Kärhöt kukkivat ruukuissa parvekkeella ja terassilla – jopa pihapuiden oksilla!

Köynnöksistä monikäyttöisimpiin kuuluvat kärhöt (Clematis), joita voi istuttaa puutarhaan tai ruukkuihin. Meillä niitä kasvaa nykyään kaikkialla.

Vuosia sitten opin paremmilta puutarhureilta, että kenties paras kärhöteline on puu tai pensas. Siitä lähtien olemme istutelleet kesällä ruukuissa kukkineet kärhöt syksyisin puutarhaan, jossa ne kukkivat pensaiden ja puiden oksilla seuraavana kesänä.

 

Mikä kukkaloisto amerikanpihlajakujannetta kesäisin koristaakaan! Tänään kuvasin ensimmäiset kukat, kun alppikärhö oli muodostanut kukkaketjujaan pihlajan oksille.

Puiden juurelle istutamme syksyisin myös jalokärhöjä, jotka vasta ponnistavat kylmän kevään vuoksi maasta. Hyvältä näyttävät, eikö?

Kevään lämpötilat ovat kyllä riittäneet kasveille, mutta puutarhureille on ollut välillä tullut vilu.

Kärhöjä olemme kavattaneet monivuotisina Vantaalla ruukuissa myös läpi vuoden. Tämä ’Piilu’ -kärhölajike selvisi monta vuotta kasvihuoneessa suojaamatta, mutta nyt tämän yksilön korvaa toinen taimi.

Paviljongin rakenteisiin kiipeää perinteisesti korkeimmalle ’President’, joita aluksi koetimme kasvattaa monivuotisina ruukuissa. Nyt siirrämme juurakot ruukuista syksyllä puiden alustoille, joista se tuntuu tykkäävän.

Täytyy kesällä ottaa kuva sähkönsinisten kärhönkukkien ja pihlajanmarjojen yhdistelmästä.

Clematis ’Nelly Moser’ kukkii ruukuissa uskollisesti ja on hyvin aikainen, mutta on talvehtinut huonosti meillä. Päättelen siitä, ettei lajikkeen kukkia näy puiden oksillakaan.

 

Samoin tämä Clematis ’Ville de Lyon’ on kuvattu muutamia vuosia sitten. Olen kokeillut myöhemminkin, mutta paviljonkimme saattaa olla tälle liian varjoisa.

Kasvata kärhöjä ruukuissa – näin onnistut vuodesta toiseen

  1. Istuta taimi isoon ruukkuun. Valitse pohjareiällinen ruukku, mutta vain iso multatila takaa, ettei kärhö pääse kuivumaan.
  2. Tavallinen lannoitettu ja kalkittu puutarhamulta käy kasvualustaksi. Lisälannoitus sujuu parhaiten kasteluveden joukkoon liuotettavilla kukkalannoitteilla.
  3. Kastele taimet ennen istuttamista. Voimakasjuurinen taimi istutetaan noin kymmenkunta senttiä aiempaa syvempään, ja istutus tiivistetään käsin taimen ympäriltä painelemalla ja kastelemalla.
  4. Kun taimi on paikallaan, tukikepit ja sidokset poistetaan. Jos verso vain taipuu, se kannattaa säilyttää, sillä nuput todennäköisesti avautuvat silti. Jos verso taittuu, se on hyvä poistaa saksilla saman tien.
  5.  Jos kärhöruukku sijoitetaan avoimelle paikalle, tarvitaan tueksi obeliski tai muu köynnöstuki. Tuet on viisainta asettaa paikoilleen jo istutusvaiheessa.
  6. Loppukesällä kärhö valmistellaan talveen vähentämällä syyskesällä lannoitusta ja kastelua. Kastelua ja lannoitusta ei kannata lopettaa ennen aikojaan, kun taimi vielä kasvaa.
  7. Varmimmin kärhöt talvehtivat kellarissa tai muussa viileässä pakkasettomassa paikassa. Seuraa talvella kastelutarvetta upottamalla sormet multaan.
  8. Etelä-Suomessa kärhöt ovat leutoina talvina talvehtineet isoissa ruukuissa ilman suojaustakin, mutta etenkin Keski- ja Pohjois-Suomessa talvisuojaus on tarpeen.
  9. Myös maahan upottamisesta talven ajaksi monilla on hyvät kokemukset. Ruukkutaimet voi siirtää maahan syksyllä talvehtimaan – väliaikaisesti tai lopullisesti istuttaen.
  10. Keväällä kärhöjen talvehtimisen näkee uusista kasvunaluista versoissa tai taimen tyvellä. Maassa talvehtineet ruukut nostetaan esiin sitä mukaa kuin ne sulavat irti maasta.

Kaunista kärhökesää!

Terveisin puutarhatoimittaja Paula

Kommentit

Kommentoi juttua: Kärhöt kukkivat ruukuissa parvekkeella ja terassilla – jopa pihapuiden oksilla!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X