Paratiisi takapihalla

Ihanat tetenarsissit terassille ja parvekkeelle

Varhain keväällä alkanut sipulikukkasesonki jatkuu pian terasseilla.

Kylmää kestävät parhaiten tetenarsissit, mutta myös muut ruukuissa kasvavat sipulikukat viihtyvät viileässä.

Kun lämpötila alkaa aurinkoisina kevätpäivinä roikkua nollan tienoilla, lasiterasseilla ja parvekkeilla se kipuaa vielä korkeammalle.

Siivosin terassilta talven jälkiä, jotta sinne kehtaa viedä tetenarsissit. Olohuoneen ikkunan takana ne toimivat tilan katseenvangitsijoina. Ostan ne sinne valmiiksi kukkivina, sillä viileässä kukkien kehitys on hidasta – ne eivät avaudu mutta eivät vanhenekaan.

 

Ohi kukkineet tetenarsissit kannattaa istuttaa keväällä puutarhaan.

Tetenarsissi kestää pakkastakin

Tetenarsissit ovat pienikukkaisia narsisseja, joita myydään valtavat määrät keväisin. Ensimmäiset kukkivat olohuoneissa, ja kevättalvelta alkaen niitä istutetaan myös piharuukkuihin ja parvekelaatikoihin.

Karaistu tetenarsissi sietää paleltumatta jopa useita pakkasasteita. Kylmän yön jälkeen kasvi saattaa roikottaa lehtiään, mutta lämpötilan noustessa se piristyy entiselleen. Kastele sipulikukkia: kostea multa parantaa pakkasenkestoa ja saa nuput avautumaan.

Isokukkaiset narsissit eivät ihan samaan yllä, joten älä jätä niitä pakkaseen!

Kirjopikarililjat istutamme keväällä ojanpientareelle.

Kirjopikarililja siementää

Kevään sipulikukista oma suosikkini on kirjopikarililja (Fritillaria meleagris), jolla on heinämäiset lehdet ja nuokkuvat kellomaiset kukat.

Pidän pikarinliljaruukut ulkona lauhalla, ja tuon ne sisälle pakkasyön uhatessa. Kastelen ruukut muutaman päivän välein imeyttämällä mullan kosteaksi aluslautasen kautta.

Kirjopikarililjat istutamme kukinnan jälkeen puutarhaan. Ne viihtyvät paikoissa, jossa ne saavat kasvaa rauhassa ja siementää ympäristöönsä.

Parhaita valintoja ovat nurmet ja niityt, joita ei keväällä vielä leikata. Meillä on niille tarjolla luonnontilainen avo-ojan piennar.

Älä heitä pois sipuleita, vaan säilytä ne keväällä istuttamista varten.

Sipulikukat – jatkoon?

Narsissit, helmililjat ja kirjopikarililjat ovat kukkineet kotonamme jo kuukausia – ruukku kerrallaan.

Mitä teemme sipuleille kukkien kuihduttua?

Keräämme narsissien, hyasinttien, helmililjojen ja pikarililjojen sipulit muovikassiin tai -laatikkoon odottamaan maan sulamista. Poistan ruukut, jotta saan ne pienempään tilaan. Kun lasiterassilla ei enää ole pakkasta, siirrän varastoni sinne.

Tulppaaneille on parempi, että niitä hoidetaan ruukussaan koko kevät, sillä niiden nyt kukkinut emosipuli korvautuu tytärsipuleilla, jotka kukkivat puolestaan seuraavana vuonna – se vaatii ravinteiden kertymisen lehdistön kautta sipuliin. Jotkut hoitavat samoin myös hyasintteja, jolloin sipulit saattavat kukkia uudelleen jo kesällä.

Kun maan sulaa pinnastaan, istutamme sipulit puutarhaan. Sen verran paljon meillä niitä on, että istutamme krouvisti rypäs kerrallaan, emme erottele sipuleita toisistaan. Vanhoja lehtiä tai kukanjäänteitäkään ei tarvitse poistaa.

Etenkin pihatien varren perennapenkki ja avo-ojan luonnontilainen piennar ovat hyviä istutuspaikkoja. Tetenarsissien ja helmililjojen uusi kukinta onnistuu loistavasti.

Aurinkoisia kevätpäiviä!

Lue lisää Kauniisti Kotimainen, kevään sipulikukat

terveisin puutarhatoimittaja Paula


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ihanat tetenarsissit terassille ja parvekkeelle

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *