Paratiisi takapihalla

Kukkaruukusta satoa - tomaatti viihtyy parvekkeellakin

Vihannesten kasvattaminen onnistuu astioissa  parvekkeella, terassilla tai  jopa olohuoneessa. Jos kasvatat tomaatteja siemenistä, kylvöaika on käsillä.

Voiko olla tottakaan, että vielä kymmenkunta vuotta sitten en ollut innostunut hyötykasveista? Kun aloin kasvattaa perunoita, kurkkuja ja tomaatteja astioissa, ymmärsin, kuinka palkitsevaa hyötyviljely oikeasti on!

Nyt etupihamme kiveyksellä on pieni ”potager”, jonka viljelylaatikoissa varttuvat joka kesä muun muassa pensastomaatit ja tillit – kassiperunoiden lisäksi. Viljelemme myös avomaankurkkuja, vaikka tomaatit ovatkin meillä satoisimpia.

Satoa pukkaavat sinne, tänne sijoitetut amppelitomaatit, viljelylaatikoiden pensastomaatit sekä pikkuinen kasvihuone, jossa sangoissa kasvaa myös runkotomaatteja. Koska Vantaalla on  lehtokotiloita, kasvihuone antaa sadolle hitusen suojaa.

Usein jo toukokuussa istutamme tomaatintaimet kasvihuoneen sankoihin, joissa on reikiä pohjan tuntumassa. Ne eivät ole ihan pohjassa, jotta liika kasteluvesi pääsee reikien kautta pois juuristosta. Osa taimista on ostettuja, kuten kuvan amppelitomaatti. Välillä kylvän siemenistä ja/tai hankin minitaimia jatkokasvatukseen.

Kun kasvatan taimet itse, kylvän ne maaliskuussa pienoiskasvihuoneeseen. Idätys onnistuu parhaiten  saunan pesuhuoneessa lattialämmityksen päällä. Kylvän pari siementä ruukkuunsa, mutta leikkaan pois heikomman taimen, jos molemmat siemenet itävät.

Viime vuonna sain puutarhaystävältäni hajakylvettyjä honteloita taimia, jotka yksitellen koulin,  uudelleenistutin, pahviruukkuihin. Hyvin ne tukevoituivat valoisalla ja viileällä terassilla! Tässä kuvassa taitavat kuitenkin olla kaverini maitopurkkeihin jatkokasvatukseen kasvilampun alle siirtämät taimet.

Tomaatteja voi oikein hyvin kasvattaa myös avoimella tai lasitetulla terassilla tai parvekkeella. Koska puutarhamme on pieni kaupunkipuutarha, emme kasvata mitään talvivarastoon tai säilöntään, vaan kesäkäyttöön. Kuinka kiva onkaan korjata satoa kesäiseen ruokapöytään!

Kokeile tomaatin kasvatusta astioissa!

 1. Kylvä tomaatinsiemenet kylvömultaan pikkuruukkuihin maaliskuussa. Ruukuta itse kasvatetut taimet ainakin kerran suurempiin ruukkuihin.
 2. Jos kasvupaikka on hämärä, voit hyvällä omatunnolla ostaa  toukokuussa valmiit taimet. Se saattaa tulla edullisemmaksikin, kun saat vaikka jokaisen taimen eri lajiketta.
 3. Kirsikka- ja amppelitomaatit tuottavat kotonamme runsaan sadon. Pensastomaatit ovat myös helppohoitoisia. Kasvihuoneen lämmössä viihtyvät jopa pihvitomaatit.
 4. Karaise kasvatetut tai ostetut taimet ennen istuttamista viikon verran pitämällä ne päivisin ulkona ja tuomalla yöksi sisälle.
 5. Kasvupaikasta riippuen lämmitettävään kasvihuoneeseen voit istuttaa jo toukokuussa. Avomaanistutukset on etelässäkin varminta jättää kesäkuun puolelle.
 6. Istuta taimet ensimmäisten  kukkien avautuessa. Venähtänyttä vartta voi upottaa maan sisään, sillä tomaatti muodostaa jälkijuuria.
 7. Käytä tomaattien kasvualustana ravinteikasta multaseosta. Tiivistä istutus kastelemalla taimet istuttamisen jälkeen.
 8. Lannoita ja kastele tomaatteja säännöllisesti, sillä sadonmuodostus kuluttaa paljon ravinteita.
 9. Amppelitomaatit ja pensastomaatit saavat kasvaa karsimatta versoja, mutta runkotomaateista poistetaan viikoittain sivuversot eli ”varkaat” oksanhangoista.
 10. Köynnösmäiset runkotomaatit kaipaavat myös tukilangat tai -ristikot.
 11. Avaa aamuisin parvekelasitus tai kasvihuoneen tuuletusluukut niin, että ilma kiertää ja siitepöly irtoaa. Jos ilma seisoo, ravistele tainta kevyesti.
 12. Korjaa tomaattisato kypsinä, jolloin väri on syvä. Katkaise loppukesällä runkotomaattien latvat, jolloin hedelmät kypsyvät varmasti.

Kivoja muistoja Kuningaskuluttaja -ohjelmasta!

Kun tein juttuja Yle TV1-kanavan Kuningaskuluttaja-ohjelmaan, sain idean perustaa tomaattitarha olohuoneeseen. Hauskaa se olikin, vaikka lapsiperheen arjessa oleskelupaikat jäivät melko vähiin :)!

Aurinkoisia kevätpäiviä – muista huolehtia ainavihantien kasvien varjostuksesta!

terveisin puutarhatoimittaja Paula


  Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani! 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kukkaruukusta satoa - tomaatti viihtyy parvekkeellakin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *