Paratiisi takapihalla

Kesäkukkien superkesä jatkuu - pidä huolta kasveista

Kesäkuu on vasta menossa, mutta tuntuu heinäkuulta. Kesäkukkien superkesä jatkuu: kesäkukkapuodin kautta tulin tänäänkin kotiin.

Kesä alkoi tänä vuonna jo toukokuussa, ja nyt toivomme puutarhalle ja luonnolle sadetta. Kotipuutarhaa vielä kastelee, mutta viljelijät ovat syystä huolissaan.

Kesäkukat on istutettu aikapäiviä, ja muutama suosikeistani on kaupoista jo loppunut.  Kesäkukkalannoitteetkin olivat tänään käymässäni puutarhamyymälässä vähissä.

Kyllä kesäkukkia silti vielä riittää, ja niitä kannattaa istuttaa. Monesti olen ostanut kesäkukkia vielä heinäkuussakin. Tänä vuonna hankin pitkästä aikaa myös riippapelagoneja pikkutaimista. Kuvan kasvi on kuvattu puutarhalla, mutta pian omat taimenikin kukkivat.

Verenpisaroista kirjoitinkin jo aiemmin, että puutarhamme melko varjoisessa osassa näyttää olevan mainio paikka myös niille. Pikkutaimet tilasin Kodin kukat nettikaupasta. Muutamassa viikossa pikkuruisista taimista tuli rehevät, ja ne alkoivat kukkia.

1970-luvulla kotona kerrostalon parvekkeella kukkivat joko pelargonit tai petuniat. Tällainen kesä sopii kaikille petunioille ja sen sukuisille parhaiten. Jos tulee kovia sateita, amppelit ja ruukut kannattaa nostaa suojaan, etteivät kukat rikkoudu.

Puolivarjoisan paikan kuningatar – lumihiutale – on ykkössuosikkini, koska se on täysin hoitovapaa. No, kastelen ja lannoitan niitä tietysti, mutta kuihtuneita kukkia ei tarvitse nyppiä lainkaan. Tasainen kosteus pitää kukinnan jatkuvana.

Lobelioiden luulin pitkään pitävän auringosta, mutta nykyisin pidän ne puolivarjossa. Siellä amppelitaimista on tullut valtavia kukkapalloja! Nostan taimet avoterassillamme tuoleihin, koska myös lehtokotilot pitävät lobelioista.

Tilasin helppohoitoiset miljoonakellot pikkutaimina nettikaupasta, ja taimet alkoivat kukkia melkein saman tien. En raatsinut niitä poistella. Istutin pikkutaimet puutarhuri-Juhan vinkin mukaan  vedellä turvotettuun kookoskuitupussiin, jossa ne viihtyvätkin hyvin.

Hämähäkkikukkia on ollut välillä vaikea saada. Siksi ostin taimet heti, kun puutarhalla näin. Myös hämäkäkkikukat kukkivat puutarhan puolivarjoisassa kohdassa, jossa ne säilyvät nuutumatta. Kuivumisesta ne eivät tykkää yhtään.

 

Hoida kesäkukkia – iloa koko kesäksi

  1. Kastele säännöllisesti etenkin pienissä ruukuissa kasvavat taimet kuivahtavat auringossa nopeasti. Vähimmillään kuivaminen vie kukat, pahimmillaan myös juuriston.
  2. Jos taimet kukat tai lehdet roikkuvat, tarkista, ettei syynä ole liikakastelu. Jos multa on läpimärkää, juuristo kärsii hapenpuutteesta. Kaada pois liikavesi, ja anna mullalle aikaa kuivua.
  3. Lannoita kesäkukkia läpi kesän aina syksyyn saakka. Kasvu ja kukinta kuluttavat paljon ravinteita,  joita ruukkumullassa ei ole koko kesän varalta – ellet ole lisännyt multaan pitkävaikutteista lannoitetta.
  4. Käytä kesäkukille kukkiville lajeille tarkoitettuja lannoitteita. Itse lannoitan kukat kasteluveden joukossa annosteltavilla valmisteilla. Silloin on helposti säädettävissä, tarvitaanko lannoitusta lisää vai ei.
  5. Nypi pois kuihtuneet kukat, jotta uusia nuppuja syntyy tilalle. Leikkaa pois myös ränsistyneitä versoja ja kuihtuneita lehtiä, jotta oksistoakin muodostuu lisää.
  6. Pidä huolta kesäkukkien terveydestä ensisijaisesti hoitamalla kasveja hyvin ja pitämällä ne sopivissa valo-oloissa. Jos kirvoja tulee, niitä voi pelotella pois vesisuihkulla.

Aurinkoisia päiviä ja sateisia öitä!

terveisin puutarhatoimittaja Paula

PS Vanhat talvettamani pelargonit ovat alkaneet kukkia. Laittelen pian myös niiden kuulumisia.


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kesäkukkien superkesä jatkuu - pidä huolta kasveista

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *