Paratiisi takapihalla

Suu makeaksi ikiomalta kotipihalta

Kotipuutarhoissa ja ammattiviljelmillä odotellaan nyt mansikkasatoa, joka hieman myöhästyy. Asiantuntijoiden mukaan sadosta tulee hyvä, vaikka kylmä kesä hidastaakin satohuippua.

Ilman muuta kotipuutarhassa pitää kasvaa mansikoita, vaikka pakastettavat marjat haettaisiin torilta, kaupasta tai viljelmältä.

Vuosia sitten kollegani Leena Nurmi antoi minulle kotiinviemisinä pihallaan viihtyneiden ahomansikoiden taimia. Hänellä ne kasvoivat maanpeitekasvina rinnepuutarhassa. Samoja taimia versoo nyt pihatiellämme.

kuukausimansikka satoa

Jossain vaiheessa innostuin mansikanviljelystä niin, että istutin mansikoita lavatarhaankin. Kasvatin lavoissa sekä puutarha- että kuukausimansikoita.

Amppelimansikka viihtyi siten, että se kasvoi kesät ruukussaan ja talveksi siirsimme taimen viljelylaatikon multaan. Mikä lie vienyt aiemmin elinvoimaisen taimen viime talvena.

Nykyisin poimimme herkkumarjat pihatien varresta, jossa on kuivaa mutta paikka näyttää tarjoavan hyvät olosuhteet ahomansikoille.

Suosittelen myös asuntomessuilla näkemääni ideaa, että mansikoita kasvatetaan nuorten puiden aluskasvina niin kauan kuin ne viihtyvät!

Yllä oleva pohjoisen puutarhassa kuvaamani idea näyttää, että mansikat sopivat moneksi. Puutarhapenkin taustalle on istutettu mansikoita, joista syntyvää satoa voi napsia vaikkapa  jutellessa vierailijoiden kanssa.

Kotipihalle mansikoita

  1. Istuta mansikkamaa puutarhan valoisaan kohtaan ja korjaa kunnon sato. Uusi taimet rönsyistä tai hanki uudet taimet muutaman vuoden välein.
  2. Kannusta ahomansikkaa viihtymään puutarhassasi. Luo suotuisat olosuhteet kuivalla ja aurinkoisella paikalla viihtyvälle maanpeitekasville.
  3. Hanki jatkuvasatoinen kuukausimansikka vaikkapa amppeliin. Vaikka hiukan se maussa ahomansikoille häviääkin, sadonkorjuun helppous ilahduttaa.
  4. Osta heti keväästä alkaen viljelijoiden tuottamia marjoja. Ainakin puutarhatoimittajan perheelle ne ovat maistuneet – tänäänkin!

Makoisin satotoivein, puutarhatoimittaja Paula

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Suu makeaksi ikiomalta kotipihalta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *