Paratiisi takapihalla

Oma huone puutarhassa

IMG_2629
Kasvihuoneen voi kalustaa vaikkapa perintötavaroilla tai kirpputorilöydöillä.

Oma huone puutarhassa

Kasvihuoneesta voi tehdä tunnelmallisen paikan, jossa voi istua omassa rauhassa – päivällä tai yöllä.

Vuosia sitten äitienpäivälahjaksi saatu valkoinen kasvihuone on minun ikioma huoneeni. Silmäni lepää huoneen sisustuksessa ja kasvivalinnoissa.

Joskus kutsun vieraita Pelargonihuoneeseeni, mutta yleensä olen siellä mieluiten yksin. Koska vietän kesät vilkasta puutarhalkukurin elämää, kasteluavun otan mieheltäni kuitenkin ilolla vastaan!

IMG_2668
Kynttilöiden palaessa kesäyössä huonetta on hauska vilkaista ulkoakin.

Olohuone makuuni

Olisipa kasvihuone – moni huokaa. Meidän metallipuitteinen kasvihuoneemme tuotiin aikoinaan Englannista, sillä unelmieni kasvihuonetta ei ainakaan tuolloin täkäläisistä kaupoista löytynyt.

Huone sijoitettiin kaitarunkoisen koivun alle. Nyt suureksi varttunut riippakoivu varjostaa huonetta, mutta puusta ei luovuta. Täytyy vain silloin tällöin muistaa ihastella kaunista puuta naapurille, sillä itse asiassa puu sijaitsee hänen tontillaan.

Kasvatin kasvihuoneessa aluksi kukkia, yrttejä ja tomaatteja, mutta alusta pitäen se on ollut ennen kaikkea viihtyisä olohuone ja lepopaikka. Yhtenä vuonna oli pikkuruinen ruokapöytäkin ja toisena laveri torkkuja varten.

DSC_0097
Katselen kauniita esineitäni ja muistelen matkaa Intaan.

Nykyisin pienen huoneeni kalustuksena ovat vanhat piirongit, kirjoituspöytä ja pari tuolia. Kukkia varten on maljakkona lasipurkki ja pöydällä teekuppi, jota ei koskaan käytetä.

Pöydät ja hyllyt täyttävät isot ja pienet pelargonit, jotka talvehtivat keittiön ja olohuoneen ikkunoilla. Välillä kasveja kertyy liikaakin niin, ettei joukkoon tahdo mahtua.

Ruukussa lattialla versoo Piilu-kärhö, joka talvehtii oikukkaasti. Uusi taimi hankitaan ja istutetaan tarvittaessa keväällä.

 

DSC_0038
Pelakuuhuoneeksi nimetty kasvihuoneeni on nimensä mukaan täynnä pelargoneja.

Illan tullen huoneeseen

Päivällä käyn kasvihuoneessa katselemassa ja hoitamassa pelakuita, mutta iltaisin huoneessa on hauskinta. Villasukat jalassa vetäydyn huoneeseeni ja sytytän kynttilät.

Kun vielä näkee lukea, selailen puutarhalehtiä ja haaveilen. Pimeyden tultua kuuntelen radiota. Kun illat viilenevät, kasvihuoneessa on yhä lämmintä.

DSC_0052
Pelargoneissa riittää siivottavaa jokaiselle käyntikerralle.

 

Muista tämä:

  1. Ota yhteys kunnan rakennusviranomaisiin ennen kasvihuoneen hankintaa. Kasvihuoneelle tarvitaan usein ainakin toimenpidelupa.
  2. Jos huone sijoitetaan rajan tuntumaan, myös naapureiden suostumus rakennushankkeelle on tarpeen.
  3. Osta niin iso kasvihuone, että sinne mahtuvat sekä kasvit, kalusteet ja ihmiset.
  4. Varaudu ovimikoksi ja kastelemaan kasveja, sillä kasvihuoneessa lämpötila nousee korkeaksi jo aamusta.
  5. Sisusta oleskelukasvihuone vaikkapa kirpparilta hankituilla sisäkalusteilla. Eivät ne niin nopeasti lahoa kuin monet pelkäävät.

Puutarhaunelmia kesänalkuun,

terveisin puutarhatoimittaja Paula

 

 

 

 

 

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Oma huone puutarhassa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *