Pelargonit palasivat kotiin

kasvilampun alla pelakuita

Pelargoneja voi kasvattaa monivuotisesti, vaikkei viileää talvetustilaa olisikaan. Puutarhatoimittajan koti täyttyy talveksi pelakuista.

Kesällä olohuoneessamme on iso tyhjä tila, jota reunustavat kentiapalmut. Keittiön ikkunalaudat ovat autiot, koska ne odottavat kesälomalaisia kotiin.

Kotimme ei oikeastaan laajene kesäksi ulos  – vaan siirtyy sinne. Siksi kotona pitää olla tilaa kymmenien pelargoniemme talvehtimiselle.

pelakuuhuone lokakuu

Vielä tänä aamuna pelargonihuone näytti hyvältä, mutta on pakko tunnustaa – kesä on ohi. Kostea, lämmin päivä sopi pelargonien siirtämiseen sisälle, joten toimeksi!

siivoaa pelakuita

Kasvihuoneessa pelargonit ovat rehevöityneet ja kukkiakin vielä riittää, mutta ei näitä voi enää lämmittämättä kasvihuoneessa pitää.

Ikävä kyllä, on poistettava avoimet kukat, jotka varisevat kuivassa huoneilmassa. Tänä vuonna poistin myös värittyneet nuput, koska nekin ovat usein shokkisiirrosta kärsineinä kuivuneet avautumatta.

Kyllä, käytän käsineitä. Voin poimia muutaman kuivan lehden avokäsin, mutta enemmästä pelargonien koskettelusta saan ihottumaa. Se ei estä kuitenkaan pelargoniharrastusta.

 

leikkaa pelakuita

En leikkaa pelargonejamme oikeastaan koskaan, mutta tänä syksynä on ihan pakko. Ei tällaisia puskia mahdu kotiin millään kymmeniä, vaikkei sohvaryhmää olohuoneessamme olekaan.

Ylimääräiset kiemurat nipsaisin pois, jotta kasvit pysyvät pystyssä.

pelakuiden pesu

Kirvoja on  ollut toisen kasvihuoneen kasveissa, mutta näissä ei näkynyt ainakaan haitaksi asti. Varmuuden vuoksi suihkutin taimet silti. Samalla ruukut puhdistuivat, ja kastelu hoitui.

 

tassien pesu

Kylmällä vedellä ulkona huuhtaistiin myös alustassit. Sisällä vielä pesin ne lämpimällä saippuavedellä, sillä lehtokotilotkin olivat niissä näemmä kiipeilleet.

pelakuukomposti

Kompostiin tuli leikkuujätteestä aimo kasa. Monta pistokasta sieltä olisin saanut, mutta syksy ei ole otollisin aika juurruttaa ainakaan meillä. Ja mihin minä ne uudet taimet olisin laittanut?

pelakuita sisälle

Olisi mukava kirjoittaa, että pelargonit ovat koko perheen harrastus. Totta puhuen, mieheni on jo harrastuksessa kaulaansa myöten, mutta pojatkin auttavat. Valtteri (kuvassa) on oikea aarre kantohommissa, ja tarkkakätinen Joel kastelee pelargonit matkojemme aikana.

pelakuut keittiössä

Noin! Nyt on kaikki valmista – tai oikeastaan ”Pelargonien muuttoruljanssi, osa 1”.

Pelargoneja on nimittäin vielä toinenkin kasvihuoneellinen, mutta ne saavat odottaa ensi viikonloppuun. Jos tulee pakkasia, laitetaan turvaksi lämmitin.

pelakuuhuone pestään

Kun kasvihuone on tyhjä, se pestään jo syksyllä. Kolmen kasvihuoneen ja yhden lasiterassin loukussa on tullut käyttöä tälle kapineelle. Painepesurin hankimme vasta tänä syksynä, mutta iso apu siitä on.

tyhjä pelakuuhuone

Kohta on uusi kevät ja kaikki alkaa alusta. Kun huone on syksyllä pesty, keväällä se vain huuhtaistaan. Jouluksi kasvihuoneisiin sytytetään kynttilät, jolloin ne loistavat kuin jättiläismäiset lyhdyt.

Iso osa pelargoneistamme kuolee huoneenlämmössä talven aikana, mutta iso osa selvityy. Niistä otamme pistokkaita ja juurrutamme ensi kesäksi. Jos olisi viileä valoisa tila, se varmasti olisi pelargoneille paratiisi.

Paulan pelakuut lyhyesti

  1. Talvehtimispaikkamme on huoneenlämmössä. Lisävaloa pelakuut saavat kasvilampuista ja loisteputkista, mutta eivät ihan tarpeeksi. On tehtävä kompromisseja, koska kodista ei haluta kasvihuonetta.
  2. Syksyn ja talven aikana osa aina kuolee. Kasvit eivät pidä liikakastelusta eivätkä kuivumisesta. Lannoittaminen lopetetaan talveksi, mutta keväällä kasvit saavat uutta ravinteikasta lisämultaa ja lannoitus aloitetaan maaliskuussa.
  3. Astiat ovat punasaviruukkuja. Jotkut ovat perintökalleuksia ja toiset on matkamuistoja. Ruukkuja on myös ostettu myös pinokaupalla tukusta. Erityinen keräilykohteemme ovat vanhat suomalaiset (Tyrvään savi) saviruukut.
  4. Kevään edistymisen mukaan pelargonit roudataan kasvihuoneeseen, tavallisesti huhtikuussa. Jos tulee vielä hallaöitä, kasvit peitellään harsolla. Sisällä kasvaneet lehdet saattavat kitua hengiltä valon lisäännyttyä äkillisesti, mutta uusia puhkeaa tilalle.
  5. Pistokkaita juurrutamme kevättalvelta alkaen. Parhaaksi on todettu äidin valinta, vesilasissa juurruttaminen. Kun taimessa on valmiina juuret, se melko varmasti selviytyy jatkossakin.

Jos olet kinnostunut pelargoneista, tarjolla on yhdistys

Suomen Pelargoniyhdistys ry.

Vanhoja pelargonikantoja olen hankkinutmessuilta ja Annalan puutarhasta

Hyötykasviyhdistys

Lämpimiä syyspäiviä!

terveisin puutarhatoimittaja Paula

 

 

Kommentit

Kommentoi juttua: Pelargonit palasivat kotiin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X