Paratiisi takapihalla

5 joulukukkaa - juhlien jälkeen

hyasintti sipulit
Kerää joulun ja kevään sipulit läjään ja istuta keväällä puutarhaan.

Vieläkö kotonasi on joulukukkia – enemmän tai vähemmän hyväkuntoisina?

Lue 5 joulukukkien jälkikäyttövinkkiä.

Joulun jälkeen siirsin osan joulukukista syrjemmälle kevätkukkien tieltä. Ei eläviä kasveja raatsisi heivata poiskaan. Tässä hentomieliselle kohtalotovereille pikavinkit joulukukkien jälkikäyttöön.

 

joulutähti versoo
Voi, miten suloiset pikkulehdet – tästä tulee hyvä viherkasvi.

1. Joulutähti. Lattialämmityksen päällä loikoillut joulutähtemme oli päättänyt ryhtyä viherkasviksi. Keväänvihreä kasvu tervehti, kun katsoin kasvia tarkemmin.

joulutähti leikataan
Puutarhasaksilla versot poikki, ei vuotanut juuri maitiaisnestettäkään.

Leikkasin pois värittyneet ylälehdet pienellä varrella ja siistin pois kuolleet lehdet. Tästä tule kelpo viherkasvi, siirretään valoon.

leikattu joulutähti
Olisin voinut leikata yhtä nivelväliä matalemmaksikin, mutta hyvä tulee tästäkin.

Toisen joulutähden leikkasin syvempää, jotta kasvusta tulee tuuheaa. Ei voi epäonnistua, koska uusia versoja näkyy olevan jo valmiina. Tämän siirrän kasvilapun alle tehohoitoon.

 

kasvua joulutähdessä
Ostin ensimmäisen joulutähden jo syksyllä, mutta veto vei lehdet. Leikkasin sen tapeille ja kasvatin viherkasvin.

Tältä näyttää syksyllä leikattu joulutähti jo viikon, parin päästä.  Kesään mennessä kasvu pörhäköityy. Ylälehdet saa värittymään, kun huolehtii syksyllä, että yö on yli 12-tuntinen. Se onnistuu vaikkapa roudailemalla kasvia pimeän komeron ja ikkunalaudan välillä.

 

2. Hyasintti. Kerää sipulit talteen ja säilytä komerossa. Istuta keväällä puutarhaan. Kerää talteen kaikki sipulikukat kevään mittaan ja istuta nekin.

3. Amaryllis. Kasvata viherkasvina kukinnan jälkeen. Syksyllä vähennä kastelua ja anna kuivahtaa. Parin kuukauden lepokauden jälkeen istuta uuteen multaan ja odottele uusia kukkavanoja.

4. Tulilatva. Taitaa kukkia yhä? Pitkäikäisempää joulukukkaa saa hakea – ellet ole kastellut sitä hengiltä. Kun kukinta on ohi, siitä saa harvakseltaan kastelua tarvitsevan mehikasvin – tai kierrätä sen mullaksi kompostissa.

5. Perhoskämmekkä. Jatka kasvatusta huoneenlämmössä. Kukkineeseen kukkavanaan saattaa ilmestyä vaaleanvihreää kasvua ja nuppuja. Jos vana kuihtui, leikkaa se alimman kukkineen alta.

 

Vai tuliko joulukukat heitettyä jo pois?

Lue lisää joulukukista:

Joulukukat toivat kesän talven keskelle

Kohta kukkii joulutähti

Viileässä viihtyvät joulukukat

Kasvata ritarinkukka

 

Terveisin puutarhatoimittaja Paula

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: 5 joulukukkaa - juhlien jälkeen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *