Paratiisi takapihalla

Kevätpuutarha saapui terassille - varo yhä pakkasta ja ahavaa

Kevätaurinko houkutteli kunnostamaan lasiterassin kesäkuntoon. Ota kaikki irti lämmöstä ja valosta, mutta varo vielä kylmiä säitä.

Viikko sitten mieheni pesi lasiterassin kevätkuntoon. Viikonloppuna sitä saattoi jo käyttää, ja toin kasveja sen koristukseksi. Monet kasvit hyötyvät siitä, että pääsevät jo pikkuhiljaa ulos. Asumme siis Vantaalla.

Työhuoneessa talvehtinut amppelipelargoni on viettänyt pari päivää ulkona, yöt vielä sisällä. Etenkin kirkaaseen aurinkoon tämä täytyy totuttaa vähitellen, vaikka se talvehtikin kasvilampun alla. Melkoinen roikale: ennustan, että osa hennoista lehdistä kuolee ja tyveltä versoo uusia tilalle. Tulossa on kylmä jakso, jonka ajaksi tuon pidän pelargonin sisällä. Kiva lisä olohuoneeseen pariksi päiväksi.

Lue myös: Kasvilamput auttavat huonekasvit talven yli

Orvokit ja sipulikukat saavat olla terassilla yötä päivää. Jos ei ankaria pakkasia tule, viileästä kukintapaikasta on niille vain iloa. Etenkin karaistut tetenarsissit ja orvokit sietävät pientä pakkastakin. Lasitetulla terassillamme on aina hieman korkeampi lämpötila kuin ulkona. Jos oikein pakastaa, kiedon nämä orvokit varmuuden vuoksi hallaharsoon.

Lue myös: Kukkia kevätpuutarhaan – kylmänkestävimmät lajit

Ostan paljon leikkokukkia terassille, jota kutsunkin kotimme leikkokukkakylmiöksi. Ellei pakkasta tule niin paljon, että maljakkovesi jäätyy, saamme nauttia näiden tulppaanien kukinnasta viikkoja! Tarkkailen säätiedotuksia, ja tuon maljakot välillä sisälle, jos pakkanen uhkaa. Ennen kaikkea maljakoista olen huolissani: jos vesi jäätyy pohjaa myöten, ohuet lasiastiat rikkoutuvat.

Lasiterassi on mainio paikka karaista taimia. Valoon tottumattomat taimet – pussiperunat ja pelargonit – pidän kevyessä varjossa päivisin. Peruna jäi kylmäksi yöksi terassille, muttei ollut moksistaan. Pelargonin pikkutaimet toin Nordiska Trädgårdar -messulta Ruotsista, joten pidän aarteet ulkona vain aurinkoisina päivinä, jolloin terassin lämpätila kohoaa yli + 10 asteeseen.

Lue myös: Varhaisperunoita juhannukseksi – aloita idätys nyt!

Lue myös: Multaa somien lomaan – istuta pelargonien pikkutaimia

Huonekasveja ajattelin viedä tänä kesänä terassille enemmän kuin aikaisemmin. Lomansa aloitti on norfolkinaraukaria eli huonekuusi, joka tuntuu nauttivan päivistä ulkona. Ei tätäkään auta pakkaseen jättää, mutta muutama lämpöaste riittää. Jos pakastuu, kannan kiltisti tämänkin olohuoneen lattialle.

 

Varo kevätahavaa

Vaurioita kasvihuoneesta tai huoneenlämmöstä avoterassille ja parvekkeelle tuoduille kasveille voi aiheuttaa pakkanen, kirkas auringonpaiste tai kevätahava, eli kylmä tuuli. Sitä ei lasiterassilla onneksi ole, mutta lasituksen ollessa kiinni lämpätila voi aurinkoisena päivänä nousta jopa liikaakin.

Suojaa kasvit pakkaselta tuomalla ne takaisin sisälle tai kietomalla ne moninkertaiseen pakkasharsoon. Pidä sisältä ulos tuodut kasvit aluksi puolivarjossa, etteivät sisällä hennot lehdet pala kirkaassa auringossa. Suojaa avoterassin kasvit kylmältä kevättuulelta.

Lisää aurinkoa toivoisin, terveisin Paula


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kevätpuutarha saapui terassille - varo yhä pakkasta ja ahavaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *