Paratiisi takapihalla

7 suloista syyskukkaa kotiin

Paula Rittanen-Närhi

Kun aamuissa tuoksuu syksy ja kesäkukkaruukut ränsistyvät yksi toisensa jälkeen, on aika hankkia kotiin värikkäitä syyskukkijoita. Puutarhatoimittaja poimi listalle seitsemän suosikkiaan!

Viivästyneen kesän erikoisuuksiin kuuluu, että pelargonit ovat nyt parhaimmillaan. Koska ilmankosteus kasvihuoneessa koko ajan lisääntyy, iloa ei jatku loputtomiin.

Tänään poikkesin puutarhamyymälään ja ostin itselleni kausikukkia – paras tapa saada mieleisiään taitaa olla hankkia ne itse!

 

  1. BEGONIA. Ihanat vaaleanpunaiset begoniat täyttivät puutarhapöydän. Taisin kirjoittaa joskus aikaisemminkin, että tämä kasvi oli aikoinaan syksyn hitti – miten lie nykyään? Aseta begoniat paahteelta suojaan ja kastele säntillisesti.

2. FLAMINGONKUKKA. Nykyisin syksy on viherkasvien sesonkiaikaa, myös kukkivien sellaisten. Flamingonkukkia saa monenvärisinä. Pidä taimivaloisassa paikassa, mutta suojassa suoralta auringonvalolta.

3. GERBERA. Gerberat viihtyvät valoisassa paikassa, mutta kukkivat yksilöt voi asettaa vaikka varjoonkin. Kastele gerberaa kerralla kunnolla ja anna sitten kuivahtaa. Kovin pitkäikäinen tämä laji ei ole.

4. KRYSANTEEMI. Ooo! Krysanteemien syysvärit ovat tulleet. Aikoinaan 1970-luvun lopussa harjoittelupaikassa  ollessani nämä ruskanpunaiset sävyt olivat minulle mieleisimpiä. Pidä kasvualusta tasaisen kosteana, ja nypi pois kuihtuneet kukat.

5. RUUKKURUUSU. Suloiset pikkuruusut juhlistavat nykyisin jokaista vuodenaikaa, keväästä syksyyn. Niin monta tainta olen päästänyt nuupahtamaan, etten väsy korostamaan ruukkuruusujen säännöllistä kastelua.

6. SYKLAAMI. Syklaamit ovat minulle syksyn merkki. Pidän erityisesti näistä pienikukkaisista ”syklaaminpunaisista”, jotka kukkivat pitkään. Laske kasteluvesi aluslautaselle, ja poista kuihtuneet kukat nyppimällä ne varsineen.

7. TULILATVA. Tulilatvoista on nykyisin tarjolla upeita lajikkeita, kuten tämänpäiväinen löytö. Lajin voi pitää kotona melkein missä vain – kestävä sortti kaiken kaikkiaan. Kokeilen juuri tulilatvaa leikkokukkana, eikä kestävämpää maljakkokukkaa taida ollakaan.

Osta kukkia kotiin ilahtuttamaan arkea ja juhlaa, terveisin puutarhatoimittaja Paula

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: 7 suloista syyskukkaa kotiin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *