Paratiisi takapihalla

Rakkaudesta perennoihin Rääkkylässä - Katso kukkaa -teos opastaa perennavalinnoissa

Paula Ritanen-Närhi, puutarhatoimittaja

Perennoilla saa pihaan kukoistusta läpi kasvukauden vuodesta toiseen, kun valitsee lajit ja lajikkeet taitavasti. Joiltakin istutussuunnitelmien teko sujuu luonnostaan, mutta tarjolla on myös ammattiapua ja kasvioppaita.

Kesällä Etelä-Karjalan retkelläni vierailin puutarhaystäväni Pirkko Kaasisen ja hänen miehensä Kaukon Rääkkylän Rasivaarassa sijaitsevassa maatilan puutarhassa. Puutarha on kertakaikkisen hurmaava! Kukkaihmisen puutarhassa lajeja ja lajikkeita on lukemattomia, ja kukoistusta riittää keväästä syksyyn.

Paula Ritanen-Närhi, puutarhatoimittaja

Kun Pirkko tuli 1900-luvun alusta suvun hallussa olevaan maalaistaloon miniäksi 1960-luvulla, ansiotyön ja kolmen lapsen äitiyden ohessa hän alkoi pikkuhiljaa rakennella puutarhaa. Kukkaharrastus lähti suorastaaan lentoon vajaat 15 vuotta sitten.

Paula Ritanen-Närhi, puutarhatoimittaja

Vaikka puutarha on valmiin oloinen, runsas ja rehevä, emännän ideat eivät ole hiipumassa. Uusia lajeja tulee vastaan yhä, ja entisiä taimia jaetaan. Kahden tähtiputkilajikkeen muodostama perenna-aita on uudistuksen alla, vaikka hurmaava se olisi näinkin.

Paula Ritanen-Närhi, puutarhatoimittaja

Kesällä käydessäni kukkivat pionit, kuten vaaleanpunainen ’Aleksander Fleming’. Cottage garden tyylinen puutarha suorastaan vaatii pioneja, ritarinkannuksia ja ukonhattuja.

Paula Ritanen-Närhi, puutarhatoimittaja

Kun joku haaveilee muutamasta taivaansinisestä sinivaleunikosta, Pirkon kokoelmiin kuuluu kokonainen valeunikkojen alue. Se kukkii sinisenä, valkoisena ja liilanpunaisena.  Tässä upea ’Hensol Violet’.

Paula Ritanen-Närhi, puutarhatoimittaja

Maalaispuutarhassa versovat tietysti myös perinneperennat. Siellä raunioyrtilläkin on tilaa levitä. Kellokukkia, tuliunikoita ja sormustinkukkia pilkkii kasvustosta siellä täällä, vaikka emäntä tuskaileekin suorastaan ”liian hyvin” viihtyvien kasviensa kanssa.

 

Paula Ritanen-Närhi, puutarhatoimittaja

Kiitos puiden, niiden katveessa kukkivat upeasti tänä vuonna heinä-elokuussa varjoliljat. Niihin kuuluvan ’Claude Shride’ -lajikkeen syvänpunaiset kukat muistuttavat turbiinipäähinettä. Ihastuttavien varjoliljojen vuoksi jokaisen kannnattaisi istuttaa puutarhaansa edes yksi omenapuu.

 

Paula Ritanen-Närhi, puutarhatoimittaja

Pirkko ja Kauko Kaasisen puutarhassa sain vierailla jo vuosia sitten, mutta tänä sateisena kesänä kaikki tuntui kasvaneen entistä komeammin. Kasvien valinta ja istuttaminen viihtymisen ja estetiikan kannalta oikeille paikoille tuntuu sujuvan Pirkolta luonnostaan. Omien ideoittensa lisäksi kauneutta rakastava puutarhan vaalija seuraa ahkerasti puutarhalehtiä, -ohjelmia ja puutarhakeskustelupalstoja.

Lämmin kiitos, että sain vierailla puutarhassanne!

Kuinka perustan ihanan perennapuutarhan?

Jos perennojen valinta tuottaa vaikeuksia, apua on saatavissa!

Viherympäristöliiton julkaisemassa uutuusteoksessa  Katso kukkaa! Perennojen estetiikka käsitellään perennoja ennen kaikkea kauneuden näkökulmasta, mutta myös perennapenkin perustaminen ja lajien kasvuvaatimukset käsitellään.

Vaikka Tuovi Mutasen teos on tarkoitettu ennen kaikkea viheralan opiskelijoille ja pihasuunnittelijoille, siitä on iloa myös harrastajille. Itseäni kiinnostivat etenkin perennaharrastuksen pioneereista kertovat historialuvut. Lisätietoa vyl.fi

Paula Ritanen-Närhi, puutarhatoimittaja

 

Mennyt kesä oli omassa puutarhassamme perennoille haastava, joten lopputervehdykseeni liitän kuvan pioneistamme viime vuodelta.

Seuraavaa kasvukautta innolla odotellen, terveisin puutarhatoimittaja Paula

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Rakkaudesta perennoihin Rääkkylässä - Katso kukkaa -teos opastaa perennavalinnoissa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *