Paratiisi takapihalla

Lumi suojaa puutarhaa paukkuviltakin pakkasilta

luminen-puutarha-terassilta-kopio
Lasiterassilta on nyt kiva seurata lumista puutarhaa. Hieman jouluinen olo tuli kynttilöistä.

Puutarhanomistajat ilahtuivat juuri oikeaan aikaan Etelä-Suomeen sataneesta lumesta.Tulossa on paukkupakkasia, jotka paljaassa maassa olisivat saattaneet aiheuttaa pahoja talventuhoja.

Aamulla herätessä ohut lumikerros peitti vantaalaispuutarhaamme. Oli ihmeellisen valoisaa, kun maa oli edes osittain valkoinen. Vau, tällaistako se talvi on!

Jossain vaiheessa päivä taas hämärtyi ja menin ulos katsomaan, mitä tapahtuikaan. Oli alkanut leijailla lumihiutaleita, kohta pyryttikin. Muutamassa tunnissa puutarhan peitti paksu kerros pumpulin lailla kevyttä hiutashöttöä.

luminen-puutarha-kopio
Koska pakkaslumi on kevyttä, rusokuusamavanhus ei ole oksien kuorrutuksesta moksiskaan.

Välillä sade jatkui hiljaisempana, mutta iltaa kohti pyry vain yltyi. Nämä iltapäivällä otetut kuvat ovat jo historiaa, lumityöt on pihatiellä tehty jo kolmesti.

Miten voi aikuinen ihminen ilahtua näin paljon lumisateesta!

lunta-omenissa-kopio
Rautatienomenapuut hedelmät saivat kuorrutuksen. Kiteiden kauneuden näkee läheltä katsoessaan.

Pakkaslumi keräytyy puutarhan kasvien ja rakenteiden päälle kasoiksi, koska lumikiteet ovat pakkasella maahan langettuaan vielä särmikkäitä. Lumityötkin sujuvat sukkelaan, sillä lumi on nyt hyvin kevyttä.

havu-lumessa-kopio
Kartiovalkokuusi ja tuija tarvitsevat kohta kevennystä, jos lumisade tästä vielä jatkuu.

Jos lunta sataa lisää, täytyy sitä kohta ravistella pois havujen oksilta. Räntälumi painaa pensaat herkästi jopa pitkin maata. Vielä ei ole mitään ongelmia.

monivuotiset-lumessa-kopio
Talvehtivien kasvien kumpare sai joulun jälkeen havukatteen, mutta kyllä lumi on tervetullutta.

Vastasatanut lumi on ilmavaa, erinomaista eristettä. Vaikka tulisi kovakin pakkanen, koristeomenapuun juurelle haudatut yrtit ja ruusut ovat hyvässä tallessa.

Joulun jälkeen peittelimme ne joulukuusen havuilla, joten kumpare kerää hyvin lunta.

pensaat-lumessas-kopio
Loistava ajoitus lumisateelta! Pensasangervojen pitäisi pärjätä nyt hyvin.

Viime talvena pakkaset iskivät aikaan, jolloin maa oli vielä paljas. Silloin talvituhot olivat koko maassa suuret – ja koko kevät ja kesä puutarhoissa niitä surtiin.

Nyt näyttää hyvältä, sillä luonnollinen pakkaspeite on valmiina ottamaan haasteet vastaan.

Miten lumi suojaa?

  1. Lumi suojaa kasvien versoja ja juuristoa etenkin, kun lumikerros on paksu. Ei ihme, sillä eikös lumilinnassakin ole pakkasilla  lämpimämpää kuin sen ulkopuolella.
  2. Erityisen hyvä pakkassuoja on vasta satanut lumi, joka sisältää paljon ilmaa. Se on hyvin kevyttä: pakkaslumi painaa vain kymmenesosan vastaavasta vesitilavuudesta.
  3. Kevättalvella lumi koostuu enemmänkin jääpalasista. Kun lumi muuttuu, sen lämmöneristyskyky heikkenee. Silti sitä voi  käyttää vaikkapa ainaviantien varjostukseen.
  4. Paksukaan hanki ei pelasta kasveja, jotka voivat huonosti muutenkin. Oikealle kasvupaikalle istuttaminen on tärkein talvenkestävyystakuu.
  5. Vesipitoinen, painava räntälumi kannattaa ravistaa pois vaikkapa havujen oksilta, sillä se painaa kasveja maata vasten. Oksat voivat jopa repeillä sen painosta.

img_8365

Pakkaspäiviä hyvillä mielin nyt odotellen, terveisin puutarhatoimittaja Paula

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Lumi suojaa puutarhaa paukkuviltakin pakkasilta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *