Paratiisi takapihalla

Vaihtoehtona tuoksuva pääsiäishyasintti

hyasintti terassilla
Hämärä laskeutuu, mutta hyasintti valaisee.

Vaihtoehtona tuoksuva pääsiäishyasintti

Keltainen sen olla pitää – pääsiäisenä!

Lasiterassilla iltahämärissä hohtaa vaaleankeltainen hyasintti kavereineen. Hankin asetelman viikko sitten nuppuisena, nyt se on täydessä kukassa. Oikea väripilkku harmaassa illassa.

Lämpö ja kasteleminen jouduttivat kukintojen kypsymistä. Nuppujen avautumisen myötä kotiin levisi joulusta tuttu hyasintin tuoksu. Niin voimakas, että ruukun siirto terassille oli paikallaan.

Sitä paitsi lasiterassin viileydessä sipulikukat jaksavat pidempään kuin lämpimässä.

Narsisseja olla pitää

Juhlapyhien tunnelmantekijä perheellemme ovat kukat. Kukissa perinteet, kauneus ja tuoksut yhtyvät. Pääsiäiseltä tuoksuvat narsissit, jotka tuovat mieleen keväisen puutarhan.

Keltaiset isotorviset narsissit ovat minulle yhä ainoita oikeita pääsiäisliljoja, mutta istutuksiin sopivat myöhemmin tutuksi tulleet pienikukkaiset narsissit.

tetenarsissit
Vasta kaksi viikkoa takana, kukinta vasta alussa.

Ainoa oikea paikka tetenarsisseille on ulkona, parvekkeella, terassilla tai pihalla. Sisällä niiden kukat kuihtuvat nopeasti, pahimmassa tapauksessa ennen nuppujen avautumista.

Varhain keväällä narsissien kannattaa antaa viettää hetki huoneenlämmössä ennen ulos vientiä. Kukat avautuvat, mutta viileään vietynä ne jaksavat loistaa viikkokaudet.

Pakkasyön jälkeen kukat saattavat hetken nuokkua, mutta auringon lämpö saa ne nopeasti toipumaan.

Kokeile näitä hurmureita

orvokki
Kuka voi vastustaa pikkuorvokkien kauneutta ja tuoksua?

Suloiset pienikukkaiset orvokit ovat jo saapuneet puutarhamyymälöihin. En voinut vastustaa vaaleanpunaisia hurmureita, joten iso orvokkiruukku nostettiin tänään lasiterassillemme. Huomenna ehkä toinenkin.

Puutarhalla karaistut orvokit kestävät kylmää. Varmuuden vuoksi aion kuitenkin tuoda orvokkiruukun ensimmäisiksi öiksi sisälle.

lemmikki
Lumoavat lemmikit kaipaavat hoitoa, valoa ja tasaista kastelemista.

Jo viime viikolla meille muuttanut taivaansininen lemmikki nauttii lämpiminä päivinä terassielämästään, mutta sisällä se riutuu. En raatsi hankkia taimia vielä montaa, sillä herkkä kasvi vaatii säännöllistä kastelua ja lämpimän, valoisan paikan.

WP_20160324_014
Keväällä suosittuja ovat begonioiden vaaleat värit.

Keltaiset begoniat houkuttivat myös ostamaan. Taimet olivat edullisia, eikä kaikkien kevätkukkien ehkä tarvitsekaan kestää kylmää?

Vuosikymmenten takaa puutarhaharjoittelupaikasta minulle tutut begoniat ovatkin parhaimmillaan kasvihuoneen tai olohuoneen valossa tai lämmössä.

Kokoa sipulikukista asetelma

vihreät sipulikukat
Narsissit ja helmililjat lopettelevat kukintaansa, mutta lehdistön vihreys yhä viehättää.

Sipulikukat pysyvät pitkään kauniina, kun kuihtuneet kukat poistetaan. Jossain vaiheessa jäljellä saattaa olla vain muutama kukka ja paljon lehtiä.

Jäljelle jääneet kukat voi kerätä leikkokukiksi tai tehdä niistä asetelman. Kotifloristi minussa kokoaa sen juuri niitä kukista, joita on saatavilla.

pääsiäisasetelma
Sipulikukista on pitkään iloa, osan voi kerätä asetelmiin.

Tee-se-itse-sipulikukka-asetelma

  1. Hanki puutarhamyymälästä märkäsieni. Imeytä se täyteen vettä.
  2. Leikkaa sipulikukat pienen varren kanssa, viistoa varsi terävällä veitsellä.
  3. Pistä kukat sieneen ja peitä sienipohjaa oksilla, versoilla tai sammalella.
  4. Laita asetelma aluslautaselle ja sijoita viileähköön paikkaan.
  5. Kastele päivittäin ja korvaa kuihtuneet kukat tuoreilla.

Luovuutta pääsiäisaskarteluihin!

Terveisin puutarhatoimittaja Paula


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vaihtoehtona tuoksuva pääsiäishyasintti

Sinun täytyy kommentoidaksesi.