Paratiisi takapihalla

Lehtikasoille kyytiä - hyödynnä puista pudonneet lehdet puutarhassa

Syksyllä puista ja pensaista putoaville lehdille on hyötykäyttöä puutarhassa.

Paljon puita pihamaalla tarkoittaa, että syksyllä pihaa peittää paksu kerros lehtiä. Viuh! Jo viime viikonloppuna pienen kaupunkipuutarhamme lehtikasat saivat kyytiä, vaikka lehtiä sataa maahan yhä lisää. Ei niitä lehtiä kokonaan hävitetty, vaan korjattiin parempaan käyttöön.

Puutarhassamme ei ole nurmikkoa, vaan maata peittävät perennat, polut ja patiot. Haavanlehdet lakaistaan pois käytäviltä ja niitä työnnetään pensaiden alle ja maanpeitekasvustoon.

Viime kesänä puolivarjoon perustettu lahopuutarha on myös paikka, joka nielee maatuvaa jätettä. Sinne pudonneet omenapuiden ja koivujen lehdet saavat jäävät koskematta.

 

Käytämme patioiden ja käytävien lakaisussa kesällä luutaa. Risuluudan teko-ohje. Syksyllä lehtikasat siirtyvät paremmin haravalla. Siroja japaninvaahteran lehtiä ei tahdo raatsia kerätä pois.

 

Tänä syksynä ruska on ollut erityisen upea. Pikkuhiljaa värikkäät lehdet kuitenkin satavat maahan ja alkavat ruskettua. Tässä muutamia ideoita, kuinka saat niistä hyötyä puutarhassa.

Syyspuutarhan lehdet hyötykäyttöön

  1. Haravoi nurmikolle pudonneet lehdet kasoihin ja vie kompostikehikkoon. Siellä ne maatuvat risujen ja muun puutarhajätteen kanssa maanparannusaineeksi. Maatumista jouduttaa, kun joukkoon sekoittaa typpeä, nurmikonleikkuujätettä tai kanankakkarakeita.
  2. Jätä lehdet hyvällä omallatunnolla nurmikolle, jossa ne hajoavat talven aikana myös paikallaan. Ajele ruokonleikkurilla lehtien päältä, niin se silpputuvat  jo syksyllä nurmen joukkoon. Tammen lehdet maatuvat kieltämättä hitaasti, joten niiden murskaaminen kannattaa.
  3. Lakaise lehdet patioilta ja poluilta istutuksille. Maatuvien lehtien hajottaminen parantaa maan pieneliötoimintaa.
  4. Käytä lehtiä talvenarkojen lajien talvisuojaukseen. Lakaise lehtiä kasvien juurelle ja peitoksi tai hautaa talvenarkoja kasveja lehtikompostiin.
  5. Sekoita lehtiä kasvimaahan tai viljelylaatikon pintamultaan. Jätä päälle katekerros.

 

Jos voimat ovat vähissä ja puutarhan siivous ahdistaa, puutarha kyllä selvittää lehtikasat ilman haravointiakin. Voit myös ottaa ammattilaiset avuksi: pihan siivouksen ja kunnostustuksen työkustannuksista voi hakea kotitalousvähennystä verotuksessa. Lisätietoa www.vero.fi

Pihallamme juuri nyt

Suurin osa puiden ja pensaiden lehdistä jää puutarhan maanparannusaineeksi istutuksille. Osan pikkupuutarhan runsaasta lehtimassasta viemme jopa naapurin (kiitos) lehtikompostiin. Lehtiä tulee järjettömän paljon!

Perennojen kuolleita versoja ei syksyllä leikata, vaan kasvien varret saavat jäädä maatumaan paikoilleen. Keväällä istutuksia siistitään kovin kevyellä kädellä. Jos muutama vahva verso on jäänyt pystyyn kevääksi, sipulikukkien kehitystä kytättäessä ne murskataan kasvustoon.

Kivipolut ja puupatiot lakaistaan syksyllä tarkkaan. Meillä on jopa lehtipuhallin! Vuosien harkinnan jälkeen hankimme puhaltimen, jota  käytämme käytävien imurointiin. Luksusta, mutta märät liuskekivet, puupatio ja märät haavan- ja koivunlehdet ovat osoittautuneet vaarallisen liukkaaksi yhdistelmäksi.

Kauniita syyspäiviä!

terveisin puutarhatoimittaja Paula

Pitääkö lehdet haravoida vai ei – vierailulla Mikkoloiden puutarhassa.

Ahdistaako syksy – 10 vinkkiä helpottamaan syystöitä


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Lehtikasoille kyytiä - hyödynnä puista pudonneet lehdet puutarhassa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *