Paratiisi takapihalla

Kasvihuone herätellään kevääseen

IMG_0131
Auringonpaisteessa saa olla sukkela, ettei pesuneste kuivu pintaan.

Kasvihuone herätellään kevääseen

Kasvihuone on ihana lisä puutarhaan. Vaikka ei tehoviljelijä olisikaan, siellä voi kasvatella vaikka pelargoneja, kuten meidän ”Pelargonihuoneessa”.

Kasvihuoneessa lämpötila nousee keväällä ulkoilmaa korkeammaksi jo varhain, ja kasvit voi viedä sinne karaistumaan – kunhan on vielä valmis peittelemään ne hallaharsolla kylmiksi öiksi. Pakkaselta ei ohut kasvihuonelasi tai -muovi suojaa.

Lämpimänä kevätviikonloppuna pesimme kasvihuoneemme huolellisesti lämpimällä vedellä ja saippualla. Käytimme pesuun mäntysuopaliuosta ja tiskiharjaa rakenteisiin. Karkeapintaisella pesusienellä puhdistuivat parhaiten lappeet.

Vinkki! Kotiloiden kakat lähtivät hyvin harjaamalla kuivana ennen vesipesua!

Kuurataan kunnolla

IMG_0167
Kasvihuonelasit kirkastuivat pesussa kovasti.

Viime syksynä pesimme kasvihuoneet jo valmiiksi siten, ettei niissä olisi niin paljon töitä keväällä. Ajatuksena oli myös, että kevätauringon lämmittäessä huoneessa voisi nauttia iltapäiväkahvit.

Se oli erinomainen idea! Vaikka lumien sulettua kasvihuoneen oven edestä en siellä ehtinytkään istuskella. Kevät tulikin sen jälkeen vyöryllä.

Mutta syksyllä tuore lika lähti helposti, ja syksyn esipesu helpotti kevätsiivousta.

Lopuksi kasvihuone huuhdeltiin kylmällä vesisuihkulla sisä- ja ulkopuolelta. Ihana  havuntuoksu levisi ovesta puutarhaankin.

Pelakuiden paratiisi lasinalla

IMG_9597
Puutarhatoimittajan pelakuut saavat kasvaa vapaasti.

Kasvihuoneen pesemisen jälkeen siirsimme osan sisällä talvehtineista pelakuista olohuoneesta kasvihuoneeseen. Siellä ne saavat enemmän valoa mutta vähemmän lämpöä kuin olohuoneessamme. Kasvu tukevoituu.

Sisällä kasvaneita taimia joutuu myös varjostamaan, siksi kasvihuoneessa on länsisivulla valoverhoa. Kun pakkaset palaavat, peittelemme kasvihuoneessa pelakuut monikerrokselliseen kasvuharsoon.

Nyt seurataan säätiedotukset tarkasti!

 

IMG_9624
Kun joku verso venähtää, siitä otetaan pistokas vesilasiin juurtumaan.

Olohuoneessa pelakuiden pistokastuotanto jatkuu lisävalojen loisteessa. Kun vesilasissa pidetyssä pistokkaassa on juuret, se istutetaan saviruukkuun.

Ilta puutarhan ”huvimajassa”

Kun koko pitkä puutarhapäivä on puuhattu, kaikki on pestyä ja puhtoista. Kasvihuoneen ovet kiinni jo päivällä, niin sisällä lämpöä riittää illallakin.

IMG_9648
Kasvihuone voi olla myös lasikatteinen huvimaja.

Hämärän laskeuduttua kasvihuoneeseemme syttyvät kynttilät. Pari kukkivaa pelargonia oli ihan pakko hankkia väriksi.

3 vinkkiä kasvihuoneen kevätkunnostukseen

  1. Kasvihuoneen peseminen sisältä ja ulkoa ei ole pikkujuttu. Kaverista on apua, että työ on turvallista tikkaita käytettäessä. Työn voi teettää myös ammattilaisilla. Tutustu puutarhatyöstä saatavaan kotitalousvähennykseen vero.fi
  2. Pilvinen päivä on kasvihuoneen pesulle parempi kuin kirkas auringonpaiste, kuten tietävät ikkunanpesijät. Hauskinta työ kuitenkin on, kun aurinko paistaa. Lämpimämpääkin.
  3. Jos kasvihuoneessa on ollut isoja tuhlaisongelmia, kasvualustojen vaihtaminen viljelypeteissä on tarpeen. Meillä kasvit kasvavat ruukuissa, joista kasvualusta kiertää käytön jälkeen puutarhan katteeksi. Siksi isoja ongelmia ei ole ollut.

Vihertymistä odotellen, terveisin Paula puutarhatoimittaja

 

 

 

 

 

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kasvihuone herätellään kevääseen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *