Puutarha

Kärhöt ovat kauniskukkaisia köynnöskasveja – ota talteen kärhön istutus- ja hoito-ohje ja katso kuvat eri lajikkeista!

Ensin kärhöt tunnettiin meillä metsäköynnöksinä. Sukuun kuuluu noin 300 lajia, ja niistä on jalostettu tuhansia lajikkeita.

Köynnöskasveihin kuuluvat kärhöt kasvavat nopeasti ja kukkivat komeasti jo istutuskesänä.

Lähes kaikki kärhöt pitävät aurinkoisesta tai puolivarjoisasta kasvupaikasta, multavasta ja läpäisevästä maasta. Ne viihtyvät puiden ja pensaiden kumppanina sekä perennapenkeissä, patioilla ja parvekkeilla.

Kärhöjen kukat voivat olla muodoltaan kuin tähdet, kellot tai poutapilvi. Kasvien korkeus vaihtelee muutamasta kymmenestä sentistä useisiin metreihin.

Ensin kotipuutarhureita viehättivät isokukkaiset loistokärhöt, nyt kiinnostavat muutkin lajit. Vaikka yksittäinen kukka on joillakin hyvin pieni, lumovoimaa lisää kukinnan runsaus tai kukinta-ajan pituus. Monet pienikukkaiset lajit ovat viljelyvarmempia kuin isokukkaiset.

”Hagley Hybrid”
”Rosea”

Lue myös: Perennan jakaminen ja lisääminen – vanhat perennat ilahtuvat jakamisesta

Kärhön istuttaminen

Kärhöt istutetaan puutarhaan tavallisesti keväällä tai kesällä, jolloin taimivalikoima on runsaimmillaan.

Taimille kaivetaan noin puoli metriä syvä ja leveä kuoppa, joka täytetään hyvällä peruskalkitulla ja -lannoitetulla mullalla. Jos maa on tiivistä, kasvupaikka kannattaa salaojittaa tai korvata salaoja laittamalla soraa kuopan pohjalle.

Talvenarat kärhöt, kuten tiuku-, lyhty- ja tarhaviinikärhöt, istutetaan samalla tavoin kuin jalokärhöt 15-20 senttiä syvempään kuin ne ovat taimistossa kasvaneet.

Perennamaiset pensas- ja kellokärhöt istutetaan entiseen syvyyteensä, muutama sentti multaa juurakon päälle. Tiiviissä savimaassa voi kokeilla kärhöjen istuttamista kohopenkkiin.

Istutuksen jälkeen taimet leikataan muutaman kymmenen sentin korkeudelta maanpinnasta. Leikkaaminen helpottaa taimen juurtumista, kun haihduttava lehtipinta-ala vähenee. Samalla kasvi tuuhettuu ja haaroittuu alhaalta saakka.

Kärhöt
Tarhaviinikärhö ”Mikelite”
Kärhöt
Tarhaviinikärhö ”Margot Koster”

Lue myös Anna.fi:stä: Mindfulnessia parhaimmillaan! Suomalaiset kertovat, mikä puutarhanhoidossa on parasta

Kärhöt vaativat aurinkoa, varjoa ja vettä

Kärhöt pitävät auringosta mutta eivät paahteesta. Jos kärhöjä kasvatetaan aurinkoisella paikalla, taimien eteen kannattaa istuttaa koristepensaita tai perennoja juuriston varjostamiseksi.

Tasainen kosteus on kärhöjen mieleen. Ruukuissa, kuivalla kasvupaikalla ja auringossa kasveja täytyy kastella. Seisovaa vettä kärhöt eivät kuitenkaan siedä, sillä liika märkyys altistaa sienitaudeille. Kasteluveden joukkoon suositellaan kesällä lisättäväksi yleislannoitetta.

Jos kärhön versot talvehtivat, keväällä niistä leikataan vain pakkasen palelluttamat osat terveisiin silmuihin saakka. Jotkut suojaavat juuret talveksi multakummulla ja muovikaistaleella.

Kärhöt
Pensaskärhö ”Pamela”
”Etoile Violette”

Kärhö ruukussa – näin onnistut vuodesta toiseen

  1. Istuta taimi isoon pohjareiälliseen ruukkuun. Iso multatila takaa, ettei kärhö pääse kuivumaan.
  2. Tavallinen lannoitettu ja kalkittu puutarhamulta käy kasvualustaksi. Lisälannoitus sujuu parhaiten kasteluveden joukkoon liuotettavilla kukkalannoitteilla.
  3. Kastele taimet ennen istuttamista. Voimakasjuurinen taimi istutetaan noin kymmenkunta senttiä aiempaa syvempään, ja istutus tiivistetään käsin taimen ympäriltä painelemalla ja kastelemalla.
  4. Kun taimi on paikallaan, tukikepit ja sidokset poistetaan. Jos verso vain taipuu, se kannattaa säilyttää, sillä nuput todennäköisesti avautuvat silti. Jos verso taittuu, se on hyvä poistaa saksilla saman tien.
  5. Jos kärhöruukku sijoitetaan avoimelle paikalle, tarvitaan tueksi obeliski tai muu köynnöstuki. Tuet on viisainta asettaa paikoilleen jo istutusvaiheessa.
  6. Loppukesällä kärhö valmistellaan talveen vähentämällä syyskesällä lannoitusta ja kastelua. Kastelua ja lannoitusta ei kannata lopettaa ennen aikojaan, kun taimi vielä kasvaa.
  7. Varmimmin kärhön talvehtiminen ruukussa onnistuu kellarissa tai muussa viileässä pakkasettomassa paikassa. Seuraa talvella kastelutarvetta upottamalla sormet multaan.
  8. Etelä-Suomessa kärhöt ovat leutoina talvina talvehtineet isoissa ruukuissa ilman suojaustakin, mutta etenkin Keski- ja Pohjois-Suomessa talvisuojaus on tarpeen.
  9. Myös maahan upottamisesta talven ajaksi monilla on hyvät kokemukset. Ruukkutaimet voi siirtää maahan syksyllä talvehtimaan – väliaikaisesti tai lopullisesti istuttaen.
  10. Keväällä kärhöjen talvehtimisen näkee uusista kasvunaluista versoissa tai taimen tyvellä. Maassa talvehtineet ruukut nostetaan esiin sitä mukaa kuin ne sulavat irti maasta.

Kärhöt ovat laaja joukko

Kärhöjen sukuun kuuluu noin 300 lajia, ja niistä on jalostettu tuhansia lajikkeita.

Tarhalyhtykärhö ”Princess Diana”
Tiukukärhö ”Hendersonii”
Kamtsatkankärhö ”Clematis Fusca”

Juttua muokattu 5.10.2022: Lisätty tiedot ruukussa kasvatuksesta.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kärhöt ovat kauniskukkaisia köynnöskasveja – ota talteen kärhön istutus- ja hoito-ohje ja katso kuvat eri lajikkeista!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.