Puutarha

Hortensia hurmaa puutarhassa ja terassilla – katso erilaisten hortensioiden hoito-ohjeet

Hortensioiden näyttävä kukinta ihastuttaa äitienpäivälahjana, kesäksi hankittuna taimena tai puutarhan komeimpana yksityiskohtana.

Hortensia (Hydrangea spp.) on suosittu monivuotinen puutarhakasvi, joka kasvaa niin pensaana kuin köynnöksenäkin. Kaikille hortensioille on yhteistä, että ne viihtyvät puolivarjoissa paikassa ja happamassa maassa.

Lue myös: Unikko, ukonhattu, päivänkakkara… Testaa, kuinka hyvin tunnistat puutarhan perennat!

Köynnöshortensiat kiipeävät puiden rungoille

Köynnöshortensia (Hydrangea anomala subsp. petiolaris) on metsäpuutarhan puiden rungoilla versoileva rehevä köynnös tai kiviä verhoileva maanpeitekasvi. Voit istuttaa sen myös rakennuksen seinustalle.

Laji on varmimmin talvenkestävä I–III vyöhykkeellä, mutta suotuisalla kasvupaikalla se talvehtii pohjoisemmassakin.

Köynnöshortensian taimet kasvavat aluksi hitaasti, mutta muutaman vuoden jälkeen köynnös kipuaa kiipimäjuurillaan jopa kymmenen metrin korkeuteen – erillistä tukea ei tarvita. Vasta istutettuja taimia kastellaan juurtumisajan, sen jälkeen ne jatkavat omillaan. Lannoitteeksi riittää, kun puutarhaan levitetään muutaman vuoden välein kevätlannoitetta.

Köynnöshortensia kukkii heinä-elokuussa. Kukat ovat suuret ja valkoiset. Kuihtuneet kukinnot saavat jäädä paikoilleen. Jos ne häiritsevät, leikkaa ne pois.

Keväisin, ennen silmujen puhkeamista, leikataan pois kuolleet versot. Versoja voi myös harventaa, jolloin harvempiin oksiin kehittyvistä kukista tulee suurempia kuin tiheäversoiseksi jätetyllä pensaalla.

Värikkäät jalohortensiat viihtyvät ruukkupuutarhassa

Terassihortensiat eli jalohortensiat (Hydrangea Macrophylla-ryhmä) ovat suosittuja ruukuissa pihalla, parvekkeella ja patiolla. Taimen voi ostaa hyvin nuppuisena tai valmiiksi kukkivana. Kukat avautuvat varmasti, kun vain jaksat kastella taimea säntillisesti.

Taimet kannattaa istuttaa suurehkoon (halkaisija 25–30 senttiä) ruukkuun, jotta multa varastoi riittävästi kosteutta. Silti tarvitaan kastelua päivittäin tai lähes päivittäin. Jalohortensia kannattaa sijoittaa puolivarjoon, sillä auringossa ja kuumassa multa kuivuu nopeasti.

Jos pienessä kasvatusruukussaan pidetty jalohortensia nuutuu, sen saa elvytettyä nostamalla taimen varjoon ja vesiastiaan. Kun kasvi on piristynyt, nosta se pois vedestä.

terassihortensia
© Seppo Saarentola

Kestääkö hortensia kylmää?

Jalohortensiat ovat sen verran talvenarkoja, että niitä pidetään usein kesäkukkana puolivarjoisalla tai varjoisalla paikalla ruukkupuutarhassa.

Hortensian talvehtiminen on kuitenkin mahdollista. Jalohortensian voi talvettaa viileässä (noin +10 astetta) tilassa. Paikka saa olla pimeä, sillä hortensia pudottaa lehtensä talveksi. Etelä-Suomessa voi kokeilla myös taimen talvettamista maahan tai lehtikompostiin siirrettynä.

Jalohortensiat kukkivat edellisen vuoden versoilla, joten niiden versoja ei kannata juuri leikellä eikä typistellä. Endless Summer -tuotemerkin lajikkeet muodostavat kukkasilmuja sekä uusiin etta vanhoihin versoihin.

Jalohortensioita lannoitetaan kesäkukkalannoitteella pakkauksen ohjeiden mukaisesti.

Lue myös: Puutarhan talvisuojaus – mitkä kasvit suojataan, mitkä korjataan talteen?

Pensashortensiat kukkivat puutarhassa syyskesällä

Loppukesällä kukintansa aloittavat pensashortensiat (Hydrangea). Ne kukkivat myöhään syksyyn saakka. Kukinta-ajoissa, -muodoissa ja -sävyissä on eroja.

Kestäviin lajeihin kuuluvat muun muassa kuutamohortensia, mustilanhortensia ja pallohortensia sekä syyshortensia. Edellä mainitut ovat hyvin talvenkestäviä lajeja IV–V-vyöhykkeellä saakka. Jos koetat kasvattaa lajia suosteltua vyöhykettä pohjoisammassa, levitä syksyllä taimen juurelle puista pudonneita lehtiä tai talvensuojaturvetta.

pensashortensia
© Jorma Marstio

Pensashortensian istutuspaikan tulee olla puolivarjoisa tai varjoisa, kasvupaikan mullan hapanta ja kosteutta pidättävää. Lannoitukseksi riittää, kun puutarhaa levitetään kevätlannoitetta vuoden, parin välein.

Köynnös- ja pensashortensioihin lehdet puhkeavat melko myöhään keväällä. Keväisin, ennen silmujen puhkeamista, pensaista leikataan pois kuolleet versot. Versoja voi myös harventaa, jolloin harvempiin oksiin kehittyvistä kukista tulee suurempia kuin tiheäversoiseksi jätetyllä pensaalla.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hortensia hurmaa puutarhassa ja terassilla – katso erilaisten hortensioiden hoito-ohjeet

Sinun täytyy kommentoidaksesi.