Paratiisi takapihalla

Muistatko kasvit, jotka istutit tai kylvit - puutarhatoimittaja teki löytöjä pihatiellä

Yllätyksiä puutarha täynnä! Aika moni puutarhan hoitaja ihmettelee, mistä penkeistä nousevat kasvit ovatkaan peräisin. Puutarhatoimittaja seuloi kukkivia kasvejaan pihatiellä.

Kannattaisi varmaan säilyttää nimilaput – saatikka pitää kirjaa istuttamistaan kasveista. Joillakin on puutarhassaan jopa kiviä, joihin on maalattu ainakin lahjoittajan nimi. Hieno idea!

 

Ovatkos nämä vuohenkelloja? Näitä en ole itse istuttanut enkä kylvänyt, mutta naapurissa on komea esiintymä, joka karkaa meillekin. Eipä tuo haittaa, saahan noita karsittua, jos liikaa leviävät.

Kissankelloja olen tienpientareelle sekä siirtänyt että istuttanut taimista. Nyt ne ovat levinneet oikein kunnolla. Viikolla ihailin kissankellojen kukintaa tienvierustoilla onnellisena siitä, että meidänkin tiehiekassa kasvaa.

Puutarhassa ruukuissa kesän kasvaneet kärhöt istutamme nykyään syksyisin puiden alustoille. Nyt moni niistä aloittelee kukintaansa, ja pihlajat ovat mainoita kärhötelineitä. Alppikärhöt kukkivat jo, mutta jalo- ja viinikärhöt aloittelevat. Lajikelappujen perään on enää turha haikailla.

Jotkut puutarhamme kasveista ovat peräisin puutarhoista, joissa olen saanut vierailla. Pikkusormustinkukan sain aikoinaan puutarhaystävältäni Kristalta, joka perheineen hoitaa puutarhaansa ja kissojaan Nurmijärvellä.

Muistanko oikein, että toin vaaleanpunaisen palavarakkauden kasvivärjäri-Leenan puutarhasta? Ihastuttavaa paikkaa olen joka tapauksessa monesti muistellut jälkikäteenkin katsellessani näitä suloisia kukkia.

Mistä ihmeestä virmarjuuri levisi pihatien penkkiin? Siellä se kukkii ja tuoksuu valkoisin ja hennon vaaleanpunaisin kukin. Naapurissakin, mutta tällä kertaa taidamme itse olla se karkulaislähde.

 

Maitohorsmat ovat puutarhassamme toivottuja luonnonkasveja – myös pihatien penkissä. Jos liikaa versoja nousee, niitä saa helposti karsittua vähemmäksi. Kukinnan jälkeen leikkaamme horsmat matalaksi.

Iltakävelyllä puutarhassa mukaan tarttuu aina jotain maljakkoon laitettavaa. Tienvieruspenkkimme on erityisen satoisa!

Yllä mainittujen kasvien lisäksi pihatietämme vierustaa 17 amerikanpihlajaa, 1 omenapuu, toistakymmentä pensasangervoa sekä lukuisia lajeja tai lajikkeita perennoja tai luonnonkasveja.

Kerää kukkia puutarhasta – kesä on lyhyt!

terveisin puutarhatoimittaja Paula


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Muistatko kasvit, jotka istutit tai kylvit - puutarhatoimittaja teki löytöjä pihatiellä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *