Paratiisi takapihalla

Korjaa kesätomaatit kukkaruukusta - aloita kasvatus nyt!

Pikkuinen sirkkataimi oli pakko koulia, sillä kylvörasia kävi pieneksi.

 

Kylvä tomaatin siemenet maalis-huhtikuussa, ja korjaa ruukkupuutarhan satoa pihalta, parvekkeelta tai terassilta.

Tomaatti on helppo kasvattaa ruukuissa – etenkin puutarhalta ostetuista taimista. Tänä vuonna innostuin pitkästä aikaa kylvämään myös itse. Ostan varmasti myös taimia, mutta kokeillaan taas tätäkin.

Lajikepuhtaat F1-hybridit

Sain viime kesänä siemenpussin tomaattiharrastaja Ritva Setälältä. Lajike on kirsikkatomaatti F1 ’Cherrola’, jolla pitäisi olla pitkät tertut ja tummanpunaiset hedelmät.  Aikainen ja satoisa, niin kerrotaan.

Ohutmultainen kylvörasia kuivui nopeasti. Kun kastelin liikaa, jätin sen aurinkoon.

F1-hybridit ovat valvotuissa oloissa aikaan saatuja risteytyksiä, joiden ensimmäinen polvi on ominaisuuksiltaan yhtenäinen.

”Ainakin ne ovat pitkälle viedyn kasvinjalostuksen tuotteita, joten ne ovat todennäköisesti satoisimmasta päästä. Itse olen yhä vahvemmin kallistumassa avopölytteisiin perinnelejikkeisiin”, Ritva sanoo.

Ritvan lajikekokemuksiin voit tutustua Tomaattihurahdus-blogissa.

Kylvä hajakylvönä rasiaan

Kun kuukausien taimikasvatuksen vaivan näen, haluan tietää, millaista tomaattisatoa tulen saamaan. Siksi minulle F1-hybridit olivat hyvä valinta.

Kylvin siemenet kotoa löytyneeseen muovirasiaan. Täytin sen taimimullalla ja painelin siemenet kevyesti mullan pinnan alle. Kastelin kylvöksen, ja vein rasian kylpyhuoneen lattialle lattialämmityksen päälle.

Tomaattien siemenet itivät vauhdilla pimeässä ja lämpimässä.

Siemenet itivät pimeässä ja lämpimässä todella nopeasti, peräti 5:ssä päivässä! Nostin kylvörasian valoon heti, kun siemenistä alkoi nousta kalpeita pikkutaimen alkuja. Ne vihertyivät päivänvalossa tunneissa,  ja yllä olevassa kuvan terhakoilla sirkkataimilla on ikää reilu viikko.

Kun koulit taimia, pidä aina kiinni lehdestä, ettei varsi taitu.

Taimet kaipasivat lisätilaa

Sitten tuli ongelmia: yhtenä päivänä ohuessa multakerroksessa kasvaneet taimet kuivuivat lakoon. Sain sirkkataimet vielä pelastettua kastelemalla ja nostelemalla nestejännityksen palautuessa versoja haarukalla, mutta nyt ne oli pakko koulia eli uudelleen istuttaa paksumpaan multaan.

Liian isoon ruukkuun en halunnut pikkutaimia vielä istuttaa, jotta pienijuuriset taimet eivät kärsisi paksussa mullassa liikamärkyydestäkään. Kotoa löytyikin pikkuruisia pelargonien taimiruukkuja.

 

Jälkijuuret syntyvät taimen varteen. Tomaatin vartta voi upottaa multaan.

Istutin taimet pikkuruukkuihin siten, että tein multaan sormella reiän ja kieputin venähtäneen varren varovasti siihen. Tiivistin mullan taimen ympärille sormin.

Kastelin ja jätin ne jatkamaan kasvuaan. Tomaatinvarsiin puhkeaa jälkijuuria. Ruukutan taimet isompiin ruukkuihin sitten kun niissä on kasvulehtiäkin. Aloitan lannoittamisen parin viikon kuluttua kasteluveden joukossa.

Tällaisia tomaatintaimista tulee, kun kasvulehtiä puhkeaa.

Miksi taimia koko ajan ruukutellaan?

Taimet koulitaan eli ruukutetaan isompiin astioihin siksi, että ne saavat lisää kasvutilaa. Hajakylvös rasiaan säästää tilaa, kun kevättalvella valoa on vielä vähän.

Meillä on kasvilamput, mutta niidenkään alle eivät kaikki parikymmentä tainta olisi aluksi mahtuneet. Nyt myös ikkunoista tulvivasta luonnonvalostakin on jo lisäapua, joten taimia voi levitellä laajemmalle.

 

Kaikki tomaatit kasvavat meillä ruukuissa ja astioissa.

Tomaatteja lasin alle tai avomaalle

Toukokuussa siirrämme taimet viherhuoneeseen, joka on sekoitus kasvihuonetta ja oleskelutilaa. Yhtä hyvin tomaatteja voi kasvattaa ruukuissa myös parvekkeella tai lasiterassilla. Lämpimällä paikalla ja suotuisana kesänä myös ulkona.

Sopiva kasvatusruukku on esimerkiksi marjaämpäri. Vähintään 5 l amppeleissa ja 8 litraa ruukuissa pitää mahtua multaa, ettei istutus kuivu hetkessä. Tomaatit tarvitsevat paljon vettä ja ravinteita kasvaakseen ja tuottaakseen satoa.

Mitä muuta voisit kasvattaa astioissa? Lue Kukkaruukkutarhurin ruokakomero sijaitsee pihalla

Tomaatintaimilla on ikää jo 3 viikkoa kylvöstä, mutta yhä jumittaa.

10 vinkkiä tomaatinkasvatukseen astioissa!

 1. Kylvä tomaatinsiemenet kylvömultaan pikkuruukkuihin maaliskuussa. Ruukuta itse kasvatetut taimet ainakin kerran suurempiin ruukkuihin.
 2. Jos koti on hämärä, voit  ostaa  toukokuussa valmiit taimet. Se saattaa tulla edullisemmaksikin, kun saat vaikka jokaisen taimen eri lajiketta.
 3. Kirsikka- ja amppelitomaatit tuottavat runsaan sadon. Pensastomaatit ovat helppohoitoisia. Kasvihuoneen lämmössä viihtyvät pihvitomaatit.
 4. Karaise taimet ennen kasvihuoneeseen tai ulos istuttamista noin viikon verran pitämällä ne päivisin ulkona ja tuomalla yöksi sisälle.
 5. Kasvupaikasta riippuen tomaatit voi viedä ulos touko- tai kesäkuussa. Avomaanistutukset on etelässäkin varminta jättää kesäkuun puolelle.
 6. Istuta taimet vasta ensimmäisten  kukkien avautuessa. Venähtänyttä vartta voi upottaa maan sisään, sillä tomaatti muodostaa jälkijuuria.
 7. Käytä kesällä tomaattien kasvualustana ravinteikasta multaseosta. Tiivistä istutus kastelemalla taimet istuttamisen jälkeen.
 8. Amppelitomaatit ja pensastomaatit saavat kasvaa karsimatta versoja, mutta runkotomaateista poistetaan viikoittain sivuversot eli ”varkaat” oksanhangoista. Köynnösmäiset runkotomaatit kaipaavat myös tukilangat tai -ristikot.
 9. Avaa aamuisin parvekelasitus tai kasvihuoneen tuuletusluukut niin, että ilma kiertää ja siitepöly lentää. Jos ilma seisoo, ravistele tainta kevyesti.
 10. Korjaa tomaattisato kypsänä, jolloin väri on syvä ja maku paras. Katkaise loppukesällä runkotomaattien latvat, jolloin viimeisetkin hedelmät kypsyvät varmasti.

Satoisaa kesää pihalla ja parvekkeella!

terveisin puutarhatoimittaja Paula


  Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani! 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Korjaa kesätomaatit kukkaruukusta - aloita kasvatus nyt!

Hillevi

On niin ihanaa, kun pääsee taas tomaattien kasvatukseen. Odotan jo kovasti tomaatin tuoksua, oih!

paularitanennarhi

No, niin on. Katselin viime vuoden kuvia, ja toukokuussahan on jo ihan kesä ollut. Sitä odotellessa!

Ilse

Hei olen ostanut kesäkuun alussa ruukkutomaatteja. Ne kasvavat kasvusäkissä missä lannoitteet olemassa.Kysyisin milloin alkavat kypsyä, kun yhdessä pienessä varressa on 7-10 tomaattia, mutta vihreitä.
Kiitollisena odotan vastausta.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *