Paratiisi takapihalla

Korjaa nyt kesän kukkasatoa kasvimaalta ja puutarhasta

Puutarhan kukat kestävät maljakossakin – jos niitä vain raatsii kerätä.

Kukat ovat tietysti kauneimmillaan luonnollisessa ympäristössään penkeissä ja kasvimaalla, mutta kerään niitä maljakkoonkin. Tai oikeastaan lasi- tai peltipurkkeihin. Pihatien penkissä ja tontin rajaojassa versovat myös luonnonkukat.

Astereita kasvatettiin ennen puutarhoilla pellonreunalla leikkokukiksi. Ihania ne ovatkin, ja joka vuosi  kasvatan muutaman taimen perunan viljelylaatikossa.

Viljelylaatikon sokeri- ja taittoydinherneet ovat tuottaneet jo niin paljon satoa, ettei sadonkorjaaja perässä pysy. Punakukkaisista sorteista napsin versoja myös maljakkoon.

Istutin herneiden joukkoon tuoksuherneen taimia, jotka herneenversojen kellastuessa alkavat armeliaasti peittää obeliskeja. Antaa näiden kasvaa siellä.

Kaunein kasvimaan kukkija on tilli, jota tuskin raatsin edes syödä – saati korjata maljakkoon. Nyt alkaa jo siementen muodostusvaihe. Levitkää vaan reippaasti!

Valkosipulia kasvatin nyt ensi kertaa viljelylaatikossa. Laiminlöin lannoituksen kiireisiini vedoten, mutta kyllä sieltä satoa tulee – kukkia olen kerännyt maljakkoon.

Kosmoskukat kukkivat ahkerasti. Hätäkastelu kastelupistoolilla ei selvästikään ole ollut niille mieleen. Ikävä kyllä, lehtokotilotkin pitävät kosmoskukista ja vikuuttavat kukkia.

Kehäkukat puolestaan eivät ole vesisuihkusta moksiskaan. Ne kyllä kasvavat aivan liian tiheänä kasvustona herneiden alta. Voi, kun malttaisin olla kylvämättä liikaa ensi keväänä.

Kääpiösamettikukat ovat syömäkelpoisia, mutta eipä tule syötyä, vaan annan niiden kukkia viljelylaatikon reunalla. Pienikukkaiset jaksavat hyvin myös vaasissa.

Sitä mukaa kuin perunaa korjataan, istutan tilalle kesäkukkia. Ainakin härmesalviaa ja laventelia saa vielä puutarhalta. Ihan vielä en luovuta puutarhaa syksyn kukille.

Kukat kestämään

  1. Perennat ja luonnonkukat kestävät parhaiten, kun ne on kerätty hyvässä nestejännityksessä, ja ne laitetaan heti keräämisen jälkeen puhtaaseen veteen.
  2. Alalehdet kuitenkin poistetaan viimeistään ennen vaasin laittoa. Itse kerään kukat valmiiksi kimpuksi ja poistan lehden samalla kuin kerään.
  3. Asetan vaasin aina ensin varjoon, sillä jo keruuretken aikana jotkut luonnonkukat uhkaavat nuutua. Varjossa ne elpyvät nopeasti.
  4. Ylimmän kuvan kimppu kesti kauniina viikon. Jos kimpussa joku turhan aikaisin kuihtuva kukka häritsee, sen voi leikata saksilla pois.

Kokeile näitä maljakossa

Puutarhatoimittajan suosikkeja ovat malvat, liljat, kultapiisku, kultapallo, palavarakkaus, virmajuuri, tähtiputket, nätkelmät, apilat, kaunokit, heinät, vuohenputket, pelargonit, mintut, organo, muratit ja kärhönversot.

Sateisia öitä, aurinkoisia päiviä!

terveisin puutarhatoimittaja Paula

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Korjaa nyt kesän kukkasatoa kasvimaalta ja puutarhasta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *