Paratiisi takapihalla

Kauneimmat joulupuut - mikä on oma suosikkisi?

Sirpa ja Juhani Mikkola toivottavat vieraat tervetulleeksi kuusenkaatoon.

 

Kotimainen joulukuusi koristaa yhä useimpien kotiemme juhlaa. Sirpa ja Juhani Mikkola viljelevät joulupuita laajalla kotipihallaan myyntiin saakka.

Vasta joulunalusviikolla kaatuu suurin osa Hattulassa sijaitsevan joulupuuviljelmän kuusista. Asiakkaat haluavat puunsa tuoreina, joten he tulevat jopa itse kaatamaan ne. No, pariskunta auttaa, jos ei asiakas sahaan tohdi koskea.

Vierailin Mikkoloiden joulupuumetsässä ihastelemassa metsäkuusia, mustakuusia, serbiankuusia, douglaskuusia ja pihtoja. Yhä useampi hankkii viljellyn havupuun, joka on käsityönä tuotettu tasaisen tuuheaksi ja kaunismalliseksi.

Ihana maisema houkuttelee satumaiseen joulukuusimetsään. Kun kuusi on kaadettu, tilalle istutetaan uusi taimi.

Joulupuiden viljeleminen alkoi Mikkoloilla 20 vuotta sitten, kun tontilla oli tyhjä peltosarka. Juhani innostui ja istutti ensimmäiset joulukuusentaimet. Vasta kymmenen vuotta myöhemmin oli aika myydä niistä ensimmäiset.  Siihen saakka jokaista puuta piti kesäisin leikata, jotta se kasvaa juhlapuuksi.

Kurkista kuusen alle, niin löydät yllätyksiä!

Oi, miten ihana joulupuu! Mustakuusi sopii joulukuuseksi erityisen hyvin. Se kasvaa luonnostaankin kauniiseen kartiomalliin ja leikkauksella vain entisestään tuuheutuu.

Mustakuusen neulaset ovat lyhyet niin tummat, että suorastaan sinertävät. ”Mustakuusi on usein omakin valintamme”, Mikkolat kertovat.

Pihdat ovat suosittuja joulupuita ja jouluasetelmien havuja. Lännenpihdan neulaset ovat siniharmaat.

Myös lännenpihta on kaunismuotoinen luonnostaankin, mutta säännöllinen leikkaaminen on tehnyt siitä malliyksilön. ”Leikkaan jokaisen puun yksilöllisesti kevätkesällä ja tarvittaessa myöhemminkin”, Juhani kertoo.

Douglaskuuset kasvavat nopeasti, mutta leikkamalla niistä saa tuuhean joulupuun. Niiden neulaset ovat vihreät ja pitkät – hieraistessa myös tuoksuvat.

Palsamipihta on kapealatvuksinen ja sileärunkoinen havupuu, jonka tummanvihreät neulaset ovat ihanan pörheät. Vähän kuin piikikkäät oksakuuset ulkonäöltään, mutta huomattavasti helpommat käsitellä.

Mikkoloiden joulupuumetsässä  jotkut ovat syksyllä käyneet varaamassa omansa. Serbiankuuselle on uusi koti jo katsottuna.

Mutta miksi ihmeessä eläkeläispariskunta uhraa kiireiset joulunalusviikkonsa kuusenkatsojien palvelemiseen?

”Myymme vuosittain noin 50-60 joulukuusta. Kun perheet palaavat kuusenkaatoon vuosi toisensa jälkeen, heidän kohtaamisestaan saa hyvän joulumielen”, Mikkolat sanovat.

Lapsille joulupuun kaataminen joulupuumetsästä on elämys. Sirpa Mikkola on laitellut puiden alle itse valmistamiaan yllätyksiä.

Tiedustelut Sirpa ja Juhani Mikkolan joulupuumetsän aukioloajoista ja puiden hinnoista Juhani Mikkola p. 0400 439206 ja ajo-ohjeet Facebook-sivulta https://www.facebook.com/pikkuinenkasvikeidas/

Joulukuusen hoito-ohjeet löytyvät Joulupuuseuran sivulla.

 

Havupallossa ainekset mustakuusesta.

Hyvää joulunodotusta,

terveisin puutarhatoimittaja Paula

 

Hyvää lisätietoa Joulupuuseura


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kauneimmat joulupuut - mikä on oma suosikkisi?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *