikanen syntyy, kun sipulikukille löytyy sopiva astia.

Ennen kuin kasvun ihme nousee routaisesta maasta, kotia voi koristaa valitsemalla sipulikukkien kasvualustoiksi muistorikkaita tai moderneja astioita perinteisten ruukkujen sijaan.

Soppalautaselle mahtuu hiekkapitoiseen multaan sipulikukka jos toinenkin. Helmililjat näyttävät suloisilta mummon kahvikupeissa. Kirpputorilta ostettu keittomalja saa syliinsä tulppaaneja ja vanha kastikekulho komistuu krookuksilla. Keittiön kaapeista löytyvät vanhat astiat pääsevät loistamaan, kun ne ylennetään kukkamaljoiksi.

 

Aarre löytyy keittiön kaapeista

Sipulikukat voi sommitella yhdeksi värikkääksi ryhmäksi tai niistä voi suunnitella asetelman astian väreihin sopivaksi. Arki ateriakin juhlistuu, kun tulppaanit hehkuvat matalassa salaattikulhossa ja helmililjat kurkottelevat korkeuksiin kapeassa maitokannussa. Asetelmaa voi täydentää istuttamalla yhden krookuksen munakuppiin.

 

Vaikka ilo kukista ei kestäisi lumen sulamiseen saakka, tuovat ne pakahduttavaa virtaa kuitenkin. Auringon säteiden silitellessä kastekulhonakin toimineen kristallivaasin pintaa alkavat hyasintitkin tuoksua. Ja ihme – joulu ei kevään korvalla tule mielen viereenkään.

Asetelmien sommitteleminen tuottaa iloa, mutta se vaatii myös satsausta. Keittomaljassa ei muutama tulppaani näytä vielä miltään, mutta täytenä astia vetää hyvinkin parikymmentä tulppaania. Toisaalta kevättunnelmaan pääsee pienemmillä astioilla ja muutamilla kukkasipuleillakin kaapin kätköistä.

Näin homma hoituu helposti

• Kukkasipulit ovat olleet juurtumassa 6-10 viikon ajan viileässä paikassa (jääkaapissa), kosteassa hiekkapitoisessa mullassa ja valolta suojattuna. Hyötämisellä kasvin vuorokautinen valorytmin on muutettu talvehtimista jäljittelevällä kylmäkäsittelyllä ja ne kukkivat normaalia aikaisemmin. • Nosta ruukut lämpimään. Sipulikukkien kukinta alkaa noin kahden viikon kuluttua. • Pienemmät kukat kuten helmililjat ja pikkunarsissit nousevat hieman nopeammin kuin tulppaanit tai hyasintit. • Mikäli haluat vaihtaa astiaa, siirrä kukat, kun nuput ovat vasta tuloillaan. Varo vahingoittamasta juuria. • Voit myös ostaa nupullaan olevan ruukkuryhmän ja siirtää sen mieleiseesi astiaan. • Kukinta kestää muutamasta päivästä reiluun viikkoon. Jos haluat hidastaa avautumista, kukkasipuleita voi pitää välillä esimerkiksi jääkaapissa, parvekkeella tai kuistilla. Kevätkukat kestävät myös pientä pakkasta, mutta ne kannattaa nostaa yöksi sisälle. • Kukat myös kukkivat pidempään, jos niitä pidetään välillä viileässä. • Siirrä sipulit kukinnan jälkeen viileään paikkaan odottamaan istutusta. • Keväällä kotona kukkineet sipulikasvit voi istuttaa, kun routa on sulanut sen verran, että maata voi kaivaa lapiolla. Lähde: Susanna Rosén ja Anna Skoog: Sipulikasvit ruukussa ja puutarhassa (WSOY).

Pääsiäisen kukinnot

Helmililjat eli helmihyasintit kasvavat Euroopassa ja Länsi-Aasiassa kymmeninä lajeina. Puutarhoissa ne kukkivat meillä toukokuussa, vihermyymälöihin ne tulevat jo helmikuussa. Helmililjoja saa myös valkoisina.

Kurjenkukat eli iirikset kasvavat monen eri värisinä. Lumikurjenmiekat työntyvät puutarhassa esiin yhtä aikaa lumikellojen kanssa. Purkissa ostettua iiristä pitää kastella, muuten se kuivuu helposti. Yleensä sipulikukat eivät paljon vettä kaipaa.

Hyasintit tulevat vihermyymälöihin pääsiäisen alla, tosin harmittavan harvalukuisina. Hyasinttia ostetaan lähinnä joulukukaksi. Pihapenkissä se kukkii toukokuussa. Kun jouluhyasintti saa uuden elämän puutarhassa, se villiintyy muistuttamaan luonnonvaraisia hyasintteja, jotka ovat korkeita ja hentoja.

 

 

Tulppaanit ovat jonkin sortin kasviaatelia, kun niitä on hullaantumiseen asti viljelty, jalostettu, kaupattu ja niiden takia on jopa vähän sodittu. Lajikkeita on tuhansia. Jos siirrät sipulit kukinnan jälkeen puutarhaan muista istuttaa ne harvaan, sillä ne eivät kestä kilpailua.

Krookukset eli sahramit ovat kevään ensi airueita. Ne ovat levinneet Suomeen aina Aasiasta, Turkista ja Afrikasta asti. Perinteisten lilojen, valkoisten ja keltaisten rinnalle on myyntiin tullut juovikkaita lajikkeita. Kurjenmiekkojen heimoon kuuluvat krookukset ovat rusakoille mieluisia.

Narsissit ovat lajista riippuen pieniä ja vaatimattomia tai korkeita näyttäviä. Oven pieleen sijoitetussa kukkapurkissa keltanarsissit eli pääsiäisliljat kestävät pientä pakkastakin yllättävän hyvin, tosin ne kannattaa nostaa yöksi sisälle viileään paikkaan. Narsissin elinikä sisällä saattaa kestää juuri ja juuri yli pääsiäisen.

 

 

 

Lähetä hauska pääsiäiskortti täältä!

Lisää pääsiäisaiheisia juttuja:

Tee pääsiäiseksi hauskoja kananmunankuori istutuksia

Pääsiäiskranssi pöytäkoristeeksi tai seinälle

Askartele pajuhimmeli

Rairuoho itämään pääsiäiseksi

Askarteluvinkkejä ja koristeluideoita pääsiäiseksi

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sipulikukat voi istuttaa vanhoihin astioihin

sirpale

Heipparallaa!
Viime pääsiäisenä tein kauniin asetelman.Ostin ruukkunarsisseja,
tulppaaneja ruukussa sejä krookuksia.Hankin myös appelsiineja,
sitruunoita ja lime hedelmiä.Pesin kukkien sipulit,otin lasisen
n. 12 cm korkean (suorakaide) astian ja asettelin coctailtikuilla
kukat hedelmiin kiinni.Astian pohjalle laitoin pikkuisen vettä,lisäsin joka päivä muutaman (5-7) jääpalaa kukkien/hedelmien päälle.
Asetelma kesti yhdeksän päivää.Hölmö kun olen,en kuvannut sitä. Olisin lähettänyt sen vihjeeksi muille.Kokeilkaa,on todella ilo silmälle.vastaavia voi tehdä muistakin sipulikukista.
Keväisiä terveisiä kaikille!

Taikakuu

Maalle laitan aina pääoven vierelle ruukun jotain pääsiäsikukkia, joko isompia tai pieniä narsisseja, asetelmaan. On kaunis tervehdys juhlan kunniaksi myös vieraille.
Nytkin laitoin viikonloppuna asetelman tetenarsisseja, vaikka ei maalla ollakaan tänä pääsiäisenä. Säilyvät ulkona pitkään, ei pieni lumisade tai nolla-asteet niitä tuhoa.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.