Paratiisi takapihalla

Kehäkukka tuottaa satoa lokakuussakin

Laatikkoviljelmälle kylvetty kehäkukkapussillinen yllätti upealla kukinnalla ja sitä seuranneella runsaalla siemensadolla.

Kasvimaallani pitää olla kukkia, jotka versovat lehtikaalien, herneiden ja valkosipuleiden joukossa. Tuoksuherne ja kehäkukka ovat suosikkejani, tillien ja pavunkukkien lisäksi.

Lokakuun alussa kehäkukat kukkivat yhä. Kylässä käydessään puutarhuriystäväni Mirja ojensi kätensä kohti viljelylaatikkoa ja kysyi, olenko ajatellut kerätä kehäkukkien siemenet talteen? Ja hetkessä hänen kädessään oli kymmeniä siemeniä.

Kyllä kerään ja olin jo kerännytkin osan. Odottelen vielä siementen kypsymistä. Kuvan siemenet eivät vielä ole korjuukelpoisia. Kukkiakin vielä avautuu lisää.

Kun  siemenet ovat tummuneet, ne varisevat herkästi, kun vähänkin koskettaa. Siispä koura alle ja täristys: jokaisesta kukasta saa helposti parikymmentä siementä. Näitähän voisi pakata nätisti ja lahjoittaa pikkupusseissa ystäville?

Kerää ja kuivaa

  1. Kerää siemenet kuivalla säällä ja/tai kuivaa ne talouspaperin päällä.
  2. Kypsät siemenet ovat tummia ja varisevat kosketettaessa herkästi.
  3. Pakkaa siemenet vaikkapa suodatinpusseihin ja merkkaa päälle nimi.
  4. Säilytä pussit talven yli kuivassa paikassa, esimerkiksi keittiön kaapissa.
  5. Jos haluat varmasti tiettyä lajiketta, osta siemenet kaupasta. Kasvimaalta kerätyt saattavat risteytyä keskenään. Kaupan siementen itävyyskin on testattu.

 

Eläköön kasvimaa, joka tuottaa vielä monenlaista satoa ja iloa!

syysterveisin puutarhatoimittaja Paula


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kehäkukka tuottaa satoa lokakuussakin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *