Kookoskuitua vai sammalta kynsien alla – kokeilussa uudet taimikasvualustat

Kuukauden taimikasvatus ennen ulos istuttamista riittää monille vihannes- ja kukkalajeille. Kylvömullan lisäksi tarjolla on uusia kasvualustoja kokeiltavaksi.

Vihdoin puutarhatoimittajakin kokeili kookoskuitua ja kasvusammalta kasvualustana loppukevään kylvöksilleen. Mullasta oli hankala luopua, mutta kieltämättä nämä uudet tuntuivat itse asiassa kädessäkin hyviltä.

 

Vasemmalla kasvusammalta ja oikealla  kookoskuitua. Molemmat ovat peruslannoitettuja kasvualustoja ja pH on taimille sopiva. Kasvusammal myytiin käyttövalmiina löysänä säkkinä ja kookoskuitu kuivana brikettinä, johon lisättiin vain vesi.

Käytin taimikasvatukseen pienoiskasvihuonetta, johon kylvin samat kasvilajit molempiin kasvualustoihin: kääpiösamettikukkaa, pensaspapuja, punakukkaista hernettä, vaaleanpunaista tuoksuhernettä ja tavallista tilliä. Kaikkia noita ehtii vielä taimettaa, samoin kuin vaikkapa kaaleja, kurkkuja, kurpitsaa, auringonkukkaa ja astereita. Herneet ja tilli eivät taimikasvatusta edes vaadi.

Asettelin siemenet yksitellen tai pussista suoraan ripottelemalla kasvualustan pinnalle. Sitten painelin ne hiukan kasvualustan joukkoon. Pienet siemenet jäivät pinnan tuntumaan, mutta pavut ja herneet pistelin syvemmälle.

Sekä käyttövalmiina ostettu kasvusammal että itse kosteuttamani kookoskuitu tuntuivat kädessä vähän kuivilta, joten loruutin hieman vettä kylvöksille. Samalla kylvös tiivistyi, ja siemenet pääsivät varmasti kosketuksiin kasvualustan kanssa.

Lopuksi peittelin kylvökset perliitillä, joka on valkoista vulkaanista rouhetta kasvualustan kuohkeuttamiseen ja kosteutta pidättävään peittelyyn. Vein pienoiskasvihuoneen kylpyhuoneeseen lattialämmityksen päälle itämään.

Nyt vain odottelen, kuinka käy!

Veikkaan, että molemmat kasvulaustat toimivat hyvin. Ne tuntuivat jo kädessä sellaisilta, että pikkuiset siemenet ja taimet saavat siinä sopivasti kosteutta ja happea.

Kokeilussa käytetyt kasvualustat

Kasvusammal, Biolan

Kookoskuitu, Kodin kukat

Perliitti, Plantagen

Hyviä kylvöjä, terveisin puutarhatoimittaja Paula

PS Miltä muuten uudet kasvualustat tuntuvat kynsien alla? Vau! Itse asiassa paremmalta kuin multa. Käsiä pestäessä molemmat lähtivät kynsien alta suuremmin kaivelematta!

 

 

Kommentit (2)

Molempia täälläkin kokeiltu kevään aikana. Jännän tuntuisia kädessä, mutta tosi hyvältä vaikuttavat. Mukavaa kevään jatkoa Sinulle 🙂

Kiitos,samoin! Olivat tosiaan erilaisia, mutta näyttävät mullalta. Saviruukut ja multa ovat valintani pelargoneille. No,istutin kaksi kasvusammaleeseen ja eivät ainakaan siinä huonommin kasva :).

Kommentoi juttua: Kookoskuitua vai sammalta kynsien alla – kokeilussa uudet taimikasvualustat

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X