Paratiisi takapihalla

Pelasta pelargonit - ota nyt pistokkaita!

Kasvilampun alla talvehtineesta yksilöstä otetaan latva pistokkaaksi, jolloin tyvestä versoo uusi tuuheampi pelargoni.

Varmista kesän kukinta ottamalla talvehtineista pelargoneista pistokkaita.

Kotonamme huoneenlämmössä kasvilamppujen alla pelargonien talvehtiminen on sujunut kohtuullisen hyvin. Kasveja on kyllä kuollut, lehtiä putoillut ja versotkin harvenneet. Se on ihan tavallista, kun eivät lamput ihan joka kolkkaa valaise. Arvioilta 80 % on kuitenkin hengissä ja parhailla paikoilla suorastaan rehevässä kunnossa.

Lue lisää pelargoniemme talvetuksesta huoneenlämmössä: Pelargonit talvisäilöön – kokeile tätä kotona!

 

Välillä pistokkaatkin ovat hujoppeja, koska nivelvälit ovat venähtäneet talvella.

Kesän kukkaloistoa kuitenkin syytä varmistella. Otan pelargoneista nyt pistokkaita, jotta taimia riittää, vaikka joku yksilö vielä menehtyisi. Koejuurrutin ensimmäiset vesilasissa, ja pistokkaisiin puhkesi terhakkaat juuret.

Ota pelargonin pistokas  – toimi näin

Leikkaa taimen latvaverso terävällä veitsellä nivelen alapuolelta. Pistokkaassa on hyvä olla vähintään 3-4 niveltä. Poista alimmat lehdet ja kalvomaiset korvakkeet nivelen ympäriltä.

Jatkan vesilasissa juurruttamisen perinnettä siksi, että pistokkaiden juurruttaminen ei vie silloin paljoa tilaa.

Aseta pistokas vesilasiin, ja vie astia lämpimään, valoisaan paikkaan juurtumaan. Lisää vettä tarpeen mukaan ja vaihda vesi, jos se samenee. Viikossa tai parissa niveliin on puhjennut juuret. Erityisen hyviä juurtumaan ovat puolipuutuneet versot.

 

Tässäpä on passelin mittainen ja oikein tukeva pistokas juurtumassa.

Pistokkaat voi juurruttaa myös suoraan kasvialustaan pistettyinä. Tee istutuskuoppa vaikkapa lusikan varrella, ja tiivistä multa pistokkaan ympärille. Kastele, niin multa tiivistyy lisää. Samalla tavalla voit istuttaa vesilasissa juurrutetut pistokkaat.

 

Pelargonien pikkutaimista on helppoa ja huokeaa aloittaa uusi harrastus.

Pikkutaimia saa myös ostaa valmiiksi juurrutettuna. Niillä itsekin täydennän valikoimia, jos joku lajike ei kotona talvehtinut. No, tuo taisi olla tekosyy: ostan lisää joka tapauksessa :).

Maaliskuussa matkustan Ruotsiin Nordiska Trädgårdar messuille, josta aion tuoda tuliaiseksi muutaman pelargonintaimen. Kotimaastakin saa kyllä hyviä taimia.

Lue lisää vierailustani Peltosen puutarhalla: Kolmannen sukupolven puutarhuri jakaa osaamistaan – Peltosen puutarhan ihanat pelargonit!

Pelargoniostoksilla Saaren kartanon puutarhalla pari vuotta sitten. ”Pelastin” sylikaupalla taimia, jotka vielä kesällä odottivat uutta kotia.

 

Aurinkoa kevääseen!

terveisin puutarhatoimittaja Paula


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pelasta pelargonit - ota nyt pistokkaita!

Kysyvä

Myöhäistääkö pistokkaiden ottaminen kukinnan alkamista?

paularitanennarhi

No, ei oikeastaan ainakaan merkittävästi. Talvetetut taimet kukkivat aina myöhemmin kuin puutarhoilla kevätmyyntiin kasvatetut. Toisaalta talvetettaessa osa emoista kukkii liiankin aikaisin. Parhaiten ja nopeimmin kukkivia taimia saa, jos ostaa valmiiksi kukkivat. Me talvettajat tyydymme siihen, että kaiken kaikkiaan pelargonit kukkivat vasta keskikesältä alkaen.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *