Paratiisi takapihalla

Idätyskokeilussa kolme multaa ja kolme siemensorttia

Kylvömullaksi suositellaan niukkaravinteista, läpäisevää kasvualustaa. Kokeilin kuitenkin, itävätkö siemenet myös kotoa löytyneissä muissa kasvualustoissa.

Työskentelin aikoinaan siementen maahantuonnissa ja tukkukaupassa kahdessa erässä, 13 vuotta ja 13 kuukautta. Silloin sain kuulla monta tarinaa kylvösten onnistumisista ja epäonnistumisista.

Isot pavunsiemenet odottavat painamista multaan.

Sattumalta kotiin oli jäänyt monia vajaita multapusseja. Kylvöinnon iskiessä päätin kokeilla, itävätkö siemenet oikeasti parhaiten niille tarkoitetuissa kylvömullissa – vai onnistuuko idätys muissakin.

Tomaatinsiemenet ovat jo vähän myöhäisessä, mutta testataan itäminen.

Kylvin papujen, samettikukkien ja tomaatin siemeniä kolmeen eri multaan. Hiekkapitoiseen kylvömultaan, itämistä ja taimettumista tukevaan erikoismultaan ja aivan tavalliseen kukkamultaan.

Samettikukan kappalemäärää en laskenut, vaan mitta oli hyppysellinen.

Kasvilajit eivät olleet tieteellisen kokeen veroisesti valittuja, vaan niitä siemeniä, joita sattui kotoa löytymään. Kerroin kuitenkin kylvökokeen kahdella, eli toistin koeidätyksen kahdessa samanlaisessa astiassa.

Kosteaakin multaa kannattaa pinnalta vielä sumuttaa tiivistääkseen kylvöksen.

Kostutin kylvöksen sumutinpullolla, jotta siemenet tulevat kosketuksiin mullan kanssa. Pienoiskasvihuoneissa oli myös valoa läpäisevät ja kosteutta pidättvät muovikannet, jotka laitoin päälle idätyksen ajaksi.

Samettikukat ovat erityisen terhakoita – mullasta riippumatta.

Siemenet itivät kaikissa kasvualustoissa yhtä lailla muutamassa päivässä. Kuukauden kuluttuakaan ei eroja taimissa vielä näy.

En kuitenkaan yleistäisi vielä tällä perusteella, etteikö kasvualustoissa voisi olla eroja pitkän päälle. Antaapa tainten varttua!

Kasvihuoneessa on valoa pikkutaimille ehkä liikaakin.

En kuitenkaan jätä kylvämättä lyhyen itämisajan siemeniä mihin tahansa kotoa löytyvään multaan – kuten en ole tehnyt tähänkään saakka. Itselleni ei ole koskaan sattunut niin ravinteikasta kukkamultaerää, että sen ravinteikkuus olisi estänyt itämisen.

Nyt taimet ovat kasvihuoneessa ja kärsivät hiukan liian räväkästä valosta. Täytyy seurata, vaikuttaa kasvualusta taimien menestymiseen jatkossa.

Sen ainakin jo tiedän, että pikkutainten hoitoon se vaikuttaa. Hiekkapitoista kylvömultaa saa kastella useammin kuin humuspitoisempia – eivätpä taimet kärsi herkästi liikakosteudesta.

Hyvää kylvöintoa, terveisin puutarhatoimittaja Paula


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Idätyskokeilussa kolme multaa ja kolme siemensorttia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *