Paratiisi takapihalla

Kevätleikkaukset harkiten - 5 syytä tarttua saksiin

Keväällä ennen kasvuunlähtöä voi leikata useimpia koristepensaslajeja, mutta mitkä ovat ne syyt, jolloin saksiin kannattaa tarttua?

Puutarhassamme ei pensaita leikata vain tavan vuoksi, vaan leikkaamiselle pitää aina olla syy. Viime keväänä raivasimme pihatien varren villiintyneet pensaikot – tai oikeammin sanottuna teetimme työn puutarhurilla. Suosittelen, jos omat voimat tai aika eivät riitä tai leikkuujätteen käsittely on ongelma.

Lue: Ammattipuutarhuri hoitaa hetkessä sen, mikä kotipuutarhurilta uhkaa jäädä tekemättä

Leikkausvälineet meillä on kyllä ihan kaikkiin tarpeisiin. On voimasaksia, pensassaksia, oksasahoja ja sekatöörejä useampaakin mallia. Pieniä oksasaksia, eli sekatöörejä, on monet, sillä niitä tarvitaan pitkin kesää myös kesäkukkien hoidossa.

 

Kevät ennen silmujen puhkeamista on useimmille pensaslajeille turvallinen aika leikata. Kyllä pensaat kesän muotoiluakin kestävät, mutta isommat leikkaukset tehdään keväällä. Vihdoin maa paljastui Vantaalla, joten huhtikuussa kävin läpi puutarhaa.

5 hyvää syytä pensaiden leikkaamiseen

1 Harvennusleikkaus. Kun pensaiden vanhimpia oksia poistaa, uusia versoo tilalle. Marjapensailla se tietää sadon jatkuvuutta, kun pensaassa on koko ajan eri-ikäisiä oksia. Leikkaa poistettava oksa pensaan tyveltä saakka. Harventaminen sopii kaikille pensaslajeille. Kuvassa harvennetaan pensasruusun versoja kukinnan ylläpitämiseksi.

 

2 Alasleikkaus. Joskus lumikuorma rikkoo pensaiden oksia niin, että on parasta leikata ne kerralla kaikki alas.  Leikkaa oksat 10-20-senttisiksi pensaan koon mukaan. Menetelmä sopii lajeille, jotka tuottavat paljon tyviversoja. Kuvassa leikataan pensasangervoja niiden pitämiseksi pallomaisina.

 

3 Kuolleet oksat. Kaikki kuolleet ja repeytyneet oksat kannattaa poistaa ennen kuin leikkaa mitään muuta. Ne voi leikata milloin vain vaurion havaittuaan. Koska vanha rusokuusama repeili talven lumikuorman alla, nyt poistin siitä oksat, jotka kuitenkin kuivuisivat paikoilleen.

 

4 Talventuhot. Lumihangen päällä pomppineet rusakot latvoivat talttahampaillaan japaninvaahteroita. Siistin nyt pois tapit, jotka rusakko jätti. Katsotaan, millainen ”luuta” aiemmin pitkäversoisesta pensaasta nyt tulee, mutta ei tässä muutakaan voi tehdä.

5 Köynnösten ohjaus. Joskus köynnökset kaipaavat ohjausta taivuttelemalla, sitomalla tai vähän leikkaamallakin. Muutaman laikkuköynnöksen verson typistin, että portista mahtuu kesällä kulkemaan.

Aurinkoisia kevätpäiviä, terveisin puutarhatoimittaja Paula


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kevätleikkaukset harkiten - 5 syytä tarttua saksiin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *