Paratiisi takapihalla

Kasvata syksyn helpointa herkkua - maa-artisokkaa

paula ritanen-närhi, puutarhatoimittaja

Kesäperunat on ainakin meillä syöty jo aikapäiviä, mutta puutarhan herkut eivät siihen lopu. Maa-artisokan korjuuaika on alkanut, ja se jatkuu vielä keväälläkin. Helppohoitoisempaa hyötykasvia saa hakea.

Kirjoita maa-artisokasta, sanoi ystäväni ja kehotti hakemaan maistiaisia vihannesmaaltaan, jossa maa-artisokka rehottaa miestä korkeampana aitana pellon reunalla. Kauniina lokakuun päivänä nostin talikon ja sangon autonperälle, ja hurautin parin kilometrin päähän sadonkorjuuseen.

paula ritanen-närhi, puutarhatoimittaja

Milloin maa-artisokka tuottaa satoa?

Perinnetieto kertoo, että kukinnan alettua on oikea aika aloittaa maa-artisokan sadonkorjuu. Kukinta alkaa kuitenkin hyvin myöhään, joten myös kalenteri kertoi mukulantuotannon alkaneen. Sateiden pehmittämästä mullasta nousi joka talikonpistolla muhkeita mukuloita. Kopistelin enimmät mullat pois, ja poimin satoa sankoon.

Kuinka ystäväni maa-artisokkaa hoitaa?

Ei oikeastaan mitenkään – sen jälkeen, kun mukulat istutettiin noin 40 vuotta sitten. Savisessa peltonotkelmassa versot ovat levinneet laajalle alalle muutamasta mukulasta. Syksyisin niitä nostetaan sen verran kuin jaksetaan syödä. Lisää keväällä ennen kasvuun lähtöä.

paula ritanen-närhi, puutarhatoimittaja

Pitääkö maa-artisokan mukulat kuoria?

Pesaisin mukulat ensin ulkona, sitten keittiössä ja otin kuvan. Otin heti syötävät erikseen, ja hinkkasin ne vielä juuresharjalla putipuhtaiksi. Päätin kokeilla valmistamista muusiksi ”kuorineen”. Vanhimpien muhkuraisten mukuloiden käsittely onkin työlästä, mutta nuorimpien pyöreiden helpompaa. Moni poistaa mukulan pintaa peittävän epidermin vasta keittämisen jälkeen, jolloin se irtoaa liukkaasti. Loput mukulat säilöin muovipussissa jääkaappiin.

paula ritanen-närhi, puutarhatoimittaja

Valmistin perunoista ja maa-artisokista muusin. Keitin kuoritut perunat ja pestyt maa-artisokat kattilassa, jonne laitoin ensin perunat ja perään maa-artisokat. Muutama maa-artisokan pinnanjäänne näkyi vielä muusia vatkatessa, mutta syödessä ne eivät tarttuneet kurkkuun sen enempää kuin päälle leikattu persilja. Ehkä reilunkokoinen voisilmä auttoi :).

Ensi kesäksi laitan yhden viljelylaatikoista maa-artisokalle. Luvassa terve kasvusto, kauniit kukat ja maukas sato!

Pikkujuttu maa-artisokasta ja inuliniista

Maa-artisokan mukulat sisältävät inuliinia, josta monet saavat ilmavaivoja. Kannattaa siis kokeilla maa-artisokkaa ensin vaikka perunan joukossa ennen kuin suuren määrän sitä nauttii.

Kasvata maa-artisokkaa

  1. Istuta mukulat keväällä 10-15 senttiä syvälle 30-40 sentin välein. Viljely onnistuu monenlaisessa maassa, mutta kalkitseminen on hyväksi.
  2. Kitke taimien ympäriltä ainakin monivuotiset rikkaruohot, jotteivat ne villiydy kasvin joukkoon. Satoa syntyy yksivuotista  rikkaruohoista huolimatta.
  3. Kotipuutarhassa tarvitaan melko vähän lannoitusta, jos versot saavat lahota kasvupaikalla ja ravinteet kiertävät. Lannoitus kuitenkin lisää satoa.
  4. Versot kasvavat hyvin korkeiksi, jopa 2-3-metrisiksi, joten ne kaatuilevat helposti. Tukilangat maa-artisokkarivin ympärillä pitävät pensaat kurissa.
  5. Kotipuutarhoissa maa-artisokka viljellään monivuotisena. Varo silloin kasvin leviämistä hallitsemattomasti. Kun maahan jää pikkumukuloita, niistä kasvaa uusia taimia.

 

paula ritanen-närhi, puutarhatoimittaja

 

Ihanaa! Tästä syyssateiden pieksämästä hernemaasta tuleekin puutarhaamme maa-artisokkamaa. Kokeilen mukuloiden siirtoa ystäväni pihasta tänä syksynä.

Satoisia syyspäiviä!

terveisin puutarhatoimittaja Paula

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kasvata syksyn helpointa herkkua - maa-artisokkaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *