Paratiisi takapihalla

Ahdistaako puutarhan syksy - 10 käytännön vinkkiä helpottamaan syystöitä

Paula Ritanen-Närhi, puutarhatoimittaja

Kuullaat syyspäivät ovat ihanaa puutarhatöiden aikaa. No, ainakin sadepäiviä kivempia. Entäs jos väsyttää ja haluaa vain istuskella ja katsella. Mitä pihatöitä voi lykätä kevääseen – tai jättää kokonaan tekemättä?

Kun syysaurinko paistaa, on kiva istuskella puutarhassa tai terassilla ja vain katsella. Laiskottaa, mutta ei tekemistä meidän puutarhassame niin hirveästi olekaan. Loputtomasti syyskukkia jaksan kantaa puutarhamyymälöistä kyllä!

Syystyöt ovat nyt lehtien palstoilla ”tapetilla”. Itsekin olen niistä joka syksy kirjoittanut.  Tässä tilinteko, missä puutarhatoimittajan puutarhassa syksyllä joustetaan :).

  1. Lehtien haravointi. Lehtiä puutarhaamme sataa syksyisin omista ja naapurin puista.  Lakaisemme poluilta pensasalustoille ja perennapenkkeihin. Syksyllä niitä on kamalasti, mutta keväällä jäljellä enää vain vähän. Jos meillä olisi nurmikko, silppuaisin lehdet ruohonleikkurilla kentälle hajoamaan.
  2. Syyslannoitus. Koristekasvien täyttämässä puutarhassamme kiertävät ravinteet niin, ettemme vuosikausiin ole lannoittaneet puita, pensaita ja perennoja ollenkaan – viljelylaatikoita ja kesäkukkia vain. Eri asia, jos meillä olisi hedelmä- ja marjatarha. Sinne levittäisin syyslannoitteen elokuussa. Kasvien talvenkestävyydenkin tärkein tekijä on istuttaa kasvit oikeille kasvupaikoille.
  3. Syysistutus. On totta, että syksyllä istuttaminen kannattaa. Taimet juurtuvat syyssateilla paremmin, ja aikaa on enemmän kuin keväällä. Suosittelen syysistutusta muille, mutta itse istuttelen enimmäkseen keväällä, koska täpötäyden tuntuisessa puutarhassa (silti aina on tilaa vielä yhdelle…) on vaikea hahmottaa istutuspaikkoja syksyisin.
  4. Perennojen varret. Koska puutarhamme on pieni, ei sinne omia kompostoreita mahdu. Paritalossamme on pieni yhtenen avokomposti, mutta ei se vedä valtavaa määrää perennojen varsia. Kaikki perennat saavat jäädä talveksi niille sijoilleen, eikä niistä ole keväällä jäljellä juuri mitään. Kuivat varret silppuamme keväällä käsin tai saksilla mullan katteeksi.
  5. Kukkasipulit. Keväällä kukkivien sipulien istutusta ei voi jättää syksyllä väliin, mutta istutuksen voi hoitaa paineetta pitkän ajan kuluessa. Etelä-Suomessa maa on sula pitkälle syksyyn. Olen ostanut poistomyyntisipuleita myöhään syksyllä ja ovat kukkineet nekin.
  6. Kiveysten puhdistus. Koville pinnoille emme tee mitään muuta kuin lakaisemme lehdet. Kivien väleissä kasvaa nyt aika lailla sammalta ja rikkaruohoja, mutta siivoamme ne vasta keväällä. Jäljellä olevat rikkaruohot irtoavat helpommin, kun kiveys lakaistaan silloin napakasti katuharjalla. Sammalta emme pois haluakaan! Kiitos liimapohjaisten sauma-aineiden käytön, oleskelualueiden kiveyksillä rikkaruohoja ei juuri ole.
  7. Kasvihuoneiden pesu. Kun kasvihuoneet on tyhjennetty, pesemme ne painepesurilla. Tuoreeltaan kasvien ja lehtokotiloiden tahrat lähtevät helpommin kuin kevääseen jätettynä. Keväällä riittää sitten huuhtaisu – työ tekijäänsä silloin kiittää!
  8. Viljelylaatikot ja kesäkukka-astiat. Kun sato on korjattu, tomaatinraadot erotetaan mullista ja viedään pikkuiseen kompostiimme. Vijelylaatikon pintamultaan käännetään jäljelle jääneet naatit. Kesäkukka-astioista multapaakut rikotaan puutarhan katteeksi.
  9. Pelargonien talvetus. Pidämme pelargonit mahdollisimman pitkään kasvihuoneessa, vaikka tiloja pitää lämmittää hallojen ja lisääntyvän kosteuden vuoksi. Pelargonien ja aluslautasten pesuprojekti ja kasvien sisälle tuominen vie aikaa yhden kokonaisen syysviikonlopun.
  10. Lyhdyt esiin. Ihania ne syksyt, kun ollaan pesty lyhdyt keväällä ennen varastoon viemistä! Nyt en muista, kuinka viime keväänä kävi. Tällä viikolla avaan jännittyneenä narisevan varaston oven ja kaivan lyhdyt esiin – toivottavasti puhtaina. Elävät tulet ovat syksyn ja talven kukkasia!
paula ritanen-närhi

Kauniita puutarhapäiviä, terveisin puutarhatoimittaja Paula

 

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ahdistaako puutarhan syksy - 10 käytännön vinkkiä helpottamaan syystöitä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *