Paratiisi takapihalla

Siemenostoksilla puutarhakaverin kanssa

Kaksin kauniimpi siemenostoksillakin

Aika monella meistä on puutarhakaveri, jonka kanssa on hauska käydä puutarhakaupoilla, puutarhanäyttelyissä tai puutarhamatkoilla. Kukapa muu puutarhaharrastajaa paremmin ymmärtäisi kuin toinen puutarhahörhö.

Mirja Peltonen
Puutarhuri Mirja Peltonen on valistunut siementen ostaja, joka tutkii pussitiedot tarkkaan jo kaupassa.

Ainakaan parhaan puutarhakaverini Mirja Peltosen kanssa ei tule kinaa, mihin auto pysähtyy matkan varrella. Mirja on  ammattipuutarhuri ja intohmoinen puutarhaharrastaja – mikäs sen mukavampi seuralainen puutarhoissa käydessä.

Mitä kylvin viime vuonna?

Pohdimme päiväkahvilla jokakeväistä ongelmaa, mitä kylvimme viime vuonna? Mikä oli se herne, jolla oli kauniit kukat? Yksi avomaankurkuista oli muita makeampi, mutta mikä? Missä yli jääneet siemenet edes ovat?

Poikkesimme puutarhamyymälässä tutkimassa kevään siementarjontaa. Huippukaveri siihenkin, koska Mirja teki työvuosinaan kymmenet vuodet töitä puutarhasiementen pakkaamossa ja kokeili tuotteita kotipuutarhassaan käytännössä.

Ihmettelimme, miksi kaikkiin hernepusseihin on kuvattu samanlaiset palot, kun olimme kiinnostuneempia kukkien väristä. Kauppaan mennessämme ajattelimme ostaa kimpassa osna siemenistä, mutta kuinka jaetaan 4 kpl kasvihuonekurkun siementä, joista ennustetaan varttuvan 2-3 tainta?

Yksi siemenpussi ei paljoa maksa, mutta kymmenen satsille tulee jo melkoisesti hintaa. Eikä sekään sorttimäärä ole vielä kummoista, jos kylvää sekä hyöty- että koristekasveja. Perennat päätimme jättää suosiolla hyllyyn ja kerätä ensi syksynä viitseliäämmin siemeniä omista ja kaverien kasveista.

japaninotakilokki vihannes
Eksoottisen oloinen japaninotakilokki on suoraan kasvimaalle kylvettävä salaattikasvi, jota kokeilemme kaverin kanssa kimpassa.

Vihanneksista kokeilemme kuitenkin yhdessä japaninotakilokkia (Salsola komarovii). ”Maalla kasvava merilevä” kuulostaa kahden juurevan tarhurin korvissa uskomattomalta, mutta kokeillaan. Tätä siementä riitti jaettavaksi, sillä 0,2 gramman pussin riittävyys on 40-45 tainta suoraan avomaalle kylvettynä.

Nyt kyllä laitan siementen nimet talteen

Kotiin palattuani tutkin kasvihuoneeseen jäänyttä siemenpussiläjää ja koetin selvitellä, mitä olin viime vuonna kylvänyt. Hyvä oli tehdä se viimeistään siinä vaiheessa, kun siemeniä oli tullut ostettua jo lisääkin.

Hulda kissa siemenpussit
Kasvihuoneesta lopulta löytyneet siemenpussit kiehtovat toista puutarhakaveriani, Hulda-kissanpentua.

Kauniskukkainen herne ei vanhoistakaan pusseista selvinnyt. Yhtä vihreät palot olivat joka kuvassa. Ei auta kuin jatkaa selvitystyötä netissä. Seuraavat liilakukkaiset hernelajikkeet löysin nopealla haulla. Tietääkö joku vielä lisää?

Sokeriherne ’Gigante Svizzero’

Sokeriherne ’Carouby De Maussane’

Vanha hernelajike ’Purple podded’

 

Jaan puutarhakaverini ja erityisesti siemenkauppaan perehtyneen  Mirjan neuvot kanssanne:

Mirjan siemenvinkit

siementen itävyys
Kokenut puutarhuri neuvoo säilyttämään siemenpussien erä- ja itävyystiedot. Avaa siemenpussi toisesta päästä.
  1. Pussissa olevaa siemenmäärää on helpointa havainnoida tarkastelemalla siemenpussia valoa vasten. Jos pussissa on sisällä folio, ainoa keino on lukea pakkauksesta. Hyvissä pusseissa on sekä grammat että kappaleet.
  2. Säilytä ylimääräiset siemenet alkuperäisissä pusseissaan. Muuten ne menevät helposti sekaisin. Kuvalliset pussit myös löytyvät helposti.
  3. Älä revi kylväessäsi pois erä- ja itävyystietoja, josta siemenpakkaamo löytää lisätietoa tarvittaessa. Harvoin niitä tarvitaan, mutta eränumero kertoo pakkaajalle paljon.
  4. Pidä siemenet tallessa ehdottomasti kuivassa paikassa. Viileys on etu, mutta kuivuus kaikkein tärkein.
  5. Älä heitä pois vanhoja siemeniä, koska monet niistä itävät pitkään päiväyksen mentyä umpeenkin. Jotkut jopa vauosikaudet.
  6. Kylvä siemeniä tavallista reilummin, jos ylivuotisten siementen itävyys epäilyttää. Voit tietysti myös tehdä itävyyskokeen kosteassa talouspaperissa tai pumpulissa.
  7. Käytä kuitenkin siemenet mieluiten samana kesänä loppuun. Kevääseen mennessä nimittäin helposti unohtuu, mitä siemeniä kotoa pitäisi vielä löytyä.

Kysyvä ei eksy puutarhakaupassakaan

Puutarhakaupassa minut usein pystäytetään ja kysytään puutarhaneuvoja.”Siinähän sinä oletkin!” saattaa vastaantulija kajauttaa käytävällä ystävällisesti hymyillen. Kukapa ei silloin haluaisi auttaa?

Siemenostoksilla käydessä rouva kainosti kysyi, mitä eroa näillä siemenillä on, kun samalla kasvilla on kolmekin eri hintaa. Kalleimmat osoittautuivat luomusiemeniksi, joten arvelin hintaeron johtuvan kalliimmista tuotantokustannuksista. Tavallistakin siementä oli kahdessa eri siemensarjassa. Toisen pussin halvempi hinta ei tehnyt sisällöstä huonompaa.

siemenkylvöt päiväkirja
Ensi kaudeksi askartelin kylvöpäiväkirjan taitelija Inge Löökin postikorteista, jotka kertovat puutarhaystävyydestä.

Tietoa siemenpusseissa on paljon, joten pois niitä ei kannata heittää kylvön jälkeenkään.

Viisas lukee tekstit jo kaupassa, kuten puutarhakaverini Mirja – minunkin puolestani.

Siemenkaupoilla tavataan,

terveisin puutarhatoimittaja Paula


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Siemenostoksilla puutarhakaverin kanssa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *