Paratiisi takapihalla

Kylvänkö siemenistä vai ostanko taimet?

Yrttitarha

Nyt on aika päättää, kylvänkö taimet siemenistä, ostanko pikkutaimet vai hankinko valmiit isutuskokoiset taimet?

Kylvin viikko sitten tomaatteja, astereita ja samettikukkia pienoiskasvihuoneisiin. Ennen kaikkea siksi, että kylväminen on kivaa ja taimia on palkitsevaa hoitaa. Aion siemenpussien lisäksi ostaa myös pikkutaimia – isompiakin – kevään mittaan.

Viime vuoden kylvöksistä ja kylvökasvualustoista kirjoitinkin aikoinaan blogiin, jonka voit lukea täältä. Kollegani puolestaan teki  tänä keväänä lisäjuttua kasvialustojen kyytipojista ja niiden ominaisuuksista. Ehkä tämä juttu hieman selventää!

Vaikka taimikasvatan itse, ostan myös valmiita taimia. Keväällä aion kokeilla myös pikkutaimien jatkokasvatusta, jota en ole aikaisemmin tehnyt. Koska meillä on lasiterassi ja kasvihuoneita, se saattaa onnistua. Katsotaan, kun tilaamani pikkutaimet aikanaan tulevat.

Siemenpussi, pikkutaimi vai valmis taimi?

  1. Siemenistä kasvattaminen palkitsee, mutta varhainen taimikasvatus vaatii sopivat tilat: kylvöksille lämpöä ja taimille valoa. Hyvää on se, että siementen laji- ja lajikevalikoima on laaja ja siemenet säilyvät itämiskelpoisina kuivassa paikassa jopa vuosia. Jos ostaa paljon siemenpusseja, mutta tarvitsee vain muutaman taimen kutakin sorttia, siemenkasvatukselle tulee kyllä hintaa.
  2. Pikkutaimet vaativat myös hyvät taimikasvatusolosuhteet, eli valoa ja lämpöä sopivassa suhteessa toisiinsa. Pikkutaimista kehitys on nopeampaa kuin siemenistä, mutta ulos istuttamaan pääsyä pitää vielä malttaa  odottaa – ja jaksaa hoitaa taimia. Pikkutaimista kasvatetut yksilöt kukkivat ajallaan, usein myöhemmin kuin puutarhalta kukkivina kesän alussa ostetut. Lasiterassi tai lasitettu parveke on jatkokasvatukselle eduksi.
  3. Pistokaslisäys sopii monille huonekasveille, kuten pelargoneille. Pistokkaat omista tai kaverin taimista voi juurruttaa vesilasissa tai muissa kasvualustoissa paakkuntumattomasta kissanhiekasta lähien. Pistokastaimien kehitykselle on valoisa paikka tarpeen. Ainakin pelargonin taimet kehittyvät suotuisissa kasvuoloissa nopeasti.
  4. Istutuskelpoisten taimien hankkiminen on helpointa – mutta usein myös kalleinta. Taimien ostaminen saattaa kuitenkin tulla edulliseksi, jos tarvitset paljon lajeja ja lajikkeita mutta vain muutaman yksilön kutakin. Isot taimet kukkivat ja tuottavat satoa aikaisemmin kuin kylvökset ja pikkutaimet. Jos kasvattaa taimia itse, muutama valmiiksi kukkiva taimi joukossa lisää istutuksen näyttävyyttä alkukesällä.

Työhuoneessani on taimikasvatuksen apuna ikkunat ja kasvilamppu. Lämpötila on hieman alhaisempi kuin keittiössä ja olohuoneessa. Toivottavasti hiukan venähtäneet taimeni tukevoituvat ja pelargonin pikkutaimet pörhäköityvät siellä.

Aurinkoisia puutarhapäiviä kaikille taimikasvattajille!

terveisin puutarhatoimittaja Paula


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kylvänkö siemenistä vai ostanko taimet?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *