Hurmaavat hortensiat ruukuissaan

hortensia olohuoneessa

Varhaisimmat hankinnat päätyvät aluksi olohuoneeseen.

Viisitoista vuotta sitten ihastuin jalohortensioihin, jotka viihtyvät kesäkukkina puolivarjoisassa puutarhassamme. Ensimmäiset taimet hankin huhtikuun lopussa – vaikka ei vielä ehkä pitäisikään.

Hortensioita kotiin ja puutarhaan

Hortensia (Hydrangea) ovat kasvisuku, johon kuuluu meillä talvehtivia pensaita sekä jalohortensioita, joita voi pitää sisä- tai ulkokasvina. Tuttuja pihakasveja ovat monille etenkin syys- ja pallohortensia.

hortensian taimet

Kauneinta jalohortensialajiketta on mahdoton päättää, mutta pastellisävyt viehättävät.

Kukkakaupat ja puutarhamyymälät ovat jo täyttyneet jalohortensioista, jotka ovat myös perinteisiä äitienpäiväkukkia. Nykyisin ne ovat suosittuja etenkin piharuukuissa parvekkeilla ja patioilla.

Puolivarjoisassa pikkupuutarhassamme kasvatamme hortensioita terasseilla ja pihalla isoissa ruukuissa. Sekä tavallisia jalohortensioita että terassihortensioiksi kutsuttuja lajikkeita.

hortensia keväällä ilta auringossa

Toukokuussa ulos istutettu amppelihortensia vaatii vielä peittoa hallaöiksi.

Kun hankin taimet kovin varhain keväällä, pidän ne aluksi lasiterassilla. Luvassa on vielä lukuisia pakkasöitä, jolloin joudun tuomaan taimet olohuoneeseen yöksi.

Erityisen tarkkana olen arvokkaan amppelihortensian kanssa. Iso mullalla täytetty ruukku painaa niin paljon, ettei sitä noin vain sisälle ja ulos kiikutella. Jos kylmä yö uhkaa, kiedon sen illalla monikerroksiseen kasvuharsoon.

hortensiat ja terassi

Puolivarjoisat patiot ovat ihanteellisia hortensioiden ruukkukasvatukseen.

Hortensioita pitää kastella ahkerasti, sillä ne nuutuvat herkästi. Jos vahinko käy, ei kuitenkaan kannattaa luovuttaa. Nuutunut taimi nostetaan varjoon elpymään, ja ruukku upotetaan tunniksi vesiastiaan.

Hortensioille sopii erityisesti puolivarjoisa tai jopa varjoisa kasvatuspaikka pihalla. Jos paikka on hyvin aurinkoinen, taimi kannattaa sijoittaa parvekkeen kaiteen tai pöydän varjoon.

Kasvihuoneessakin olen koettanut hortensioita kasvattaa, mutta korkeassa lämpötilassa niitä sai kastella monta kertaa päivässä. Pidinkin kastelukannua tainten vieressä.

Kukkia läpi kesän

Tavallisilla jalohortensioilla kukat muodostuvat vanhoihin, edellisen vuoden, versoihin. Endless Summer ja Forever & forever -hortensioilla kukkia puhkeaa myös uusiin, saman kesän, versoihin.

hortensia pihalla

Kukat patinoituvat kuukausien kuluessa. Kaunistako, se on makuasia.

Suuret kukkapallot ovat hyvin pitkäikäisiä. Kun vanhoja kukkia poistaa, uusia nuppuja avautuu.

Kukkien kehitys on melko hidasta, joten isokukkaiseen amppelihortensiaani jätän ne patinoitumaan paikoilleen.

Enää kaksi viikkoa, kun hankin perinteiseen tapaan kevään ensimmäisen amppelihortensiani Lahden Pihapiiri-messuilta.

Mitähän hotellin vastaanotossa tuumataan, kun kannan valtavan kukka-amppelin huoneeseeni yöksi?

Säilytä hortensiat talven yli

  1. Parhaiten jalohortensiat talvehtivat viileässä valoisassa viherhuoneessa, jossa lämpötila laskee talvella alle kymmeneen asteeseen. Kastelua tarvitaan talvella vain vähän.
  2. Taimet ovat talvehtineet hyvin myös pimeässä kellarissa, jossa lämpötila on vajaat kymmenen astetta.  Kasvit näyttävät keväällä karuilta, mutta vihertyvät nopeasti valoon ja lämpöön päästyään.
  3. Endless Summer -tyyppiset hortensiat voi istuttaa myös puutarhaan. Vaikka versot paleltuisivat, seuraavana kesänä uudet versot kukkivat. Rukuistaan irrrotetut taimet jäivät yhtenä syksynä pihalle syntyneeseen multakasaan ja talvehtivat mainiosti sielläkin.

Hortensiakaupoilla tavataan,

terveisin puutarhatoimittaja Paula

 

 

Kommentit

Kommentoi juttua: Hurmaavat hortensiat ruukuissaan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X