Paratiisi takapihalla

Urakoi sipulikukat pihamaahan

sipulit
Aarteita on kerätty pitkin kevättä puutarhaan istuttamista varten.

Urakoi sipulikukat pihamaahan

Vihdoinkin pääsiäiskukat alkavat kuihtua, vaikka lasiterassin viileydessä moni vielä sinnitteleekin voimissaan. Vielä kuukausi sitten en olisi voinut kuvitellakaan toivovani niiden kuihtumista, mutta pikkuhiljaa haaveilen terassille kesäisempää ilmettä.

Olen talvesta saakka kerännyt sipulikukkaruukkujen sisällöt astiaan ajatuksena istuttaa sipulit puutarhaan. Läjät ovat kasvaneet uhkaavasti, joten pitäisi päästä melko pikaisesti hommiin.

paula ja sipulit
Kuihtuneet sipulikukat voi istuttaa puutarhaan heti kun maa on pinnastaan sulanut.

Kokeile kaikkia

Hyviä puutarhaan istutettavia lajeja ovat olleet etenkin tetenarsissit, jotka selviävät pitkästäkin säilytyksestä kukkien takuuvarmasti. Myös helmililjat ovat sopeutuneet puutarhaan hyvin.

Kerran kukitetut hyasintit eivät ole puutarhassamme tehneet enää yhtä komeita kukintoja kuin kukkakaupasta hankittuina, mutta hennompikin kellomäärä ilahduttaa.

kukkivat sipulit
Kauniita ovat pääsiäiskukat, mutta mieli alkaa tehdä kesäkukkia.

Lumikelloja en ole kokeillut uudelleenkukittaa, sillä hyvin pienet sipulit ja mukulat saattavat kuivaa liiaksikin säilytyksen aikana. Sinililjoja ja krookuksia aion koettaa tänä vuonna.

Tulppaaneja en taida yrittääkään, sillä kerran kukittuaan tulppaanin emosipuli korvautuu ryppäällä pienempiä tytärsipuleita. Epäilen, etteivät tyttäret ehdi kasvaa ruukuissa riittävän isoiksi, kun tinkaa tekee joskus puutarhassakin.

12 kevättyöt, sipulit
Istutustyö käy nopeasti, pieni ruukun kokoinen kuoppa riittää.

Kevätsadetta, kiitos!

Kävin toiveikkaasti iltapäivällä kokeilemassa kepillä maata. Umpijäässä tuntuu olevan vielä viljelylaatikoissakin. Ei edistystä, vaikka viikonloppuna satoi.

Nyt toivomme lisää keväistä vesisadetta. Sen jälkeen lämpenevää, niin routa sulaa nopeasti.

Toisaalta, ovathan kuihtuneet sipulikukat omalla tavallaan kauniita astiassaankin!

Istuta kuihtuneet sipulikukat puutarhaan

  1. Lopeta kuihtuneiden sipulikukkien kasteleminen. Multa kuivuu ja lehdet lakastuvat.
  2. Poista muoviruukut, jotta kasvit mahtuvat pienempään tilaan. Kuivahtaneet sipulit voi säilyttää läjässä.
  3. Pidä sipuliastia talvella sisällä, etteivät sipulit jäädy. Nyt keväällä astia voi olla vaikkapa lasiterassilla tai parvekkeella.
  4. Istuta taimet puutarhaan, kun maa on sulaa. Vanhoja lehtiä tai kukanjäänteitä ei tarvitse poistaa.
  5. Kokeile sipuleiden uudelleen kukittamista etenkin puutarhan reunamilla, jonne niistä saattaa syntyä vaikkapa narsissiniitty!

Kukkivaa ensikevättä,

toivottaa puutarhatoimittaja Paula


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Urakoi sipulikukat pihamaahan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *