Paratiisi takapihalla

Kuihtuneet leikkoruusut jääkoristeisiin - jäädytä vaikka pakastimessa

Kakkuvuokaan jäädytetyllä ruusulyhdyllä on ikää nyt puolitoista vuorokautta. Paksu jää sulaa suojasäälläkin hitaasti.

Jäälyhtysesonki on alkanut – ainakin puutarhatoimittajan puutarhassa. Lyhdyt voi jäädyttää vaikka pakastimessa. Somisteeksi käyvät maljakossa kuihtuneet ruusut.

Pakastimen siivous tehdään meillä syksyisin, kun jäälyhtykausi alkaa. Vantaalla ei malta odottaa yöpakkasia, sillä maa nyt marraskuun loppupuolellakin edelleen sula – näkymät kuitenkin harmaat. Paksuseinäiset jäälyhdyt sulavat hitaasti alhaisessa lämpötilassa.

Leikkoruusujen kestävyyskokeesta jäi kymmenen kappaletta enemmän tai vähemmän lakastunutta ruusua, jotka ensin saksin lyhyiksi kakkuvuokaan, jonka täytin ensin hanavedellä. Annoin ruusunkukkien piristyä kylmässä yön yli.

Seuraavana päivänä rakentelin jäälyhdyn kakkuvuokaan. Pohjalle leikkasin murateista muutaman verson, ja sitten lisäsin vuokaan keitettyä vettä. Se kuulemma jäätyy kirkkaammaksi kuin hanasta valutettu. No, jaa. Ainakaan isoa eroa en huomannut lopputuloksessa. Jäähdytin keitetyn veden tietysti ennen vuokaan valuttamista.

Muratinversojen päälle pistelin alassuin ruusunkukat, joista monet olivat piristyneet viileässä vedessä. Ei yhtään haittaa, vaikka joku ruusuista on nuutunutkin – se on vain elämää!

Kakkuveteen lorautin hieman punaista karamelliväriä. Kun vielä lisäsin vettä, väriaine levittäytyi tasaisesti. Tässä vaiheessa vein astian pakastimeen, ja täytin sen vedellä vasta sen ollessa varmasti tasaisesti hyllyllä :).

Voi, miten kaunis jääkakku aamulla odottikaan! Asetin vuoan kakkutarjottimelle ja odottelin, kunnes jääkakku irtosi vuoasta. Lämpimässä pinta hieman suli, joten keksin ripotella kostealle pinnalle hieman kakkuströsseleitäkin. Lopuksi pyöräytin muratinverson reunan peitteeksi.

Millaisia jääkoristeita sinä olet valmistanut?

terveisin puutarhatoimittaja Paula


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kuihtuneet leikkoruusut jääkoristeisiin - jäädytä vaikka pakastimessa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *