Paratiisi takapihalla

Kolmannen polven puutarhuri jakaa osaamistaan - Peltosen puutarhan ihanat pelargonit!

Kouvolalaisen pelargonikasvattajan puutarhaan olen halunnut tutustua jo vuosia. Lähes 100-vuotiaan Peltosen puutarhan kolmannen polven puutarhuri jakoi vinkit pelakuiden hoitoon.

Aina yhtä tohkeissaan, kun pelargoneista on kyse, ajattelin tavatessani puutarhurin kotikentällään.

Tapasin Peltosen viimeksi Helsingin puutarhamessuilla, joilta ostin puutarhan osastolta pelargonien taimia. Etenkin luonnonlajeja saa kotipaikkakunnaltani harvoin, joten kesällä päätin lähteä puutarhalle opintoretkelle.

Kouvolalaisen omakotialueen ytimessä sijaitseva puutarha teki vaikutuksen. Vuosikymmenet sitten olin itse puutarhaharjoittelijana tällaisessa vanhanajan puutarhassa, jonka kasvihuoneen katossa versoo viiniköynnös. Peltosen isoisän istuttamasta taimesta kerätään yhä satoa omiksi tarpeiksi.

Peltosen puutarhan pelargonien valikoimaan kuuluu 150-200 eri lajia tai lajiketta. Jokainen taimi on pistokkaan ottamisesta saakka  säntillisesti nimilapulla merkitty, sillä keräilijöiden vaatima lajkeaitous ja nimeämisen tarkkuus puutarhalla  ymmärretään.

Suosituimpiin lajikkeisiin kuuluvat kirjavakukkaiset pelargonit, kuten munankuoripelargoni lajike ’Wolwerton’. Minulla taitaa olla tämä itsellänikin, ehkä messuilta tuli mukaan.

Monet puutarhan asiakkaat ovat pitäneet myös ’Mallorca’ -lajikkeesta, joka tuikkii kuin tähti kukkiessaan. Hieno lajike ja kukkii runsaasti myös meillä!

Pelargoni numero ’47’ on ollut myös erityisen suosittu. Silläkin kukat ovat valkokirjavat – niistäkö nyt pidetään? Yksi kasvi, monta värisävyä?

Puutarhaseurat ja kasvinkeräilijät tekevät retkiä Peltosen puutarhalle hankkiakseen erikoisuuksia, kuten Pelargonium ’Ardens’. Tilauksia toimitetaan myös postitse.

Yksi ihastuttavimmista on ’Deerwood Lavender Lass’, joka kukkii myös omassa kotipuutarhassamme. Pitkän päälle ainakin itseäni ovat alkaneet kiinnnostaa yhä pienemmät ja yksinkertaisemmat kukat.

Kokeilun arvoinen olisi myös suloinen Pelargonium hypoleucum, jonka kukkia kannattaa tarkastella hyvin läheltä. Ensi vuonna tätä täytyy kokeilla!

Peltosen puutarhalla myydään laaja valikoima myös muita pelargoneja ja kesäkukkia. Pelargonien emotaimista pistokkaita otetaan pitkin kevättä niin, että myytävää riittää kesälläkin.

Mikä on pelargonitarhurin oma suosikki? Australialainen pelargoni on isännän lemmikki, joita kukkii myös omassa kotipuutarhassamme. Puutarhalla taimia on laitettu sivuunkin, että niistä saa ensi keväänä otettua lisäysaineistoa myyntiä varten.

 

Lisätaimia syntyy lajille ennen kaikkea lajin taimen tyvelle. Olen koettanut lisätä näitäkin pistokkaista, mutta nyt sain paremmat ohjeet uusille kokeiluilleni!

5 vinkkiä pelargonien parhaaksi

1 Mikä on paras ruukku?

Käytämme puutarhalla kasvatukseen muoviruukkuja, joissa kastelu on helpompaa kuin harrastajien suosimissa saviruukuissa. Jotkut laittavat muoviruukussa kasvatetun taimen niine päivineen saviruukkuun, mikä on oikein hyvä idea.

2 Miten kannattaa kastella ja lannoittaa?

Puutarhalla käytämme ammattikäyttöön tarkoitettuja kastelulannoitteita, mutta suosittelen kasteluveden joukossa lannoittamista kotonakin. Pelargoneja ei kannata kastella liikaa, muttei liian vähäkään.

3 Millaista multaa suosittelet?

Kasvatusmultamme on ammattikäyttöön myytävää turvehiekkaseosta, mutta kotonakin kannattaa käyttää läpäisevää multaa. Turve kuivaa niin herkästi.

4 Milloin pelargoneista otetaan pistokkaita?

Pistämme pitkin kevättä maaliskuulta lähtien, jotta taimia kehittyy myyntiin tasaisesti. Kotona kannattaa odottaa, ettei ota pistokkaita liian aikaisin hennosta kasvusta.

5 Miten emotaimet talvetetaan?

Säilytämme emotaimet kasvihuoneilla viileässä ja valoisassa, joten sama olisi parasta kotonkin. 10-15 asteen lämpötila olisi hyväksi, koska valoa on vähemmän kuin kasvihuoneilla. Lisävalokin on eduksi, jos se järjestyy.

 

 

Hyvää kesää pelargoneille ja niiden kasvattajille!

terveisin puutarhatoimittaja Paula

Peltosen puutarha

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kolmannen polven puutarhuri jakaa osaamistaan - Peltosen puutarhan ihanat pelargonit!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *