Paratiisi takapihalla

Aito äitienpäiväruusu kestää - jopa talvehtii!

Vanhan ajan äitienpäiväruusu ”morsdag” kestää juhlapäivän jälkeenkin. Parhaimmillaan se talvehtiikin.

Joku aika sitten luin kyselystä, jonka mukaan äitienpäiväkukista suosituin on ruusu. Vähiten suosittuihin kuului kaktus :).  Lapsen tuoma valkovuokkokimppu on myös monelle mieleinen.

Harjoittelupaikassani viljeltiin äitienpäiväksi vanhanajan ”morsdag” ruukkuruusuja. Kukkakaupan antimista toivoisin sellaisen äitienpäiväksi.

Välillä niitä sai melkein etsiä, mutta puolimetriseksi kasvava pallokukkainen perinneruusu on tehnyt uuden tulemisen: näin niitä rautakaupan mainoksessakin!

Hoida äitienpäiväruusua näin

  1. Aseta äitienpäiväruusu valoisaan paikkaan. Vähässä valossa lehdet varisevat, eikä taimi kuki.
  2. Kastele säännöllisesti. Älä päästä multaa kuivaksi, mutta kaada pois vesi, joka jää aluslautaselle pitkäksi aikaa lillumaan.
  3. Lannoita kesällä kasteluveden joukossa kukkalannoitteella.
  4. Leikkaa pois kuihtuneet kukat, jotta uusia puhkeaa tilalle. Välillä versoja voit leikata syvemmältäkin, jotta syntyvät nuput jaksavat avautua.
  5. Vie äitienpäiväruusu syksyllä  lehtien varistua viileään pakkasettomaan paikkaan talvehtimaan. Kokeile myös talvettaa se ruukkuineen lehtikompostissa.
  6. Äitienpäiväruusu talvehtii puutarhassa ainakin leutoina talvina Etelä-Suomessa.

Muita äitienpäiväruusuja

Pienehköissä ruukuissa kasvavat ruukkuruusut tarvitsevat huolellista kastelua. Jos kasvi uhkaa nuupahtaa kuivuuttaan, se kannattaa laittaa  muutamaksi minuutiksi vesiastiaan imemään vettä.

Leikkoruusut viihtyvät pisimpään viileässä paikassa. Leikkaa ennen maljakkoon laittoa varsiin uudet imupinnat. Uusi ne parin pivän välein ja vaihda vesi, jos se on likaista.

Jaloruusut ovat talvenkestäviä samaan tapaan vaihtelevasti kuin ”morsdag”. Pensasruusuissa on erittäin talvenkestäviä lajeja myös Pohjois-Suomeen.

Hyvää äitienpäivää!

terveisin puutarhatoimittaja Paula


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Aito äitienpäiväruusu kestää - jopa talvehtii!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *