Paratiisi takapihalla

Kynttilänvaloa terassille - turvallisesti tunnelmoiden

paula ritanen-närhi, puutarhatoimittaja

Hämärinä syyspäivinä kynttilät luovat lasiterassille lämpimän tunnelman – kylmyydestä huolimatta.  Turvallisinta on polttaa kynttilöitä lyhdyissä, mutta niissäkin vain valvottuna.

Kaunista mutta kylmää, totesin aamulla terassille kurkistaessani. Hämärtyi jo puolen päivän jälkeen, joten sytytin terassille kynttilät. Katselin niiden palamista olohuoneen ikkunasta. Teki mieli ulos istumaan, mutta ulkonäkö pettää: tunnelma on lämmin, mutta tilassa on oikeasti yhtä kylmää kuin ulkona.

paula ritanen-närhi, puutarhatoimittaja

Paloturvallisuus kannattaa ottaa vakavasti

Kynttilöitä, elävää tulta, ei saa koskaan jättää valvomatta. Turvallisinta kynttilöiden polttaminen on palamattomasta materiaalista valmistetuissa lyhdyissä. Kun itse valmistaa lyhdyn, tulee olla erityisen tarkkana. Yhdellä kurssilla tein savilyhdyn, joka roihahti tuleen (allaspalo), kun kynttilä paloi liian pienessä tilassa. Heitin lyhdyn saman tien raunioon. Ostan lyhdyt nykyisin kaupasta, ja poltan niissä vain suositeltuja kynttiläkokoja, ettei lyhty kuumene liikaa. Lisävaloa tilaan tuovat ulkokäyttöön hyväksytyt sähkövalosarjat.

paula ritanen-närhi, puutarhatoimittaja

Kynttelikköjen kanssa saa olla erityisen tarkkana. Olipa työlästä löytää sopivankokoisia kynttilöitä tähän malliin. En sullo täytteeksi edes foliota, mutta tämän valmistajan kynttelikköön ei saanut ainakaan antiikkikynttilöitä pystyyn mitenkään. Loppujen lopuksi parhaiten toimi vinkki, että kynttilänjalkaan tiputettiin ensin toisen kynttilän steariinia ja pystytettiin kynttilä siihen. Kynttelikkö on kyllä niin kiikkerä, että taitaa jatkossa komistaa tilaa ilman tulta.

paula ritanen-närhi, puutarhatoimittaja

Miksi kynttilät eivät aina pala tasaisesti?

Joskus kynttilöille käy näin: yksi palaa muita vauhdikkaammin ja valuttaa alleen. Syynä voi olla veto tai valmistusvirhe etenkin sydänlangassa. Ai, mistä tiedän? Kysyin valmistajalta, kun steariinista valmistetulle antiikkikynttilälle kävi näin. Itse asiassa tämä yksilö ei ole se, jonka kynttilätohtori tutki, mutta taitaa olla samasta vaivasta kyse. Yksi kynttilä paloi vartissa kymmenkunta senttiä muita nopsempaan.

paula ritanen-närhi, puutarhatoimittaja

Steariinikynttilät tuoksuvat joululta, mutta nämä parafiinikynttilät ovat minusta erityisen kauniita. Väriä ei ole vain kynttilän pinnassa, vaan sama sävy jatkuu läpi massan. Parafiini on öljynjalostuksen sivutuote, joten ei-uusiutuva luonnonvara. Parafiinikynttilöiden heikkous on se, että ne vääntyilevät kasvihuoneessa kevätauringossa. Haluaisin myös mehiläisvahasta valmistettuja kynttilöitä, joita olen joskus löytänytkin. Ikävä kyllä, kaikki myyjät eivät ilmoita materiaaleja netissä myytäessä.

paula ritanen-närhi, puutarhatoimittaja

Virolaisesta antiikkikaupasta ostin syksyllä pikkuruisen nukkekodin kynttelikön, jossa voi polttaa vain kakkukynttilöitä. Kokeilin sitä puutarhan pikkupöydällä, mutta vain kuvanoton hetken. Kahisevien lehtien joukkoon elävää tulta ei tietenkään voinut jättää. Kuvat jäivät muistoksi kuitenkin.

Elävää tulta tulee valvoa

Aseta kynttilät jalkaansa niin tukevasti, etteivät ne kaadu. Helpoiten työ sujuu, kun kynttilät ovat saman kokoisia tai  vain hieman paksumpia kuin pesät.

Polta kynttilöitä vain palamattomalla alustalla – myös lyhdyt tulee asettaa palamattomalle alustalle. Aseta kynttiläkruunut tarpeeksi etäälle myös muista rakenteista ja laipiosta.

Ole tarkkana mitoista ja materiaaleista, jos rakennat lyhdyn itse. Kaupassa myytävät mallit ovat turvallisia, kun niitä käytetään mukana tulevien ohjeiden mukaisesti.

Älä päästä kotieläimiä tilaan, jossa ne saattavat kaataa kynttelikön. Kissojamme en todellakaan päästä lasiterassille silloin, kun kynttilät palavat!

Valvo elävää tulta – viimeinen sammuttaa aina kynttilän. Kaamosvalot ovat myös hyvä ja turvallinen vaihtoehto.

Tutustu kynttilätuotteitten turvallisuusvaatimuksiin Tukes sivulta, josta löytyy muun muassa alla oleva ohje.

”Kynttilöiden ja kynttilälyhtyjen askarteleminen vaatii osaamista. Erityistä huomiota on kiinnitettävä siihen, että käytetyt materiaalit kestävät lämpöä ja ettei esim. massan joukkoon saa lisätä palavia aineita, kuten kuivakukkia, hedelmänpaloja tms. Lisäksi lyhdyt tulee valmistaa niin, että palotilaa on riittävästi. Esim. lasisen lastenruokapurkin käyttäminen kynttilälyhtynä voi aiheuttaa paloturvallisuusriskin sillä siinä palotila on riittämätön ja ohut lasi kuumenee polttavaksi.”

Lähde: www.tukes.f

 

Syysterveisin puutarhatoimittaja Paula

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kynttilänvaloa terassille - turvallisesti tunnelmoiden

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *