Paratiisi takapihalla

Kukkivia muistokuvia kesästä

pioninakyma

Kun katselen työkseni kesäisiä kuvia, mieleen nousevat pitkin talvea muistot myös oman puutarhan tähtihetkistä. Mitkä kasveista nyrjäyttivätkään sydämen?

Kaikki kesäiset kuvat näyttävät nyt ihanilta! Myös ne ruudut, jotka olin heittää roskiin kuvaamisen jälkeen. Jokaisella on omat suosikkikasvinsa, mutta poimin tänne oman puutarhamme viisi hurmuria.

valkovuokko

No 1 on valkovuokko, joka kukkii valtoimenaan puutarhamme avo-ojassa. Onneksi aikoinaan jätimme ojat kiertämään tontin reunoja, sillä penkereillä kukkii nyt aina jotain läpi kesän.

sipulikukat

No 2 ovat alkukesällä kukkivat sipulikukat. Vihreäraitatulppaanit ja ukkolaukat kuuluvat sipulikukkiin, joita meille istutetaan joka syksy lisää. Kun puutarha alkukesällä vihertää, alkukesällä kukkivien sipulikukkalajien kauneus pääsee parhaiten oikeuksiinsa.

omenankukat

No 3 ovat omenapuunkukat. Meillä kasvaa enimmäkseen koristeomenapuita, mutta myös satoa tuottava perheomenapuu. Valkokukkaiset rautatienomenapuut ja punakukkainen kirjailijanomenapuu ovat ehdottomia suosikkejani.

 

pionit

No 4 ovat pionit, jotka palasivat pihallemme valon lisäännyttyä. Kaksikymmentä vuotta sitten pihallamme kukkivat ruusut ja pionit, mutta sitten lisääntyvä puiden varjo toi kylkijäisinään rehevyyden – kukinnan kustannuksella.

Ihme kuitenkin tapahtui, kun pihakuusi kaadettiin. Penkkeihin siirtämättä jääneet pionit ovat alkaneet kukkia jälleen!

 

karhot

No 5 ovat kärhöt, joita ei kellään voi varmaankaan olla liikaa. Kärhöt kukkivat meillä ruukuissa ja puiden oksilla – missä vain on tilaa pienelle juurakolle ja hennoille kärhönversoille.

Nykyisin istutamme kärhöt kesäksi ruukkuihin, mutta istutamme niiden taimet syksyllä puiden alle – keväällä istutamme puolestaan uudet taimet ruukkuihin, ja loppukesällä saamme ihastella edellisten syksyjen istutuksista versovia kärhönkukkia pihlajien oksilla.

maitohorsma

Bonus! Siinä ne 5 kukkaa olivatkin, mutta Bonuksena haluaisin mainita pihamme luonnonkukat. Kissankellot, harakankellot, punakoisot, saniaiset, puna-ailakit ja tietysti maitohorsmat.

Pihallamme kasvaa myös heiniä – istutettuina koristeheinien taimina tai itsestään levinneinä luonnonkasveina.

Sanonkin aina, että kalliita olisivat luonnonkasvien taimet, jos lajit harvinaisia olisivat!

Terveisin puutarhatoimittaja Paula


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kukkivia muistokuvia kesästä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *