Paratiisi takapihalla

Kasvata uusia perunoita

 

peruna kassissa
Kestokassit ovat erinomaisia perunamaita.

Kasvata uusia perunoita

Kasvimaalta, viljelylaatikoista tai parvekkeelta kassiviljelystä korjatut itse kasvatetut uudet perunat ovat herkullisinta satoa, mitä ajatella saattaa!

Siemenperunat saapuivat nyt puutarhamyymälöihin – on niitä odotettukin. Koska meillä kasvatetaan vain uusia perunoita, aloitan siemenperunoiden idätyksen jo varhain.

Hanki terveet siemenperunat

peruna idätys
Taimena istutettu peruna lähtee joutuisasti kasvuun.
peruna taimet
Perunankasvatus onnistuu myös lasiterassilla tai parvekkeella.

Hankin siemenperunat puutarhamyymälästä, sillä niiden tulee olla sertifioitua siementä. Idätän siemenperunoita vain parikymmentä mukulaa kerrallaan siksi, että satoakin valmistuu pikkuhiljaa.

Perunoiden aatelia ovat mielestäni  ’Siikli’ perunat, joissa on jäljellä perunan aito maku. Mukulat ovat pitkänomaisia, malto on kiinteää ja niitä syntyy paljon myös kassiviljelyssä.

Joskus kasvatan toisiakin lajikkeita mm. kauniin kukinnan vuoksi.

Idätä ennen istuttamista

Kun tuon siemenperunasäkin kotiin, lataan perunoita pikkuhiljaa kosteaan turvemultaan itämään.  Ensin idätyspaikka on olohuoneen lattialämmityksen päällä, myöhemmin kasvihuoneen lämmössä.

Kun itäneet perunat ovat taimella, istutan ne erissä kasseihin ohuehkoon multakerrokseen. Sitä mukaa kuin taimet varttuvat, lisään tyvelle multaa samaan tapaan kuin perunoita mullataan pellolla. Kesän mittaan istutan uusia eriä perunoita.

Perunoita kasvaa meillä viljelylaatikoissa, ruukuissa ja jopa perennapenkeissä, joissa kasvutilaa on vain saatavissa. Koska olemme vain uusien perunoiden ystäviä, kesän viimeiset istutukset teemme vasta elokuun alussa.

Kasvata perunat kassissa

perunat vasu
Vettä pidättävästä astiasta sadevettä täytyy joskus valuttaa pois.

Erinomaisia viljelyastioita perunoille ovat kassit ja vasut. Olen kasvattanut perunaa myös isoissa saviruukuissa, joten melkein kaikki ilmeisesti onnistuu.

Yhteen kassiin istutan 5-7 perunan tainta. Jos taimet varttuvat alttiina sateelle, kaadan välillä pois vettä, etteivät perunat mätäne.

peruna sadonkorjuu
Uudet perunat ovat maukkaimmillaan pienikokoisina.

Korjaan satoa sitä mukaa kuin sitä syntyy. Minua viehättävät etenkin pikkuperunat, joten jopa elokuun alussa istutetuista istukkaista olen korjannut riittävän sadon.

Komeat uudet perunat

perunat pesussa
Peruna on helppo kasvattaa ja nopea kiehauttaa.
  1. Hanki tarkastetut siemenperunat puutarhamyymälästä.
  2. Levitä perunat turvemullalla täytettyyn astiaan, kastele ja pidä idätysalusta kosteana.
  3. Anna idätyksen ensin olla huoneenlämmössä ja siirrä sitten viileään ja valoisaan.
  4. Istuta taimet kasseihin 5-7 kpl tainta kuhunkin.
  5. Täytä kassia mullalla kasvun edetessä. Kastele tarpeen mukaan.
  6. Korjaa sato, kun peruna on kukkinut ja mullassa tuntuu kaivellessa mukuloita.
perunat mainoskassissa
Viljelyastiat ovat monesti ilmaisia.

Menestystä varhaissatoon, toivotellen

puutarhatoimittaja Paula

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kasvata uusia perunoita

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *