Paratiisi takapihalla

Multaa sormien lomaan - istuta nyt pelargonien pikkutaimia

Kunnosta pelargonit kevääseen. Juurruta omien kasvien pistokkaita tai osta kaupasta pikkutaimia.

Pelastin jo helmikuun alussa muutamia talvesta kärsineitä pelargoneja ottamalla niistä pistokkaita, mutta nyt huollettiin kaikki taimet. Jotta saadaan taas kesäksi 100 täyteen, otettiin samalla pistokkaita ja istutettiin pikkutaimia.

Lue lisää: Operaatio Pelasta pelargonit, ota nyt pistokkaita

Kuvassa puutarhaystävältä saatu adoptiopelargoni. Vähän venyy, mutta voi hyvin!

Vanhat pelargonit. Aloitamme pelargonien kevään lisäämällä ruukkujen pinnalle uutta ravinteikasta kukkamultaa.  Sitä ennen olemme jo helmikuussa lannoittaneet (satunnaisesti) kasvilamppujen alla talvehtivia kasveja laihalla lannoitevedellä. Nypimme kasveista pois kuihtineet lehdet ja leikkaamme pois kuolleet versot. Osa kasveista kasvaa vapaan kasvatuksen periaatteella, osan honteloista madallamme 15-20-senttisiksi.

Voi, söpöt pikkuruukut täytyy laittaa talteen.

Pikkutaimien istutus. Ostin lisää lajikkeita pikkutaimina puutarhamyymälästä. Kirjavalehtinen pelargoni William Langutt on kyllä ennestäänkin, mutta pikkutaimihyllyjen ohi on mahdotonta kulkea ostamatta mitään.  Juuret ovat vähän hennot, mutta hyvä taimi tästä tulee.

Keittiötarhurin paras ystävä on Rhdokselta tuotu teräsvati, jossa voi ruukuttaa.

Käytän istutusastioina pelargoneilla saviruukkuja, koska ne ovat kauniita ja pelargonit viihtyvät niissä. Saviruukku haihduttaa vettä, joten eipä tule kasteltua liikaa. Mullaksi kokeilen nyt pelargonien erikoismultaa, mutta monensortin kukkamultaan ovat kasvimme saaneet tottua.

Saviruukku sietää runsaskätistäkin kastelua.

Valmiit taimet. Jo nyt myydään myös kukkivia pelargoneja, joista tuli kesänkaipuuta helpottamaan ostettua iki-ihana vaaleanpunainen Mårbacka. Kastelu viimeistelee istutuksen: taimen juuripaakku kastuu ja ympäröivä multa tiivistyy sitä vasten.

Juurrutusta äidin malliin vesilasissa.

Pistokkaat vesilasissa. Vanhaan tapaan leikkelen pelargoneistamme ainakin kaatuilevat latvat vesilasiin juurtumaan. Poistan pistokkaista tyvitapit ja lehtiä muutaman alimman nivelvälin matkalta. Pistokkaan pilaantuvat, jos veteen jää mätäneviä kasvinosia. Kannattaa silti lisätä ja vaihtaa puhdasta vettä muutamien päivien välein.

Juurrutusta taimimullassa ja saviruukussa.

Pistokkaat kasvualustaan. Pitkästä aikaa olen laittanut muutaman pistokkaan myös suoraan multaan juurtumaan. Käytin ruukuissa taimimultaa, johon tyrkkäsin ensin etusormella reiän ja asetin puolipuutuneet noin 15-senttiset pistokkaat. Tiivistin kastelemalla, ja vein ruukut lämpimään paikkaan kasvilampun alle.

Lue lisää: Hyvä aika lisätä pelargonit – DIY ohjeet

Kasvien hoitaminen palkitsee

 

Vaikka multaa tunkee kynsien alle ja valuu keittiön lattialle, kasvien hoitaminen palkitsee. Kesällä nyt istutetut taimet kukkivat, vaikka nyt siitä vasta haaveillaan!

Valoisia talvipäiviä taimikasvattajille, terveisin puutarhatoimittaja Paula


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Multaa sormien lomaan - istuta nyt pelargonien pikkutaimia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *