Paratiisi takapihalla

Mitä kuuluu tilaihmeellemme?

 

DSC_0117
Humalaköynnökset alkavat jo kivuta pikkupuutarhaan johdattaviin portteihin.

 

Mitä kuuluu tilaihmeellemme?

Viime vuonna Kotiliesi-lehti kertoi puutarhaystäväni Anita Koskinen-Vasilenkon vantaalaisesta pikkupuutarhasta. ”Anitan tilaihmeestä”, kuten emäntä itse Avoimien puutarhojen esittelyssään kuvailee.

IMG_0338
Puutarhaystävien kesken on aina yhtä hedelmällistä tavata. Vasemmalla vantaalainen puutarhaystäväni Anita Koskinen-Vasilenko.

Kävin tänään Anitan kevätpuutarhassa – mikä huikea näky!

Hyvin hoidetussa pikkupuutarhassa kasvaa yli 500 puutarhakasvisorttia, kuten pioneja, kärhöjä, kurjenpolvia, liljoja ja kurjenmiekkoja.

Vaikka emännän omien sanojen mukaan mitään ei ole tänä keväänä puutarhassa ehditty tehdä, kaikkialla kukkii silti – ehkä syksyllä on ahkeroitu keväänkin edestä?

DSC_0107
”Tavallisesta kaupasta vaan isossa pussissa ostin”, kertoo Anita upeiden tulppaaniensa alkuperästä.

Tulppaanit kukkivat nyrkinkokoisina ja narsissit loistavat keltaisenaan. Laukkojen kukkanuppujen avautumista vielä odotellaan, mutta kurjenmiekkoja on alkanut jo nousta.

DSC_0111
Aarre-penkissä kasvavat muun muassa kerrotut valko- ja keltavuokot, sekä muut kasvinharrastajan keräilykohteet.

Sitten viime käynnin puutarha on saanut lisää lajeja ja rehevöitynyt. Naapureiden upeat omenapuut ovat aloittamassa kukintaansa – kaupunkipuutarhoissa naapureista voi olla iso ilo.

DSC_0151
Kevään vihreyden keskeltä nousevat toukokuussa sipulikukat ja toiset lajit myöhemmin. Kohta on pionien kukoistuksen aika.

Vihreän nurmimaton on pikkupihalla ajellut jo edellisenä päivänä Anitan ukrainalaissyntyinen aviomies Petro ”Petja” Vasilenko, josta on pääpuutarhurille iso apu. Mukava on siistillä nurmikolla köynnösporttien läpi astella.

Vinkiksi yrttiviljelijöille!

Etelään antavalla pihalla pääosassa ovat koristekasvit. Vasilenkot viljelevät vihanneksia ja yrttejä myös viljelypalstallaan, sillä omakotitalon pikkupuutarhaan niitä ei suuri määrä mahtuiskaan.

DSC_0359
Anitaa kuvataan Kotilieden 2015 juttua varten. Päivä oli kuuma ja aurinkoinen.

Puutarhavierailulta lähden vatsa täynnä ukrainalaista suolaheinäkeittoa ja kurpitsalettuja. Suolaheinää Vasilenkot kasvatavat palstallaan – kuinka herkullista!

Mikseivät meikäläiset viljelijät kasvata sitä ruukkuyrtteinä  vaikkapa viinisuolaheinän tapaan? Tai pakkaa versoja tuorepakkauksiin, kuten jopa pikkuruisia orvokinkukkia?

DSC_0358
Rehevä humalaportti kesällä 2015.

Jaettu ilo – paras ilo

Ihana iltapäivän hetki puutarhystävien kesken on ohitse. Puutarhaharrastuksen jakaminen ystävien kesken tuo iloa arkeen. Nautimme yhdessä puutarhan kauneudesta ja jaamme osaamistamme – joskus taimiakin.

Kun kävin Anitan noin kymmenvuotiaassa puutarhassa ensimmäistä kertaa sain häneltä viinisuolaheinän taimen, joka onkin tuottanut paljon satoa.

Iloa siitä pitää jakaa myös eteenpäin!

– Näin suuri kasvivalikoima ei olisi ollut mahdollinen ilman puutarhaystäviäni. Kasveja saa edullisimmin vaihtokaupoilla taimenvaihtopäiviltä tai siemeninä siemenketjukirjeistä, Anita vinkkasi jo Kotilieden jutussamme.

 

Tässä vielä Anita Koskinen-Vasilenkon Kotiliesi-lehden jutussa jakamat vinkit:

Parhaat oivallukset Anitan pihalla

 1. Köynnöskaarikuja terassin ja kukkapenkin välissä innostaa peremmälle.
 2. Kun lajeja on paljon, kukinta jatkuu pihalla keväästä syksyyn.
 3. Tiiviit kasvustot estävät rikkakasveja valloittamasta kukkapenkkejä.
 4. Kun puutarhan väriskaala on hallittu, kasvit voi istuttaa otollisille kasvupaikoille.
 5. Pensasaita rajaa tilaa valoisaksi puutarhahuoneeksi.

Pieniä iloja pikkupihassa

 1. Pieni piha on helppo hahmottaa.
 2. Pienen pihan hoitotyöt ovat hallittavissa.
 3. Pienessä pihassa riittää aikaa nautinnolle.
 4. Pikkupihalla yksityiskohdatkin erottuvat.
 5. Hyvällä tahdolla pihalle mahtuu paljon.

Kiitos kaikille puutarhaystävilleni kohtaamisistamme!

Terveisin puutarhatoimittaja Paula

 


  Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani! 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mitä kuuluu tilaihmeellemme?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *